Linkuri accesibilitate

Prevenirea incendiilor. Varianta moldovenească


La Soacră...
La Soacră...

Am mari dubii în ceea ce priveşte siguranţa anti-incendiu într-o ţară în care sărăcia şi corupţia fac ravagii.

Premierul Pavel Filip, după incendiul devastator din Kemerovo, Rusia, a cerut verificarea urgentă a tuturor clădirilor din Republica Moldova cu menire social-culturală. Cică va fi făcută o listă a localurilor a căror siguranţă anti-incendiu va fi verificată. Măi să fie! Un efort lăudabil şi necesar!

Îmi amintesc însă că la noi, în Chişinău, în ianuarie 2016, a fost un incendiu în cafeneaua „La Soacră”, incendiu soldat cu moartea a patru persoane şi cu rănirea altor 12. Şi îmi amintesc că după acel incendiu parcă începuseră să se facă nişte verificări, parcă începuse un soi de fojgăială anti-incendiară. Apoi, după incendiul din Bucureşti, soldat cu zeci de morţi, au mai fost parcă nişte verificări.

Prevenirea incendiilor. Varianta moldovenească
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00


Indicaţia recentă a premierului Filip ne dă parcă de înţeles că mai există nişte probleme. Sau poate verificările anterioare s-au terminat mult repede şi au fost superficiale? Sunt tare curios să văd cît vor ţine verificările cerute acum de Pavel Filip. De acum încolo vom fi în deplină siguranţă?

Eu am mari dubii în ceea ce priveşte siguranţa anti-incendiu într-o ţară în care sărăcia şi corupţia fac ravagii. Preşedintele rus Putin zicea că în Rusia, pentru bani, ţi se va da orice act. La noi o fi altfel? Au la noi toate clădirile ieşiri prin care lumea poate fi evacuată uşor în caz de forţă majoră? Există pretutindeni extinctoare funcţionale? Ştie fiecare om ce trebuie să facă în cazul în care îl prinde incendiul la etajul superior al unui magazin?

Sunt chestii foarte importante acestea, chestii care trebuie puse la punct în primul rînd şi de care depinde viaţa oamenilor, chestii mai importante decît discursurile asurzitoare despre apărarea statalităţii şi despre orientarea geopolitică…

XS
SM
MD
LG