Linkuri accesibilitate

Radu Marian: „Nu vrem să înlocuim Guvernul, cu siguranţă”(VIDEO)


Interviul dimineții cu managerul de la Centrul de excelență în domeniul IT despre cursuri pentru a face față la viitoarele provocări economice naționale și globale.

Centrul de excelență în domeniul IT Tekwill a lansat recent proiectul TwentyTu care se vrea cel mai amibţios proiect de educaţie digitală în R.Moldova. Până în 2022 fiecare al patrulea elev din ţară ar urma să fie instruit în domenii ale viitorului, cum ar fi astronomia prin realitate virtuală, robotică sau inteligență artificială. Iniţiatorii proiectului spun că vor astfel să pună în valoare capitalul uman și să crească pe termen lung o generație de oameni care să creeze, acasă în Moldova, produse și servicii care să răspundă provocărilor sociale naționale și globale, aşa cum veţi auzi în interviul cu managerul de proiect Radu Marian.

Radu Marian
Radu Marian

Interviul dimineții: cu Radu Marian (Centrul IT Teckwill)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:43 0:00
Link direct

Radu Marian: „TwentyTu este un proiect de educaţie prin care noi vrem să oferim cursuri în domeniul viitorului pentru 80.000 de elevi, adică fiecare al patrulea elev din R. Moldova, dar şi instruiri pentru profesori. La modul practic, proiectul se va desfășura în trei etape. Acum suntem în etapa de fundraising, vrem să colectăm jumătate de milion de euro pentru a desfăşura acest proiect.

În a doua etapă urmează crearea conținutului acestor cursuri online. La etapa a treia, care se va începe în ianuarie 2019, vom atrage beneficiarii. Este vorba despre 13 cursuri online care vor fi elaborate. O să dau câteva exemple de cursuri: matematică distractivă, astronomie prin realitate virtuală, programare interactivă, inteligenţă artificială, antreprenoriat, robotică, animaţie, inteligenţă emoţională.

Deci, sunt 13 cursuri care vin să răspundă provocărilor economice naţionale şi globale pe viitor. Noi o să oferim aceste cursuri online. Pentru a primi un certificat complet de absolvire a acestui curs, elevul va trebui să vină la cel puţin o lecţie publică care va avea loc la una din cele şase locații pe care le vom alege. Noi vrem să atragem acest număr de beneficiari până în 2022.”

Europa Liberă: Dar până atunci aveţi de colectat jumătate de milion de euro. Cât de realist vi se pare?

Radu Marian: „Noi am început să abordăm donatorii mai devreme. Acum am anunţat public proiectul, pentru că colectarea de fonduri va avea loc din trei surse: crowdfunding, adică colectarea de la public, de la cetăţenii locali şi cei din diaspora, sponsorizări corporative şi granturi. Am început să abordăm companiile şi organizațiile internaționale un pic mai devreme și deja avem semnale că o să avem o sumă decentă care o să ne permită să desfășurăm activitățile. E clar că e mai greu sau chiar imposibil să strângem jumătate de milion de euro doar de la cetățeni.”

Europa Liberă: Se spune că cetăţenii sunt săraci în Moldova, nu?

Radu Marian: „Da, dor oricum noi facem crowdfunding pentru a valida această idee, acest proiect. Pe lângă asta, noi vrem ca oamenii să se implice în acest proces de transformare a educaţiei. A face crowdfunding mai înseamnă a oferi mai multă transparență şi presiune de la public. Noi vrem să avem această presiune de la public ca să cheltuim cât mai corect aceşti bani.”

Europa Liberă: Înţelegem că nu implicaţi Guvernul, cel care ar trebui să se preocupe de modernizeze sistemul educaţional?

Radu Marian: „Este o întrebare care ni se acordă deseori, cea că de ce facem lucrul pe care Guvernul ar fi trebuit să-l facă. Noi nu vrem să înlocuim Guvernul, cu siguranţă. Toate aceste cursuri vin să suplinească ceea ce învață elevii acum la şcoală. Asta nu înseamnă că Guvernul nu va fi implicat deloc în proces. Noi am vorbit cu ei despre acest proiect. Guvernul susţine implementarea acestuia. O să ne ajute să ajungem la elevi şi la profesori, deci o să ne ajute să facilităm desfăşurarea proiectului. Suntem în discuții cu Ministerul Educației pentru ca aceste cursuri online să devină discipline opţionale în cadrul curiculei de bază până în 2022.”

Europa Liberă: Deocamdată e vorba despre cursuri extracuriculare. Nu vi se pare mai oportun ca în şcoală să se pună un mai mare accent pe domeniul IT, pe educaţia digitală?

