Linkuri accesibilitate

Războiul rece din PSD intră în faza călâie


Liderul PSD și preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea și prim-ministrul Viorica Dăncilă, la Comitetul Executiv al formațiunii
Liderul PSD și preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea și prim-ministrul Viorica Dăncilă, la Comitetul Executiv al formațiunii

Lupta a început, însă nu se va termina săptămâna aceasta.

Războiul rece din PSD intră în faza călâie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00
Link direct


În Comitetul Executiv PSD se discută cu pistoalele pe masă. Sunt de jucărie și le-a adus Gabriela Firea să-și ironizeze șeful care spune despre ea că e „pucistă” care vrea o baie de sânge în partid. Se spune că 19 organizații ar vrea demiterea șefului de partid. Dragnea nu a scăpat de puciul invocat pentru a motiva violențele din 10 august, doar că acesta are loc în partid, iar cei care îl dau sunt apropiați ai săi.

Pentru a arăta că are suficienți susținători pentru a strivi orice nemulțumire, Dragnea a venit la ședință cu întârziere de vedetă, însoțit de prim-ministrul Dăncilă și de alți lideri din partid. Înainte de această poză de familie, a avut mai multe întrevederi de taină în cabinetul său cu o parte din conducerea partidului. Prim-ministrul Dăncilă l-a însoțit și la acestea. Rebelii partidului spuneau zilele trecute că președintele își cumpără, cu promisiuni și funcții, voturile în cadrul Comitetului Executiv. Nu se știe ce cumpără, e cert însă că Dăncilă i-a rămas fidelă. Fideli sunt și membrii simpli veniți din Mehedinți și Caraș Severin chiar dacă liderii de filiale vor să voteze pentru demiterea lui Dragnea. Lupta a început, însă nu se va termina săptămâna aceasta. Și probabil că numărul victimelor va fi simbolic, cât să se poată spune că în partid a fost o revoluție, dar nu o baie de sânge. Mai ales că numărul tot mai mic de susținători a pus surdina pe vocile iritate ale protestatarilor.

Azi spun că nu intenționează să scindeze partidul, însă, cel mai probabil, că asta se va întâmpla...

Criza a pornit de la o scrisoare pierdută în presă. Mai mulți lideri îl criticau pe Dragnea pentru felul lui discreționar de a face politică și-i cereau demisia. Scrisoarea a circulat câteva săptămâni prin subteranele partidului și multă vreme existența ei a fost negată de înșiși semnatarii ei. Fie pentru a spăla rufele în familie, fie de frică, aceștia nu și-au manifestat pe față nemulțumirea față de liderul suprem. Mai ales că erau, până mai ieri, oamenii lui de încredere. Conspirația le-a fost mai la îndemână și, chiar dacă în public, jurau loialitate, o făceau să câștige timp și să convingă cât mai mulți oameni să semneze. Azi spun că nu intenționează să scindeze partidul, însă, cel mai probabil, că asta se va întâmpla.

În scrisoare se afirmă că, deși guvernul înregistrează succese peste succese, imaginea PSD este deteriorată de liderul lui care a deschis prea multe fronturi fără a câștiga nicio victorie convingătoare. El se folosește în interes personal de structurile de conducere ale partidului, „fără o adevărată dezbatere internă în structurile politice și parlamentare.” În egală măsură, cel mai sensibil punct al partidului ar fi devenit situația juridică a liderului PSD.

​Probleme lui penale sunt astfel „elementul principal de atac al opoziției și a unei părți a societății civile, o perpetuă sursă de neîncredere în plan intern și extern, motivul pentru care se pune la îndoială corectitudinea oricărui demers inițiat de PSD de în direcția reformării Justiției.” Nu e de mirare că primele soluții din scrisoare sunt demisia imediată a președintelui partidului, asigurarea interimatului de către Viorica Dăncilă, președinta executivă a PSD, și organizarea unui congres în prima parte a anului viitor.

Mai importantă e însă calitatea rebelilor și mai puțin numărul lor...

Cele două părți se bat în cifre și reprezentare. Unii spun că rebelii sunt puțini. Alții că numărul oportuniștilor va conta în cele din urmă, pentru că sunt mulți care vor să vadă dincotro bate vântul. Alții, în fine, ca primarul Negoiță de la sectorul trei, spun că ar fi bine să nu iasă toți învinși din sală la sfârșitul ședinței. Mai importantă e însă calitatea rebelilor și mai puțin numărul lor. Pe lista semnatarilor scrisorii se află nume importante în partid. Gabriela Firea, primărița Capitalei, îi jura loialitate eternă la congresul partidului de acum jumătate de an. Ea a dat asigurări de nenumărate ori că nu vrea fotoliul de președinte de partid. La mitingul din iunie, Firea spunea că actuala conducere a partidului e singura capabilă de restructurarea instituțiilor, garanție a libertății și apărării drepturilor majorității împotriva unei minorități vocale și resentimentare. Acum susține că miza Comitetului Executiv ar fi excluderea ei din partid și înlăturarea lui Paul Stănescu (semnatar al scrisorii) și a lui Tudorel Toader (de la ALDE) din guvern.

