Linkuri accesibilitate

Tremură şi plîng făcătorii de mişmaşuri…


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

Încercaţi să aflaţi opinia oamenilor la o staţie de troleu sau într-o alimentară...

Convingerea că în RM s-a furat ca-n codru de la 1991 încoace, că aici corupţia şi alte mişmaşuri au înflorit, poate fi întîlnită la mai toţi simplii muritori din republică. Încercaţi să aflaţi opinia oamenilor la o staţie de troleu sau într-o alimentară. Mai toţi îţi vor spune că aici, în RM, e fieful hoţilor, că politicienii moldoveni sînt corupţi pînă-n măduva oaselor. Şi adevărul e că această convingere nu e întîmplătoare şi nu e doar rodul unei fantezii debordante. Aici s-a furat şi se fură. Iar de multe ori pur şi simplu nu există o explicaţie logică a felului în care cinovnicii şi politicienii şi-au înălţat castelele faraonice.

Tremură şi plîng făcătorii de mişmaşuri…
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct

Ei bine, curios a fost că ani de zile justiţia moldovenească a dormitat şi i-a lăsat în pace pe marii conducători. Mai nimeni dintre marii cinovnici şi conducători nu a fost băgat în puşcărie pentru corupţie sau alte mişmaşuri. De fapt, nici nu prea putea o pîrghie a statului suficient sieşi să pedepsească alte pîrghii ale aceluiaşi stat.

Lucrurile s-au modificat halucinant în ultima vreme. CNA-ul a devenit foarte activ, sînt acuzaţi de acte de corupţie, de trafic de influenţă tot mai mulţi politicieni şi funcţionari. Arestările se ţin lanţ, iar gălăgia e foarte mare. Li se aduc învinuiri mai multor conducători: de la fostul premier Filat pînă la edilii Grozavu şi Coteţ şi ministrul Chirinciuc. În aparenţă, a început brusc un război cu făcătorii de mişmaşuri, un război pe viaţă şi pe moarte. Cum de a început lupta asta după atîta linişte?

Avem de-a face, într-adevăr, cu un război declarat tuturor hoţilor şi escrocilor din structurile puterii? Îmi vine greu să cred după ceea ce am văzut aici timp de 25 de ani. Iar dacă stai de vorbă cu oamenii din staţia de troleu sau din alimentară, vei afla că e vorba de o simplă razborkă în sînul puterii, de o anihilare a unor conducători de către alţii, mai puternici şi doritori de a controla totul.

De fapt, timpul ne va oferi răspunsul corect. Cred că peste un an sau peste doi vom vedea foarte bine ce a fost îndărătul actualei gălăgioasei lupte cu balaurul corupţiei.

XS
SM
MD
LG