Radu Marian: „Sigur, oricum Guvernul are deja în plan un proiect prin care să ofere educaţie digitală începând cu septembrie. Ceea ce vrem noi să facem este să arătăm că putem să oferim educaţie digitală online la foarte mulţi copii şi la costuri relativ mici, vrem să arătăm că acest lucru este posibil. Dacă Guvernul va consideră că proiectul are loc cu succes, noi sperăm că ei vor putea prelua modelul nostru şi să-l ofere deja pe termen lung la mult mai mulți copii. Deci vrem cumva să arătăm că inovația în educație poate avea loc într-un termen destul de scurt.”

Europa Liberă: Vorbeam în ajun cu un expert IT care ne zicea că e un proiect foarte bun, foarte ambiţios, doar că deseori în Moldova astfel de iniţiative rămân doar în faza incipientă, adică nu dau roade. Ce vă face să credeţi că veţi reuşi totuşi să faceţi ceea ce v-aţi propus?

Radu Marian: „Vreau să menționez că proiectul nu este doar despre IT. Mergem mai departe, oferim şi antreprenoriat, şi cursuri de inteligenţă emoţională, şi tot ce înseamnă comunicare interpersonală. Sperăm, dacă o să meargă bine, să adăugăm cursuri suplimentare din domeniul umanistic, cum ar fi filosofia online, de exemplu. Revenind la întrebarea Dvs., noi credem că putem să avem succes în acest proiect pentru că noi la Tekwill, pentru că este un proiect al acestui centru IT, deja oferim multe din aceste cursuri, aceeași matematică distrectivă, robotică, antreprenoriat.

Noi le oferim copiilor care vin la noi, le oferim cu succes doar că ele sunt contra plată. Mai mult ca atât avem în spate o organizație non-profit, Asociația companiilor IT, cu care am demonstrat că putem implementa proiecte de anvergură. Deci avem experiență în educație, în a oferi produse educaționale. Asta ne dă încrederea că putem transforma acest proiect în realitate.”

Europa Liberă: Haideți să vă pun un altfel de întrebare. Dvs. vreţi să-i faceţi mai competenţi şi mai descurcăreţi pe elevii din Moldova, şi asta e un lucru foarte bun, dar în ce măsură schimbarea la faţă a elevilor ne poate ajuta atunci când în jur de la 91 încoace e un peisaj arid, un teren pe care corupţia, sărăcia, mişmaşul şi traficul de influenţa fac ravagii? Faptul că vom avea nişte tineri mai dotaţi în planul IT, ne va ajuta să transformăm oare ţara?

Radu Marian: „Din păcate, oricât de tare ne-am dori, TwentyTu nu este o panacee a tuturor problemelor R. Moldova. Trebuie să realizăm că e un proiect non-profit, noi vrem să oferim mai multe oportunități copiilor,

Avem nevoie de politici publice, de un program, o viziune pe termen lung de 15-20 de ani a Ministerului care să schimbe modul în care copiii gândesc...

dar din păcate nu stă în sarcina noastră să schimbăm modul de gândire al unei întregi generaţii. Avem nevoie de politici publice, de un program, o viziune pe termen lung de 15-20 de ani a Ministerului care să schimbe modul în care copiii gândesc, pe lângă asta, vorbim despre guvernanță, despre calitatea actului de guvernare pe care, din păcate, nu putem foarte mult să-l influențăm ca şi proiect. Este un răspuns franc pe care pot să-l dau.”

Europa Liberă: Revin la expertul IT cu care am discutat în ajun. Sunteți de acord cu afirmația lui că astăzi şcolile pregătesc tineri pentru trecut şi nu pentru viitor?

Radu Marian: „Sunt parţial de acord. Din păcate sistemul de educaţie din R. Moldova, dar şi alte sisteme de educaţie din lume nu ţin pasul cu schimbările economice la nivel global. Oamenirea a intrat în ceea ce se numește cea de a patra revoluţie industrială în revoluția digitală unde

Nu avem oameni care lucrează în politici publice foarte pregătiţi care să poată să dezvolte produse educaţionale bune ...

toate procesele au loc în baza tehnologiilor informaționale. Avem tehnologii revoluţionare ca inteligenţa articifială, ca nanotehnologii. Sistemele de educaţie nu pot face faţă acestor transformări. Moldova nu este o excepție. Este cunoscută şi problema cadrelor.

