Linkuri accesibilitate

Povestea soluţionării problemei transnistrene


Transnistria, imagine de la expoziția „A trip into a country that does not exist", 2014
Transnistria, imagine de la expoziția „A trip into a country that does not exist", 2014

Transnistria e şi acum acolo unde a fost în 1992, separată de Chişinău şi tutelată de Moscova.

Povestea rezolvării problemei transnistrene a început imediat după conflictul sîngeros din 1992. Conducătorii autohtoni au făcut din problema asta o prioritate a statului. O sumedenie de guvernanţi ne-au tot explicat de-a lungul anilor că nu ne putem dezvolta fără soluţionarea problemei transnistrene. Vocile lor erau convingătoare, ritoase. Dorinţa lor de a rezolva problema părea sinceră, arzătoare.

Povestea soluţionării problemei transnistrene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00
Link direct

În mai toate campaniile electorale, apăreau la rampă protagonişti care declarau cu îndîrjire că ştiu cum să aplaneze conflictul cu Tiraspolul. Unii îşi suflecau mînecile de cum ajungeau pe piscurile puterii. Apoi elanul le era temperat treptat de realitate. A fost creat şi un Birou pentru reintegrare. Avem şi un vicepremier pentru reintegrare. Din 1992 se munceşte mult pentru apropierea celor două maluri ale Nistrului. Dar şi mai mult se vorbeşte. Se vorbeşte pînă la saţietate. E o temă preferată a politicienilor moldoveni. Povestea soluţionării împlineşte în curînd 25 de ani.

Din păcate, rezultatele nu sînt pe măsura elanului şi vorbăriei. Ca să fim sinceri, nici nu prea au fost mari rezultate. Transnistria e şi acum acolo unde a fost în 1992. E separată de Chişinău şi e tutelată de Moscova. Iar Moscova, se ştie bine, nu părăseşte pur şi simplu teritoriile pe care le controlează. Moscova nu crede în lacrimi.

Toate eforturile de pînă acum au născut un şoarece. Că doar n-o să considerăm o mare performanţă întîlnirile rare şi ineficiente dintre liderii moldoveni şi cei transnistreni. De fapt, primul succes notabil al conducătorilor moldoveni este recentul control comun dintre RM şi Ucraina la Cuciurgan-Pevomaisk. O realizare foarte tîrzie, care nu ar fi fost posibilă, dacă Rusia nu anexa Crimeea şi nu se implica în Donbas.

Acest control comun e un mic succes. Dar pînă la soluţionarea dorită mai e o cale lungă. Nu e exclus chiar ca acest mic succes să complice şi mai mult lucrurile. Povestea soluţionării conflictului transnistrean continuă. Nimeni nu ştie cîte decenii va mai exista ea, deşi la Chişinău răsună mereu discursurile celor care ştiu cum s-o rezolve în doi timpi şi trei mişcări.

XS
SM
MD
LG