Linkuri accesibilitate

Războiul camuflat al statului cu cetățenii săi – un război cu sine însuși


Punct și de la capăt: cu Vitalie Călugăreanu și Anatolie Golea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:45:34 0:00

Invitații emisiunii lui Vasile Botnaru sunt jurnalistul Vitalie Călugăreanu și analistul politic Anatolie Golea.

Bine v-am găsit, doamnelor și domnilor! La microfon e Vasile Botnaru, moderatorul emisiunii „Punct și de la capăt”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:40:41 0:00
Link direct

Toamna se numără bobocii, zice proverbul descendent din prudența gospodinelor care nu se grăbeau să-și laude agoniseala înainte ca orătăniile să prindă la tulei și greutatea ce ar garanta utilitatea gastronomică. Parlamentarii majoritari, ca niște gospodine perspicace, au intrat în faza tomnatică de numărat acareturile, banii din conturi și cadourile oferite cu generozitate pe durata guvernării. În speranța că își vor proba numaidecât utilitatea gastronomică și vor fi lăsați să concureze pentru un nou mandat. Despre atmosfera în care începe cursa electorală vorbim astăzi cu invitații mei.

Vasile Botnaru
Vasile Botnaru

Guvernarea face tot posibilul să ne transforme în optimiști. Vorba aia: „Știți care-i deosebirea dintre optimist și pesimist? Pesimistul spune: «Mai rău nu se poate», iar optimistul spune: «Ba se poate și mai rău!»”. Noi așa trăim – cineva se aștepta la lucruri mai calme decât au fost, dar, iată, surprize, surprize mereu și mereu. Astăzi vreau să discutăm despre cele mai recente evoluții, care iarăși au făcut faimă Republicii Moldova. Pe plan internațional, din păcate, cu semnul minus și în interior, ca să nu mai zic, cea mai proaspătă știre pe care am citit-o acum venind în studio, că noi imprimăm în ziua de vineri, ombudsmanul Mihai Cotorobai pe puncte a scris de ce nu este de acord cu autoritățile, care au expulzat persoanele cu ședere de peste două decenii de bună-credință în Republica Moldova, care, iată, după ce Erdogan a făcut arestări și epurări în Turcia, vezi Doamne, s-au gândit să desfășoare activități incompatibile cu azilul oferit de Republica Moldova. Despre aceste evenimente, dar și despre ceea ce stă îndărătul, partea invizibilă a aisbergului, vorbim astăzi cu Vitalie Călugăreanu, jurnalist, reporter pentru Deutsche Welle și Anatolie Golea, prezentator de emisiune televizată, iscodește oamenii influenți cu întrebări...

Europa Liberă: Vitalie, există lucruri care te mai pot surprinde? Această expulzare este un eveniment care te dă pe spate și spui că e o linie roșie sau nu?

Vitalie Călugăreanu
Vitalie Călugăreanu

Vitalie Călugăreanu: „Liniile roșii au fost depășite de mult de către actualul regim. Da, este un eveniment care nu se întâmplă în fiecare zi. Din păcate, autoritățile din Republica Moldova au făcut o modă din a ne surprinde și de a ne șoca în ultima vreme cu tot felul de evenimente de genul acesta. Dacă ne uităm bine, s-a început din momentul în care a fost sfidată opinia Comisiei de la Veneția în privința sistemului electoral mixt, dar mai cu seamă din momentul în care Parlamentul European a adoptat acea rezoluție vizând sistarea, înghețarea asistenței financiare pentru Republica Moldova. Și atunci, a doua zi, Vlad Plahotniuc a ieșit la acea conferință de presă și a spus că de azi înainte, noi ne retragem din anumite angajamente față de partenerii noștri externi și vom acționa – spunea el – în interesul cetățenilor Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Adică, tradus în limbajul vulgar, a zis: „în cot ne doare”?

Vitalie Călugăreanu: „Da, exact! Și atunci a început acest tăvălug, care nu mai are limite. S-a dat, am impresia, mână liberă oamenilor de la Interne și ușor-ușor mergem spre poliție politică în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dl Golea, lucrurile acestea se fac deliberat, cineva scrie scenarii, spune: „Ia, cum să bulversăm noi opinia publică, care, vezi Doamne, era foarte preocupată de incidentele din 26, 27 august și 1 septembrie, ia să facem noi una mai gogonată, ca să uite Golea și cu Călugăreanu de ceea ce a fost în ziua de 27”?

