Linkuri accesibilitate

Guvernul vrea bătrînei activi


La Căușeni
La Căușeni

Cum poţi să vorbeşti despre bătrîneţea activă, dacă pensia unui bătrîn e aici de 1000 de lei sau cel mult de 3000 de lei?

O ştire colosală s-a rostogolit în mase de pe piscurile înzăpezite ale puterii. Guvernul a aprobat un plan de acţiuni privind „implementarea principiului îmbătrînirii active pentru anii 2018-2021”. Se doreşte îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi a nivelului de sănătate a persoanelor de vîrsta a treia. Se doreşte „încadrarea activă a persoanelor de vîrsta a treia pe piaţa muncii şi asigurarea calităţii serviciilor de calificare profesională pentru cei a căror vîrstă depăşeşte 55 de ani.”

Guvernul vrea bătrînei activi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

Planul acesta de acţiuni pare frumos, fireşte. Dar ca să ne dăm seama cît de serios este, ar trebui să ştim cîţi bani sunt alocaţi pentru bătrîneţea activă în următorii ani. Eu n-am găsit nici o sumă în comunicatul guvernului. De aceea, rămîn circumspect, cum sunt din zorii tranziţiei.

Să constatăm că bătrîneţea a fost mereu în anii tranziţiei un aspect neglijat. Voi, stimaţi ascultători, aveţi rude bătrîne cu care aţi ajuns în spitalele din republică? Ştiţi ce atitudine e în aceste spitale faţă de oamenii septuagenari sau octogenari? Eu ştiu. De aceea, mă cam lasă rece declaraţiile frumoase despre bătrîneţea activă.

Cum poţi să vorbeşti despre bătrîneţea activă, dacă pensia unui bătrîn e aici de 1000 de lei sau cel mult de 3000 de lei? Păi, această pensie nu le ajunge bătrînilor nici pentru facturi şi medicamente. Despre ce bătrîneţe activă vorbesc guvernanţii? Sau ei se referă numai la judecătorii cu pensii grase? Într-adevăr, judecătorii cu pensii grase au motive să fie veseli şi activi.

Dar ştiu conducătorii cum se chinuiesc bătrînii din satele moldoveneşti pentru a merge prin glod de la casă pînă la magazin? Ideea domnului Plahotniuc, cu drumuri asfaltate în fiecare sat e minunată, dar pînă la realizarea ei mai avem mult de prăşit, foarte mult.

Şi mai e ceva. Conducătorii noştri ar trebui să discute cu şomerii vîrstnici din anii '90 care au mai rămas în viaţă. Să le povestească acei şomeri ce reacţie aveau angajatorii de atunci cînd vedeau că cei care le solicită un job au 50 de ani. Aici pun punct. Succese conducătorilor!

XS
SM
MD
LG