Linkuri accesibilitate

„Una zice Acordul de Asociere, alta zic acţiunile...”


Prevederile în domeniul mass-media ale Planului Naţional de Acțiuni pentru Implementarea Acordului de Asociere sunt insuficiente şi irelevante.

Asociația Presei Independente a prezentat cel de-al treilea raport de monitorizare, pentru septembrie-noiembrie, privind realizarea angajamentelor în domeniul mass-media, asumate de Republica Moldova în Planul de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Raportul relevă ca şi cele precedente o întârziere cronică a realizării angajamentelor şi un impact nesemnificativ în schimbarea reală în bine a stării mass-media.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:20 0:00
Link direct


Constatarea generală a experţilor este că prevederile în domeniul mass-media ale Planului naţional de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere sunt şi insuficiente, şi irelevante. Prin urmare acest plan naţional de acţiuni trebuie revăzut, a afirmat directorul executiv al Asociației Presei Electronice, Ion Bunduchi,

Ion Bunduchi
Ion Bunduchi

unul din coautorii raportului:

„Una zice Acordul de Asociere, alta zic acţiunile. Acordul de asociere se referă la tot domeniul, în Planul național e vizat doar audiovizualul. Când spunem că sunt irelevante şi insuficiente, avem în vedere că majoritatea absolută a acţiunilor reprezintă activităţi curente, activităţi de rutină ale autorităţii de reglementare. Cam ce plus valoare ar aduce implementarea unor asemenea la onorarea acordului de asociere? Să planifici nişte acţiuni pe care şi aşa le făcea CCA până la semnarea acordului. Cum contribuim noi? Or, Acordul de asociere ar trebui să fie ceea ce am făcut plus un pas, dacă nu doi, trei.”

Petru Macovei
Petru Macovei

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente Petru Macovei a afirmat şi el că „formularea” și „raportarea” acțiunilor lasă impresia că Planul Național de Acțiuni este un scop în sine și nu un instrument pentru a reforma mass-media. Chiar şi aşa, autoritățile au reuşit să realizeze în perioada monitorizată doar jumătate din acțiunile planificate. Printre cele parţial realizate de către CCA sunt seminare zonale cu titulari ai licenţelor de emisie, instruirea jurnaliştilor privind respectarea drepturilor omului în cadrul serviciilor audiovizuale şi monitorizarea respectării de către radiodifuzori a asigurării accesului la informaţie pentru persoanele cu necesități speciale. Acţiuni care de fapt ţin de activitatea curentă a CCA, a menţionat Petru Macovei:

„Nu e nevoie să semnezi un acord şi să faci un program de acţiuni în care să spui ceea ce trebuie şi aşa să facă CCA. Mie mi se pare chiar ridicol să incluzi într-un plan de acţiuni pentru implementarea unui acord de asociere organizarea seminarelor sau organizarea instruirilor cu jurnaliştii. Într-un plan naţional de acţiuni trebuie să incluzi documente de politici publice şi să geseşti soluţii pentru problemele sistemice existente şi mai puţin organizarea de seminare şi relansarea unor site-uri.”

Doi reprezentanţi ai CCA prezenți la publicarea raportului de monitorizare au recunoscut că autoritatea de reglementare se confruntă cu anumite dificultăți, inclusiv tehnice şi financiare, care complică aplicarea coerentă a cerințelor europene. Cu toate acestea, nu au fost tocmai de acord cu constatările experţilor. Membra CCA, Veronica Cojocaru:

„Cred că ar fi cazul să transferăm această discuţie în luna ianuarie când se fac toate rapoartele anuale pe acest plan naţional şi atunci putem să contrapunem datele noastre cu cele ale Dvs. Dacă e să vorbim despre acţiunile incluse în acest plan, Ministerul de externe atunci când se elabora acest plan a invitat societatea civilă inclusiv să se implice cu propuneri. Acum avem ce avem şi putem să vorbim despre realizarea lor.”

Planul naţional de acţiuni va fi totuși revizuit, a spus reprezentanta Ministerului de Externe, Maia Cuceiţă. Ea a invitat inclusiv CCA să se implice în acest proces. Varianta revizuită a planului va fi prezentată la începutul anului viitor şi va fi în conformitate cu noua agendă de asociere adoptată în vara acestui an.

Previous Next

XS
SM
MD
LG