Nu avem oameni care lucrează în politici publice foarte pregătiţi care să poată să dezvolte produse educaţionale bune. Deci sunt de acord cu afirmaţia de mai sus, dar nu este doar o problemă a R. Moldova, este una globală. Astăzi suntem puși în faţa unor provocări nemaivăzute, a unor realități economice în care creativitatea, libera exprimare sau abilitățile de a rezolva probleme complexe sunt mai cerute ca oricând. Trebuie să încercăm să răspundem la aceste provocări.”

Europa Liberă: Unul din scopurile acestui proiect ar fi şi cel de a le demonstra tinerilor că online-ul, lumea digitală nu se reduce doar la reţelele de socializare, filme şi jocuri online?

Radu Marian: „Noi o să avem un curs care se numeşte alfabetizare digitală în cadrul căruia vrem să integrăm nişte module care să-i ajute pe elevi să lupte cu dependența de rețele sociale. De asemenea vrem să integrăm module în care să le spunem copiilor cum să diferențieze informația falsă de cea veridică. Aceasta este o mare problemă actuală acum. Nu e un scop direct al proiectului, dar cu siguranță suntem conștienți de această problemă şi o să o abordăm.”

Europa Liberă: Dvs. prin ceea ce faceţi contribuiţi la consolidarea trendului din ultima vreme în rândul tinerilor, cel legat de IT. Şi dacă toţi tinerii vor dori să devină specialişti IT, aşa cum într-o vreme toţi doreau să devină economişti sau jurişti, asta cu ce o să ne ajute concret pe noi ca societate? Şi nu e un risc? Cine o să lucreze în alte zone, domenii unde la fel avem nevoie de specialişti?

Radu Marian: „Scopul TwentyTu nu este cu siguranță de a-i transforma pe toți în specialiști IT. Nici nu ar fi OK într-o țară să fie doar oameni în IT. Ceea ce vrem noi să facem e să le vorbim elevilor despre posibilitățile științifice şi tehnologice actuale. Vrem ca ei prin intermediul acestora să rezolve probleme din medicină, ştiinţă, guvernare. Noi nu neapărat vrem să-i instruim pe ei să ştie cum să facă un program de inteligență artificială. Vrem să-i informăm despre posibilități. Vrem să-i inspirăm să rezolve problemele care există acum în societate nu doar în IT.

O să punem mare accent pe dezvoltarea abilităților interdisciplinare. De asta avem şi cursuri ca antreprenoriat, inteligenţa emoțională. Apropo destre antreprenoriat, cred că este o provocare cheie pentru R. Moldova. Trebuie să creştem cât mai mulţi antreprenori care acasă, aici să dezvolte produse şi servicii.”

Europa Liberă: Ca să concluzionăm, 80 de elevi, adică fiecare al patrulea elev din R. Moldova va fi beneficiarul acestui proiect.

Radu Marian: „Exact, asta este ținta noastră până în mai 2022. De asemenea boi vrem să implicăm 2200 de profesori să devină mentori în oferirea educației digitale. Nu va exista nici un proces de aplicare sau concurs. Absolut oricine cu un calculator şi conexiune la internet se va putea înscrie la TwentyTu. Pe lângă asta o să depunem foarte multe eforturi să semnăm memorandumuri cu multe ONG-uri locale ca să ajungem şi la copiii din sate, la cei din grupuri social vulnerabile care nu neapărat sunt informați despre aceste posibilități. În acelaşi timp o să ne asigurăm că există un număr relativ egal de fete şi băieţi. Acest aspect este foarte important pentru noi, dar şi pentru donatori.”

Europa Liberă: În ultima vreme fetele chiar au mers spre IT, cel puţin eu am un fiu care e la Politehnică la inginerie software şi mi-a spus că jumătate din grupa lui sunt fete.

Radu Marian: „Da, apropo noi am făcut nişte chestionare pentru TwentyTu. Am vrut să vedem preferinţele elevilor şi le-am rugat să indice care cursuri sunt mai atractive pentru ei. A fost surpriză destul de mare să vedem că la fete componenta de inteligenţă artificială şi tendinţe tehnologice s-a clasat mult mai sus ca la băieţi undeva pe locul doi. La băieți a fost pe locul şase. E doar un chestionar şi poate eșantionul nu era foarte reprezentativ. Au fost 230 de respondenți din Chişinău, Ungheni şi câteva sate. Am avut şi focus grupuri, discuţii cu elevii. Am rămas cu un sentiment mare de optimism. Copiii noştri vor să înveţe, ei sunt la curent cu ce se întâmplă în lume. Ei au nevoie de instrumente prin care să se dezvolte şi pe care, din păcate, nu le au deseori disponibile la şcoală. Asta se vede din discuțiile cu ei. Copiii sunt dornici să cunoască mai mult.”

XS
SM
MD
LG