Linkuri accesibilitate

Ne ajută salariile faine ale judecătorilor?


Reforma justiţiei în Moldova a fost ca multe alte reforme autohtone, adică proastă şi ineficientă.

O veste proastă sau poate bună. Depinde de punctul de vedere. Uniunea Europeană nu mai vrea să ne transfere ultima tranşă de 28 milioane de euro pentru reformele în justiţie fiindcă Moldova nu a demonstrat „suficientă hotărîre în reformarea justiţiei”! Ce se întîmplă în realitate?

Ne ajută salariile faine ale judecătorilor?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00
Link direct

Păi, s-o spunem pe şleau: reforma justiţiei în Moldova a fost ca multe alte reforme autohtone, adică proastă şi ineficientă. Un singur lucru palpabil a fost realizat – umflarea salariilor judecătorilor. Aceştia au acum salarii grase de o mie de euro. Şi s-a schimbat ceva? Cred că în linii mari lucrurile au rămas cum au fost.

În Moldova, cînd se fac reforme, se mizează exagerat de mult pe majorarea salariilor. Nu vor să înţeleagă guvernanţii că salariile majorate în această ţară nu pot să modifice absolut nimic. Trebuie modificate regulile jocului, trebuie făcute multe alte schimbări. Nu se poate face nimic numai cu salarii majorate.

În cazul reformei justiţiei, de pildă, ar fi trebuit să se pedaleze serios pe confiscarea averilor celor care s-au îmbogăţit ilegal. Şi avem noi asemenea confiscări de averi? Nu prea am auzit. În fond, reforma justiţiei în RM s-a redus numai la umflarea salariilor judecătorilor. Prea puţin ca să avem nişte rezultate notorii. Nu s-ar schimba nimic nici dacă le-am da judecătorilor cîte 10 mii de euro pe lună.

Şi mai este un detaliu ce nu ar trebui uitat. Atunci cînd europenii evaluează o reformă dintr-o ţară, ei vor să ştie părerea simplilor muritori despre reforma aceea. Se vede că moldovenii simpli nu sunt foarte impresionaţi de ce se întîmplă aici în domeniul justiţiei. Se vede că nu prea simt că salariile mari ale judecătorilor îi ajută.

XS
SM
MD
LG