Linkuri accesibilitate

Raporturile americano-germane puse la încercare


Wilbur Ross, ministrul american al comerțului
Wilbur Ross, ministrul american al comerțului

Germanii reacționează cu rîsete la întreruperea unei alocuțiuni a ministrului american al Comerțului.

O alocutiune a ministrului american al comertului a fost presarata cu risetele audientei si intrerupta brusc. Ce spune aceasta intimplare despre raporturile americano-germane? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Ministrul american al Comertului, Wilbur Ross a renuntat, in ultimul moment, sa se deplaseze cum era preconizat la Conferinta Consiliului Economic al Uniunii Crestin Democrate din Germania si a preferat sa rosteasca o alocutiune video, in direct.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00
Link direct

Ross urma sa vorbeasca timp de zece minute, dar in realitate dupa ce ajunsese la cel de-al 20 lea minut, organizatorii au intrerupt transmisia, brusc, iar audienta a reactionat cu risete si aplauze.

A urmat cancelarul Merkel, care din sala conferintei a criticat o pozitie a ministrului american cu privire la deficitul comercial. Raporturile Trump-Markel sint tensionate dupa ce presedintele american a acuzat Germania că nu-si indeplineste obligatiile fata de NATO si ca întretine deficitul comercial substantial cu Statele Unite.

Washington Post sustine ca, in mod normal, un incident ca cel cu ministrul Ross ar trece neobservat, dar nu si in conditiile actuale. Campania lui Trump a repetat de multe ori ca strainatatea rîde de America, din cauza manierei incompetente in care e condusa țara.

Cind luna trecuta a retras Statele Unite din Tratatul de la Paris pentru combaterea schimbarilor de clima, Trump a spus ca acordul este atit de prost pentru America incit „se ride de noi”. Marti, Institutul Pew a publicat un studiu care arata că părerea despre America, in majoritatea tarilor lumii, este mai proasta, de cind la conducere s-a instalat Donald Trump.

Intre tarile in care Statele Unite sint mai putin populare se numara si Germania, tara unde publicul a ris la incheierea brusca a discursului ministrului american al comertului.

Anul trecut, 86% dintre germani aveau un anumit grad de incredere in presedintele Barack Obama, anul acesta cifra de incredere in Trump a scazut sub 50%. Fireste ca partial, aceasta reactie globala se datoreaza nationalismului presedintelui american, ghidat de conceptul ca America are prioritate. Dar multi au fost dezamagiti de politici ale noii administratii, intre care pozitia cu privire la incalzirea globala joaca un rol important.

XS
SM
MD
LG