Linkuri accesibilitate

Moldova într-un top al locurilor mirifice!


Moldova e frumoasă, dacă faci abstracţie de multe amănunte, de haosul social.

Mărturisesc că pentru mine, un călător obosit prin deşertul tranziţiei moldoveneşti, e foarte ciudat să găsesc Moldova într-un top al locurilor mirifice din Europa. Asta am văzut însă deunăzi pe site-ul Unica.md. Am văzut acolo că RM e inclusă într-un top al celor mai frumoase locuri din Europa. Cine a inclus-o? Ghidul de călătorie Lonely Planet. RM e pe locul 8, după Leeds din Marea Britanie, după Galicia din Spania, Muntenegrul de Nord şi Zagrebul croat.

Moldova într-un top al locurilor mirifice!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00
Link direct

E o bizarerie? Şi da, şi nu. Cineva, care a vizitat pesemne în grabă republica noastră, remarcă vinurile şi vinăriile, mănăstirile, bulevardele cu copaci din Chişinău, stilul parizian al barurilor şi cafenelelor, Orheiul Vechi. Sînt chestii care pot atrage un turist, fireşte. Despre maşinăria statală slută, ce roade nu aduce, despre dezagregarea socială şi corupţia endemică, creatorii topului habar nu au, după toate probabilităţile.

Moldova e frumoasă, nu-i vorbă. Are locuri pitoreşti. Dar e şi multă murdărie. Pe bulevardele cu copaci poţi călca lesne pe chiştoace sau pe expectoraţii nazale. Educaţia ecologică e ca şi absentă. Nu avem încă, după 26 de ani de independenţă, o întreprindere normală de prelucrare a deşeurilor. Veceul din fundul grădinii e la ordinea zilei. Dar, cu toate acestea, Moldova e frumoasă, dacă faci abstracţie de multe amănunte, de haosul social.

Merită Moldova să facă parte din acest top al celor mai frumoase locuri din Europa? Şi da, şi nu. Dacă ne gîndim la Orheiul Vechi şi la vinuri, cred că merită. Dacă însă ne gîndim la construcţia social-politică, la starea de spirit a oamenilor, ar merita s-o băgăm într-un top al celor mai urîte locuri din Europa. Asta mi se pare de domeniul evidenţei!

XS
SM
MD
LG