Anatolie Golea
Anatolie Golea

Anatolie Golea: „Da, lucruri triste se întâmplă în Republica Moldova. Noi chiar ne pregăteam să discutăm despre 26, 27, 31 august și 1 septembrie, dar iarăși ne-au deturnat agenda guvernanții – de două zile scriem și vorbim numai despre acest incident grav, care pe mine nu mă surprinde. Eu cunosc situația din Liceul „Orizont”, sunt și membru al Consiliului de administrație al acestui liceu, îi cunosc personal pe cel puțin trei dintre cei expulzați din Republica Moldova. Sunt niște oameni extraordinari, niște profesori pe care îi doare sufletul pentru copiii noștri – nu am copii care învață la liceu, să fie clar, nu am interese, dar știu că foarte multă lume bună învață – și, conform statisticii din anul trecut, spre exemplu, din 28 de medalii pe care le-au obținut liceenii moldoveni la olimpiadele internaționale pare-mi-se 23 au fost obținute de către elevii Liceului „Orizont”. În ceea ce ține de fizică, chimie și matematică, nu au egali practic.”

Europa Liberă: Poate tocmai din cauza asta – și am făcut trimitere la aluzia dlui Călugăreanu –, noi construim niște ipoteze Erdogan, Putin ș.a.m.d., dar poate găinăria îi mult mai simplă?

Anatolie Golea: „Nu, nu este...”

Europa Liberă: Poate cineva vrea să închidă liceul, ca oamenii aceștia să se ducă acolo unde s-au deschis?

Vitalie Călugăreanu: „Sau să-l ia. Da, eu cred că cineva încearcă să profite de două situații.”

Europa Liberă: Și una, și alta?

Vitalie Călugăreanu: „Exact!”

Anatolie Golea: „Liceele, așa-zisele licee moldo-turce au fost parte, într-adevăr, dintr-o rețea de licee, pare-mi-se aveau vreo 140 de licee în toată lumea, creată această rețea prin concursul nemijlocit al lui Fethullah Gulen, acestui scriitor și...”

Europa Liberă: Adversarul number one al lui Erdogan.

Anatolie Golea: „Da, deja. În momentul în care au apărut aceste divergențe între Erdogan și Fethullah Gulen, aceste licee s-au detașat de Gulen, pentru că dânsul nu mai avea nici posibilitate să le finanțeze și nici ei nu voiau să aibă careva afinități cu dânsul, ca să nu fie implicați în activitățile acestea politice. După ceea ce s-a întâmplat în Turcia în 2016, așa-numita „lovitură de stat”, pentru că eu nu cred că a fost o lovitură de stat, a fost o înscenare, Turcia a făcut demersuri multe pentru închiderea acestor licee în diferite țări, începând cu Rusia și terminând cu întreaga Europă. În marea majoritate a cazurilor au fost respinse aceste cereri, în unele cazuri s-au acceptat, în alte cazuri, cum s-a întâmplat în Republica Moldova și în Kîrgîzstan, au fost redenumite. Aceste licee nu mai sunt licee moldo-turce. În Moldova este Liceul „Orizont”, în Kîrgîzstan este Liceul „Sapat” pare-mi-se.”

Europa Liberă: Maia Sandu și Corina Fusu au confirmat.

Anatolie Golea: „Da. Și aceste licee sunt licee moldovenești, românești, cum vreți așa numiți-le, din Republica Moldova, rețeaua liceelor „Orizont”, cele mai bune și în Găgăuzia, și la Bălți, și în Chișinău...”

Europa Liberă: Dl Golea, SIS-ul vrea să ne convingă că are temeiuri. Adică, omul acesta foarte bun la suflet poate noaptea stă și asamblează bombe?

