Linkuri accesibilitate

GRECO e îngrijorat de folosirea ordonanțelor de urgență pentru a amenda legislația din România...


...în locul procesului parlamentar obișnuit.

Într-un raport dat publicității marți 18 aprilie, se spune că Organismul anticorupție al Consiliului Europei (Grupul statelor împotriva corupției - GRECO) a urmărit îndeaproape evoluțiile recente din România legate de amendamentele (ulterior retrase) la Codul Penal, în legătură cu obligațiile României ca parte în Convenția Codului Penal asupra Corupției.

GRECO consideră că inițiativele de o asemenea anvergură trebuie examinate în detaliu de către Parlament.

Organismul anticorupție al Consiliului Europei atrage, de asemenea, atenția autorităților de la București față de nevoia de a respecta obligațiile acestei țări în privința criminalizării corupției și a recomandărilor GRECO în toate inițiativele legislative viitoare.

Raportul de marți al GRECO evaluează și progresul făcut de România în aplicarea recomandărilor anterioare făcute de acest organism în ce privește criminalizarea corupției și transparența finanțării partidelor politice.

Raportul notează că România a aplicat în mod satisfăcător 15 din cele 20 de recomandări ale raportului de evaluare din 2010.

Două recomandări nu au fost aplicate deloc, și altele trei au fost aplicate parțial.

În ce privește criminalizarea corupției, GRECO a ajuns la concluzia în rapoartele precedente că, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal din România și a altor amendamente în 2014, criminalizarea mitei și a traficului de influență, așa cum sînt ele concepute acum, respectă într-o măsură largă Convenția Codului Penal asupra Corupției.

Același raport GRECO spune că România a făcut pași semnificativi spre întărirea transparenței finanțării partidelor politice, și cere autoritților române să ia toate măsurile necesare pentru a aplica recomandările restante în privința criminalizării corupției și a transparenței finanțării partidelor politice. (LȘ)

XS
SM
MD
LG