Linkuri accesibilitate

Reacții internaționale la loviturile aeriene occidentale din Siria


Lansarea unei rachete de croazieră de pa o fregată franceză din Marea Mediterană (imagine pusă la dispozițoe de unitatea de producție și comunicare audio vizuală a ministerului francez al apărării (ECPAD), noaptea de 13-14 aprilie 2018
Lansarea unei rachete de croazieră de pa o fregată franceză din Marea Mediterană (imagine pusă la dispozițoe de unitatea de producție și comunicare audio vizuală a ministerului francez al apărării (ECPAD), noaptea de 13-14 aprilie 2018

Rusia și Iranul condamă atacurile, în timp ce aliații Statelor Unite spun că au fost o ripostă potrivită la atacul chimic din 7 aprilie.

Președintele rus Vladimir Putin a condamnat acțiunea militară condusă de americani în Siria spunînd că e un act de agresiune împotriva unui stat suveran aflat în prima linie a bătăliei împotriva terorismului. Putin a mai spus că Rusia solicită o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU.

Potrivit unei postări Twitter a președinției siriene tradusă de Associated Press, „sute de locuitori ai Damascului s-au adunat în piața centrală Omayyad. Mulți dintre ei aveau steaguri siriene, ruse și iraniene, iar unii băteau din palme și dansau, în timp ce alții conduceau mașini cloaxonînd în semn de sfidare”:

Iranul, celălalt aliat important al regimului lui Bașar al-Assad a numit loviturile aeriene conduse de Statele Unite o „agresiune” care a fost o „flagrantă încălcare a legislației internaționale și dreptului Siriei la suveranitate națională și integritate teritorială”, potrivit agenției iraniene semioficiale de știri FARS.

Liderul suprem al Iranului ayatollahul Ali Hamenei a spus că acțiunile militare conduse de americani în Siria sunt o crimă și nu își vor atinge scopul.

Între timp, aliații occidentali ai Statelor Unite au sprijinit atacurile din Siria.

Ministerul britanic al apărării a anunțat că Marea Britanie a contribuit cu patru aparate de tip Tornado GR4s din Royal Air Force care au lansat rachete Sorm Shadow împotriva unei instalații militare unde Londra spune că „regimul lui Assad avea depozitată materie primă pentru arme chimice”.

Premierul britanic Theresa May a declarat că atacul nu înseamnă intervenția într-un război civil și nici nu e vorba de schimbare de regim.

Ea a numit acțiunea „o lovitură limitată și bine țintită care nu escaladează și mai mult tensiunile din regiune” și care va „trimite un semnal clar oricui crede că poate folosi arme chimice fără să rămână nepedepsit.”

Președintele francez Emmanuel Macron a spus că Franța a contribuit la atacurile conduse de Statele Unite în Siria pentru că „linia roșie declarată de Franța în mai 2017 a fost trecută.”

Macron a făcut cunoscut că atacul „s-a limitat la instalațiile regimul sirian de producere și utilizare a armelor chimice”.

Ministrul francez al apărării Florence Parly a postat pe Twitter un video despre care a spus că arată lansarea unei rachete de croazieră lansată de pe o fregată franceză din Marea Mediterană:

Parly a mai spus că au fost trase mai multe asemenea rachete de croazieră și că un raid aerian a fost lansat de la mai multe baze aeriene din Franța, a relatata Associated Press.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a dat publicității o declarație în care spune că sprijină loviturile aeriene din Siria: „Asta va reduce capacitatea regimului de a ataca poprul sirian cu arme chimice.”

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a fost precaut, nu a condamnat, dar nici nu a lăudat atacurile din Siria, cerînd în schimb „tuturor statelor membre ONU să dea dovadă de reținere în aceste circumstanțe periculoase și să evite acțiuni care ar putea duce la escaldarea situației și înrăutățirea suferințelor poporului sirian.

Ministerul turc de externe a spus că loviturile aeriene au fost „o ripostă potrivită la atacul chimic”. Turcia este aliata Statelor Unite în ciuda faptului că spune despre mai multe grupări kurde din regiune că sînt teroriste în timp ce America a sprijinit acele grupări ca forțe combatante împotriva organizației extremiste Statul Islamic. (LȘ)

XS
SM
MD
LG