Ea îi reproșează lui Dragnea că a acaparat puterea, că ia decizii sprijinindu-se pe tot mai puțini oameni, așa-zisul grup de la Scroviștea, că amenință să instaureze dictatura internă și că-i scoate din cărți pe cei care i se opun. Singura problemă intolerabilă în partid, spunea ea, „este persoana domnului Dragnea, care a luat partidul pe nume personal şi îl conduce de foarte multe ori într-o direcţie greşită.” Unii pretind însă că, în ciuda asigurărilor, ambițiile Gabrielei Firea nu se opresc la porțile Primăriei generale, ci se îndreaptă către fotoliul prezidențial, dar că negocierile actuale ale partidului tind să o excludă de pe lista posibililor candidați.

Alt semnatar al scrisorii este Adrian Țuțuianu, vicepreședinte al partidului și fost ministru al Apărării. Țuțuianu era și el devotat partidului și liderului acestuia. Până când a ieșit zilele trecute în public să spună că Dragnea atârnă ca o bilă de fier de picioarele partidului. Este îngrijorat că partidul pierde oameni de bază și majoritatea parlamentară. Rebelii nu sunt absurzi, nu vor să-l dea afară din partid, ci doar să-și dea demisia din cele două funcții importante (din fruntea Camerei Deputaților și a partidului) pentru a dispărea din prim-planul politicii.

Lor li s-a alăturat în ultimul moment, pentru a da mai multă greutate, și fostul prim-ministru Tudose...

Al treilea rebel este Paul Stănescu, lider cândva la PSD Olt și ministru la Dezvoltare Regională. El afirma la învestitură că se cunoaște cu Dragnea de foarte multă vreme. „Sunt mândru de prietenia cu dom' președinte Dragnea”, susținea el sub privirile încurajatoare ale lui Dragnea. Azi a uitat prietenia și spune că situația a devenit intolerabilă și partidul trebuie să se reformeze. Lor li s-a alăturat în ultimul moment, pentru a da mai multă greutate, și fostul prim-ministru Tudose, ales joi lider la PSD Brăila cu unanimitate de voturi.

Cu toții invocă scăderea cotelor de popularitate și a numărului de parlamentari. Partidul e pe punctul să devină irelevant pentru guvernare, dau ei de înțeles. În subsidiar, sugerează că prioritară pentru ei nu este dorința de a reface jocurile și ierarhia internă, ci ar fi preocupați de interesele partidului, relațiile cu organizațiile europene și credibilitatea publică. Dar graba cu care au trecut la acțiune îi contrazice. Liviu Dragnea a promis că nu va cere scoaterea lor din partid însă, ca să se asigure de loialitatea oamenilor, s-a întâlnit de mai multe ori în această săptămână cu lideri din partid. Ultima dată chiar înainte de a intra la ședința Comitetului Executiv. Lupta se anunță așadar strânsă și dură. Este posibil ca nu peste multă vreme structura de putere din Parlament să se modifice sau oricum cea a PSD să se șubrezească periculos.

Dar rebelii nu vor doar înlăturarea lui Dragnea. Optimiștii care cred că odată înlăturat Dragnea, PSD ar putea deveni un partid dacă nu frecventabil, cel puțin suportabil, ar trebui să citească și restul scrisorii în care se spune că grupurile parlamentare trebuie să susțină în continuare modificarea legilor justiției, adoptarea legilor lobbyului și a pensiilor în formele negociate și organizarea referendumului pentru modificarea Constituției din 6 și 7 octombrie. Sunt chiar măsurile mult criticate de opoziție și de opinia publică.

Nimic din deciziile sau intențiile partidului de până acum nu se va schimba...

Reluarea acestor poncife guvernamentale este un fel de a spune că nimic din deciziile sau intențiile partidului de până acum nu se va schimba. Chiar dacă Dragnea e acuzat că a impus discreționar direcții de guvernare fără să se consulte cu partidul, se pare că influența lui va persista în partid și în guvern. Mai ales că, după cum spune statutul, ar fi succedat de președintele executiv PSD care este Viorica Dăncilă. În situația, greu de crezut, că Dragnea va pierde controlul partidului, nu va fi schimbat decât un lider, partidul va rămâne același. Oricum, săptămâna aceasta nu se va decide nimic. Poate că săptămâna viitoare se va vota ceva. Asta pentru ca și cei încă nehotărâți să aleagă cu cine să țină. Dragnea e încrezător. Spune că trebuie să înceteze certurile, să lase guvernul să lucreze. Are de ce fi liniștit și sigur pe el: și-a dat seama că singurul risc adevărat este ca Gabriela Firea să ajungă, după modelul Sorin Oprescu sau Marian Vanghelie, primar independent. Ar continua să graviteze pe lângă partid pentru a nu pierde finanțările guvernului și, cândva, își va cere iertare și va redeveni membră. Se va putea spune astfel că prin partid bate vântul schimbării. O schimbare care nu aduce nimic nou, doar reciclează. Nimic nu se pierde, nimic nu se creează, totul se transformă.

XS
SM
MD
LG