Linkuri accesibilitate

Războiul din PSD poate scoate la iveală adevăruri incomode?


Primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, după audieri la Parchetului General in cazul protestului din 10 august, București, 4 septembrie 2018
Primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, după audieri la Parchetului General in cazul protestului din 10 august, București, 4 septembrie 2018

Fostul premier Dacian Cioloș susține că blocarea audierii ministrei Dan și a prefectei Cliseru arată că PSD are multe de ascuns.

PSD și ALDE, cele două partide care formează coaliția de guvernământ „blochează aflarea adevărului” și a „responsabililor” pentru violențele de la mitingul din 10 august, susțin reprezentanții Opoziției. Cele două partide aflate la putere au blocat astăzi audierea prefectei Bucureștiului, Speranța Cliseru, și a ministrei de Interne, Carmen Dan, eliminând de pe ordinea de zi audierile care fuseseră deja stabilite cu mai multe zile în urmă la Comisia de Apărare.

Prefecta capitalei este cea care a semnat ordinul prin care jandarmii au intervenit în forță în seara zilei de 10 august. Ea susține însă că acest lucru ar fi avut loc după miezul nopții, deci după ce agresiunile majore avuseseră deja loc.

Pe de altă parte, Gabriela Firea, ocupanta fotoliului de primar general al Bucureștiului, a declarat, astăzi, după ce a fost audiată de procurori în ancheta privind represiunea manifestației pașnice din 10 august, că se încearcă transformarea prefectei în „țap ispășitor” al celor petrecut atunci. Gabriela Firea a mai subliniat că șefa Prefecturii Capitalei nu avea certificat din partea Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNIS), fiindcă se afla de doar trei săptămâni în această funcție.

Gabriela Firea
Gabriela Firea

Primărița generală a Bucureștiului a explicat că, din acest motiv, prefecta nu a avut acces la ordinele de serviciu ale jandarmilor. Altfel spus, Speranța Cliseru ar fi semnat ordinul de intervenție în forță fără să știe ce urmează. Anterior, prefecta a spus că ordinul pe care și-a pus semnătura nu prevedea nici folosirea gazelor lacrimogene, nici a tunurilor cu apă.

Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, audiată în Comisia de Aparare a Senatului, 4 septembrie 2018
Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, audiată în Comisia de Aparare a Senatului, 4 septembrie 2018

Gabriela Firea și Speranța Cliseru au vechi relații de amiciție, actuala prefectă a Capitalei a fost consiliera primăriței generale, iar mai înainte a ocupat funcția de administrator public al orașului Voluntari, unde este primar soțul Gabrielei Firea, Florentin Pandele.

La Comitetul Executiv al PSD, care a avut loc acum două zile, Gabriela Firea a cerut demisia ministrei de Interne pentru „premeditarea” violențelor și pentru că această instituție încearcă să arunce toată vina pentru cele întâmplate asupra prefectei capitalei. Firea a mai acuzat-o pe Carmen Dan că a transformat Ministerul de Interne în poliție politică. Pe acest fond de război intern în PSD, parlamentarii tind să facă front comun în jurul ministrei de Interne, Carmen Dan.

Fostul premier Dacian Cioloș susține că blocarea audierii ministrei Dan și a prefectei Cliseru arată că PSD are multe de ascuns. Până acum au fost înregistrate aproape 800 de plângeri penale pentru ceea ce s-a întâmplat la protestul de pe 10 august, când mai mult de 300 de persoane au fost rănite sau au suferit în urma folosirii excesive a gazelor lacrimogene.

George Maior, audiat la Comisia pentru controlul activitatii SRI
George Maior, audiat la Comisia pentru controlul activitatii SRI

Tot astăzi, Comisia de supraveghere a Serviciului Român de Informații l-a audiat pe George Maior, ambasadorul României în Statele Unite și fost director al SRI. Liderii social-democrați, din rândul cărora provine și Maior, sunt supărați pe el, pentru că în perioada în care conducea Serviciul ar fi colaborat prea mult cu procurorii anticorupție. Săptămâna trecută au cerut însă retragerea sa de la Washington, pe motiv că ar periclita relațiile bilaterale. Ambasadorul Maior a criticat prompt lobby-ul lui Rudolph Giuliani, fost procuror federal și primar al New-York-ului, actualmente avocat al președintelui Trump. Giuliani a recunoscut că a primit bani să-i trimită o scrisoare președintelui român prin care să ceară amnistia celor care chipurile ar fi fost afectați de Protocoalele dintre SRI și Parchetul General.

George Maior a declarat, azi, la Comisia de specialitate, că a „susținut” „necesitatea acestor protocoale, având în vedere etapa istorică prin care a trecut România”. Fostul șef al SRI consideră că Serviciul „a fost întotdeauna în cadrul legii și al Constituției” și că, în final, „puterea adevărului va prevala în fața unor alegații și calomnii”. Maior a adăugat că pentru aflarea mai multor detalii despre aceste lucruri ar trebui audiați Liviu Dragnea, actualul lider al PSD, și fostul premier Victor Ponta. Fostul șef al SRI a recunoscut din nou existența unor ofițeri SRI infiltrați în mass-media, un subiect care a dus, de altfel, la demisia sa din funcția de șef al Serviciului Român de Informații.

Poate că divergențele din interiorul PSD ar putea scoate la iveală adevăruri ascunse până acum cu grijă, deocamdată, însă comisiile parlamentare par să fie folosite doar în jocurile politice din care social-democrații speră să câștige.

XS
SM
MD
LG