Anatolie Golea: „Da, dar nu ne-a convins. Iată aici este problema cea mare că nu ne-a convins. Și eu știam, și noi știam toți – începând cu vizita primului ministru Yildirim la Chișinău în mai, pare-mi-se 2017, când s-a făcut publică această problemă, că Turcia cere închiderea acestor licee, Republica Moldova a răspuns destul de prompt atunci că vom studia, dar nu vom închide liceele, de atunci se fac aceste presiuni. Și pentru noi toți era clar, în momentul în care Turcia a acceptat niște investiții aiurea în reparația clădirii prezidențiale, în participarea la Arena Chișinău, prin investiții care ulterior vor fi rambursate de către Guvernul de la Chișinău, dar nu se știe dacă vor fi. Și eu am întrebat despre acest lucru de mai multe ori și pe președintele Dodon, și pe președintele Andrian Candu. După ultima emisiune pe care am avut-o cu Andrian Candu în luna iulie, l-am întrebat: „Ce se mai aude cu liceele?”, la care dl Candu mi-a răspuns tranșant: „Copilul meu învață la Liceul „Orizont”, sunt foarte mulțumit, nivelul de studii este foarte bun și nu vom da curs acestor demersuri”. Ca să vedem acum că acești trei conducători – dl Dodon, dl Candu și dl Filip – au venit cu niște declarații fariseice, în opinia mea. Strigă în urma trenului: „Opriți trenul!”. Dacă SIS-ul are dovezi concludente și a procedat conform rigorilor internaționale, trebuie să ne-o demonstreze în primul rând, în al doilea rând trebuia s-o facă civilizat și cu demnitate.”

Europa Liberă: Culmea este că nici pe Filip nu l-au convins. Din comunicatul lui Filip, ce citim noi? „O să cerem informații suplimentare, ca să ne convingem că, într-adevăr, SIS-ul a avut dreptate”. Pardon, nici măcar Filip nu este convins, nici lui nu i s-au pus la dispoziție informații înainte de a declanșa un scandal?

Anatolie Golea: „Aici este problema, Vasile! Deci, SIS-ul activează pe cont propriu, fără să informeze președintele, președintele Parlamentului și Guvernul, ia decizii. Asta, de fapt, este ceea ce a spus și Cristina Pereteatcu de la Amnesty International, asta, de fapt, este răpire de oameni ziua în amiaza mare, în plină stradă, pentru că oamenii aceștia trebuiau să primească citații, trebuiau chemați să dea lămuriri, să dea explicații. Atunci când sunt dovezi că sunt implicați în niște activități teroriste, trebuiau reținuți pentru 72 de ore, mers la judecată, cerut arest pentru 30 de zile și luată decizia judecății, posibil de expulzare. Dar ceea ce s-a făcut, de fapt, este într-un stil banditesc, absolut tâlhăresc și, în cazul dat, dacă demnitarii de stat, conducerea țării nu știe, atunci trebuie demis directorul SIS-ului și trași la răspundere.”

Europa Liberă: Eu repet întrebarea: Dar poate sunt asemenea informații care și pe Dvs. ar putea să vă convingă?

Anatolie Golea: „Păi, dacă chiar și sunt, trebuia să se acționeze așa cum am spus mai sus.”

Europa Liberă: Adică procedural?

Anatolie Golea: „Procedural.”

Vitalie Călugăreanu: „Comunicatul Serviciului de Informații și Securitate spune că respectivii sunt expulzați pentru suspiciuni de colaborare cu... sau că ar face parte...”

Europa Liberă: Mircea V. Ciobanu foarte bine a analizat, punct cu punct, cuvânt cu cuvânt acel comunicat.

Vitalie Călugăreanu: „Deci să expui șapte oameni unui pericol, pentru că asta se întâmplă acum cu ei în Turcia, nu se știe care va fi soarta lor...”

Anatolie Golea: „Se știe. Ba da, se știe.”

Vitalie Călugăreanu: „Conform legislației lor, merg în pușcărie pe viață, cel puțin. Și tu ca stat, ca autoritate a Republicii Moldova să admiți așa ceva, mie mi se pare pur și simplu criminal, deci pentru suspiciuni că ar exista ceva, să trimiți oamenii în pușcărie.”

Europa Liberă: Mă întorc la întrebarea inițială. Dl Călugăreanu, oamenii aceștia care de la SIS au luat decizii, dar nu cred că pe cont propriu, cineva a încuviințat această operațiune: S-au gândit la proporțiile pe care poate să le ia scandalul sau iarăși îi doare în cot?

Vitalie Călugăreanu: „Uitați-vă, noi am asistat la atâtea scene în ultima vreme în care ne-am convins că exact în cot îi doare de soarta oamenilor. Am văzut cum s-au comportat cu niște femei la monumentul lui Ștefan cel Mare...”

