Linkuri accesibilitate

Moscova și Tiraspolul condamnă solicitarea Chișinăului de discutare a conflictului transnistrean în Adunarea Generală ONU


Igor Dodon, strângând mâna unui militar rus la postul de la Varnița
Igor Dodon, strângând mâna unui militar rus la postul de la Varnița

Rusia și regimul separatist transnistrean au condamnat solicitarea guvernului de la Chișinău ca Adunarea Generală ONU să discute despre neîndeplinirea angajamentelor rusești de retragere a trupelor și munițiilor din regiunea transnistreană. În opinia Moscovei și Tiraspolului, asemenea discuție ar împiedica, în loc să favorizeze rezolvarea conflictului „înghețat”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00
Link direct

În reacţiile lor critice, atât Moscova, cât şi Tiraspolul au insistat că demersul diplomaţiei de la Chişinău ar viza militarii ruşi din forțele de menținere a păcii din zona de securitate de la Nistru. Ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vasili Nebenzia, a declarat că această „mișcare bruscă” a Chișinăului „nu este foarte prietenoasă” şi că Rusia nu a fost informată în prealabil. Diplomatul a mai a spus, citat de agenţia rusă de stat TASS, că examinarea la ONU a chestiunii retragerii „pacificatorilor ruşi din Transnistria nu va ajuta procesul de reglementare paşnică a conflictului transnistrean”.

Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a declarat pentru publicaţia rusă Nezavisimaia Gazeta că „evacuarea trupelor rusești, care ar implica automat şi pacificatorii ruşi e „o cale sigură spre război”.

Ministerul de externe de la Chişinău a dezminţit însă că ar fi cerut Națiunilor Unite să pună în discuție la Adunarea Generală din septembrie chestiunea retragerii militarilor ruși din forțele de menținere a păcii de la Nistru. Diplomaţia de la Chişinău a precizat că cererea vizează doar Grupul Operativ al Forțelor Armate a Federației Ruse (GOTR). „Informațiile în acest sens vehiculate în presă, în particular în cea din Rusia, distorsionează esența inițiativei”, se arată în comunicatul Ministerului.

Această confuzie a fost perpetuată miercuri atât de președintele pro-rus Igor Dodon, cât și de spicherul democrat Andrian Candu. Criticând demersul guvernului, despre care a spus că este „praf în ochii curatorilor și păpușarilor occidentali”, şeful statului a spus că misiunea rusă de menținere a păcii este reușită și trebuie continuată, iar baza militară rusă din stânga Nistrului poate fi evacuată după rezolvarea politică a conflictului transnistrean.

Confirmând cererea guvernului către ONU, spicherul Andrian Candu a spus miercuri că Federația Rusă intimidează de 25 de ani Republica Moldova „sub pretextul unei misiuni de pacificatori”.

Contingentul grupului operativ al trupelor ruseşti format din 1500 de militari este menţinut de Rusia pe teritoriul regiunii separatiste, deşi la summitul OSCE de la Istanbul din 1999 Rusia a promis că se va retrage definitiv – cu arme și militari – până în 2002.

Diplomaţia de la Chişinău speră ca la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care va avea loc la 12 septembrie, să fie adoptată o rezoluţie privind retragerea trupelor militare ruse aflate ilegal pe teritoriul ţării.

Într-un interviu la Europa Liberă vicepreşedintele Parlamentului, popular-europeanul Iurie Leancă a minimalizat efectele acestui demers.

„Nu putem miza pe o implicare a ONU în conflict, din simplul motiv că deciziile importante se iau în Consiliul de Securitate. În Consiliul de Securitate sunt cinci membri. Și o țară, care se numește Rusia, are dreptul de veto. Astfel încât să ne așteptăm la niște implicații cu efecte spectaculoase din partea ONU – nu. ONU trebuie să fie folosit doar ca o tribună pentru a-ți sonoriza, încă odată, problemele cu care te confrunți. Mai mari efecte, din păcate, nu văd cum ar putea să vină.”

Solicitarea către ONU a guvernului de la Chişinău a fost precedată de o declaraţie a Parlamentul Republicii Moldova care a cerut retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării, dar şi de o decizie a Curţii Constituţionale care a statuat că „dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau a baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG