Linkuri accesibilitate

Lideri politici de la Chișinău reacționează la avertismentele UE


O nouă reacţie critică la adoptarea, de către democraţi şi socialişti, a sistemului mixt de vot a venit zilele trecute de la președintele PPE, Joseph Daul, și președintele ALDE, Hans van Baalen. Într-un apel adresat instituțiilor europene, cei doi lideri ai familiilor politice europene spun că sistemul votat în parlamentul de la Chişinău va „întări autocraţia” şi cheamă UE și Consiliul Europei să evalueze imediat derapajele de la Chișinău, să oprească orice finanțare din partea UE și să reevalueze cât mai curând posibil Acordul de Asociere UE-Moldova. Liliana Barbăroşie a observat felul cum au reacţionat liderii politici de la Chişinău la acest mesaj şi are amănunte.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct


Confruntată cu riscul să fi provocat o reacţie drastică din partea UE, cum ar fi cea de suspendare a ajutorului financiar de 100 de milioane de euro, puterea de la Chişinău dă semne că ar miza pe faptul că această cerere, a renunţării la controversata reformă electorală, nu ar fi fost trecută în mod explicit în condiţionalităţile de reformă necesare pentru primirea banilor.

„Nu este o condiție directă pentru această asistență”, a spus într-un interviu speakerul democrat, Andrian Candu, fiind întrebat dacă nu se teme că UE va stopa finanţarea, urmare a schimbării sistemului. „Când la Bruxelles s-a votat acordarea banilor, s-a referit la normele statului de drept și la legislația europeană”, a continuat el. În schimb, ar exista 30 de condiţii directe pentru alocarea ajutorului, a mai pretins Candu, condiţii trecute şi într-o nouă foaie de parcurs, pe care fruntaşul democrat a lăsat de înţeles că guvernarea a şi început să le realizeze cu multă sârguință.

Iată însă ce spune Valeriu Ghileţchi, şeful unui alt grup parlamentar care a votat pentru schimbarea sistemului electoral, în ciuda criticilor europene:

„După ce am votat sistemul mixt, ar trebui intensificată comunicarea cu instituţiile europene, ca ele să se convingă că modificările pe care le-am introdus în lege corespund standardelor europene în materie de legislaţie electorală.”

„În loc să crească nivelul de trai în țară și să deschidă calea spre prosperitate cetățenilor, Partidul Democrat din Moldova și liderul său Plahotniuc, alături de socialiști (PSRM) au ales să întărească autocrația”, au spus liderii a două familii politice europene, PPE şi ALDE, într-un apel adresat instituţiilor europene în care, pe lângă faptul că se cere stoparea oricărei finanţări a Republicii Moldova, este invocată şi nevoia revizuirii acordului de asociere pe care îl are UE cu acest stat.

Preşedintele Igor Dodon a jubilat: „Dacă ei au probleme cu cei pe care i-au susţinut în toţi aceşti opt ani, să se clarifice cu ei. De ce au închis ochii? De ce băteaţi din palme că s-a mai creat o coaliţie proeuropeană? Eu le spuneam că susţineţi bandiţii. Da ei, nu, că ei sunt pro-europeni, iar noi suntem cu tancuri ruseşti. Aţi ajuns? Şi deja nici pe voi nu vă ascultă?”

Anterior, Igor Dodon a admis că în caz că socialiştii vor deţine o majoritate în parlamentul de la Chişinău după parlamentarele din 2018, acordul de asociere ar putea fi revizuit. Acum, când astfel de propuneri se fac auzite însă dinspre Bruxelles, şeful statului nici nu încearcă să-şi ascundă bucuria:

„De ce au votat socialiştii? Da care este problema? De ce să nu voteze? Da poate ei special au votat ca să le creeze probleme la democraţi cu europenii? Eu în locul lor aşa aş fi făcut. O să decidă să suspende ajutoarele, vom ajunge mai repede la alegeri. Poate or prinde la minte cei care se uită la Republica Moldova din punct de vedere geopolitic.”

Adresându-se astăzi susţinătorilor săi, lidera formaţiunii de opoziţie PAS, Maia Sandu, i-a chemat să iasă la un nou protest împotriva schimbării sistemului electoral duminică cu argumentul că, în condiţiile votului mixt, în care lidera opoziţiei vede „un sfârşit al democraţiei”, schimbarea actualei guvernări devine imposibilă:

„Trebuie să înţelegem că democraţia se apără în fiecare zi. Nu este suficient să scrie în constituție că suntem un stat democratic. Trebuie să ieşim în fiecare zi dacă e nevoie să ne apărăm drepturile. Iar acum vorbim despre un drept esenţial, dreptul de a alege, dreptul de a schimba această guvernare coruptă.”

Maia Sandu le-a mai spus suporterilor ei că UE nu poate să ajute un stat în care oamenii nu-şi probează dorinţa de a trăi conform unor valori cu adevărat democratice.

Previous Next

XS
SM
MD
LG