Linkuri accesibilitate

Reacțiile atipice ale președintelui american la atentatul terorist de la Londra


Musulmani rugîndu-se în apropiere de London Bridge

Istoricul Robert Dellek remarca că pentru Donald Trump, evenimentele, chiar si cele tragice sînt în primul rînd despre el însuși – „faptul că el știe cel mai bine și are dreptate”.

Reacții americane dupa singerosul atentat terorist de la Londra. O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Este obisnuit in asemenea ocazii tragice ca presedintele sa ofere condoleante si sprijin, intr-o reactie masurata si sobra. Dar presedintele Trump nu este unul obisnuit. Inainte ca autoritatile de la Londra sa faca precizari in legatura cu cele intimplate si sa anunte ca este vorba despre un atentat terorist, presedintele Trump a postat pe tweeter, ca exista temerea unei actiuni teroriste, descriind ca o duba a ranit civili, pe podul din capitala Marii Britanii.

Inainte sa ofere oficial condoleante, Donald Trump a avut un al doilea tweet „Trebuie sa fim destepti, vigilenti si duri”, cerind tribunalelor sa-i aprobe interdictiile de intrare in Statele Unite, aplicate la sase tari cu majoritati musulmane.

Mai tirziu, presedintele Trump s-a intretinut cu premierul britanic Theresa May careia i-a oferit condoleante si sprijin. Dar duminica dimineata, Donald Trump a revenit pe tweeter cu formularea „Cel putin sapte morti si 48 de raniti intr-un atentat terorist si primarul Londrei spune ca nu exista motive de alarma”, cu referire la primarul musulman al Londrei, cu care presedintele american a mai avut divergente, in timpul campaniei americane.

Numai ca Trump a citat spusele lui Sadiq Khan incorect pentru ca primarul a facut apel la locuitorii Londrei sa nu fie alarmati de prezenta mare a politiei pe strazi. Presedintele nu a pierdut ocazia sa mai faca o remarca cu conotatii politice, scriind tot pe tweeter ca acum nimeni nu mai vorbeste despre problema armelor de foc, ca un pericol public, pentru ca atentatorii au folosit cutite.

Sprijinitorii lui Trump vad in aceste reactii similare celor de campanie, o dovada de directețe si fortă, neingradita de corectitudine politica. Cu ele s-a identificat de altfel si politicianul britanic Nigel Farage, unul dintre artizanii Brexitului, care nu a scapat nici el ocazia sa-l critice pe primarul Londrei.

Istoricul Robert Dellek remarca că pentru Donald Trump, evenimentele, chiar si cele tragice sînt în primul rînd despre el însuși – „faptul că el știe cel mai bine și are dreptate”.

XS
SM
MD
LG