Europa Liberă: Dar nu de soartă eu spun, eu spun despre soarta lor politică, pentru că s-ar putea bumerangul să-i lovească.

Vitalie Călugăreanu: „A cui?”

Europa Liberă: A democraților. Democrații n-au de suferit din chestia asta deloc?

Vitalie Călugăreanu: „În condițiile în care ei știu foarte bine că controlează toate instituțiile statului, în țara asta ei controlează orice, deci au justiția la picioare, Procuratura la picioare, și-au aranjat sistemul electoral astfel încât să ne mai țină încă...”

Europa Liberă: Dar lui Hahn trebuie să-i răspundă, comisarului Hahn trebuie să-i răspundă la postarea lui?

Anatolie Golea: „Păi, Vitalie a spus referitor la Hahn. A fost declarația lui Vlad Plahotniuc din 5 sau 6 iulie.”

Vitalie Călugăreanu: „Și Dvs. ați tradus-o foarte bine – îi doare exact în cot.”

Anatolie Golea: „În urma deciziei Parlamentului European, vom face ceea ce dorim, așa se citește printre rânduri: vom face ceea ce dorim mai departe, dacă nu ne-ați dat bani, nu aveți dreptul să ne dați indicații, să ne arătați cu degetul ce să facem, noi vom proceda așa cum considerăm de cuviință, vom câștiga alegerile, după care ne vom așeza la masă și vă vom spune: „Stimați, dragi europeni, vreți să păstrăm cursul european sau nu vreți? Dacă vreți, atunci trebuie tot cu noi să colaborați și începem de la carte blanche – ne iertați toate păcatele pe care le-am comis, pentru că scopul scuză mijloacele, noi tot ce am făcut, noi, democrații, tot ce am făcut, am făcut pentru ca să câștigăm alegerile și să nu permitem lui Igor Dodon și socialiștilor să deturneze cursul nostru european”.”

Vitalie Călugăreanu: „Și încă o dovadă că îi doare așa cum am zis, eu am niște informații că în noaptea trecută s-a negociat. Deci, anumiți ambasadori din Republica Moldova au negociat pentru a lăsa oamenii aceștia în Republica Moldova. Faptul că ei totuși au fost trimiși este o demonstrație a faptului că nu-i mai interesează ce spun Europa, Statele Unite, nu-i mai interesează pur și simplu.”

Anatolie Golea: „Mai grav este că în weekend aceste deportări pot continua.”

Vitalie Călugăreanu: „Exact!”

Anatolie Golea: „Și nu în zadar, vineri, părinții au ieșit la protest, întâi la liceu, pe urmă la clădirea Parlamentului, pentru că cei plecați – este clar – nu-i întorci. Turcia nu va întoarce propriii cetățeni în Republica Moldova. Ei nu au cetățenia Republicii Moldova, nu știu cât este de adevărat că au depus pentru a primi azil politic, ei încercau, făceau aceste tentative...”

Vitalie Călugăreanu: „Au depus cu jumătate de an în urmă câțiva...”

Anatolie Golea: „Dl Dodon a spus că nu a văzut așa ceva. Eu știu că mulți dintre ei pe parcursul ultimilor șapte-opt ani au încercat de nenumărate ori să dobândească cetățenia Republicii Moldova. Au fost adresări la președintele Timofti, care a refuzat, făcând trimitere la SIS, încă atunci când era Timofti, deci prin 2014-2015, cam pe atunci. Deci, ceva era deja și atunci, se făceau presiuni din partea Turciei.”

Europa Liberă: Acel „ceva” poate fi scos la vedere? Ce fel de informații? Admitem că SIS-ul are aceste informații, admitem că este de bună-credință, admitem că ceea ce a publicat imediat o televiziune loială puterii despre amenințări la adresa corpului diplomatic de la Berlin, admitem că nu-i o făcătură. Ce fel de informații și în ce mod a convins SIS-ul ca să fie întemeiată această deportare?

Anatolie Golea: „Dle Vasile Botnaru, noi vă recomandăm să vă adresați la tizul Dvs., Vasile Botnari...”

Europa Liberă: Așa...

Vitalie Călugăreanu: „De la SIS.”

Europa Liberă: Păi tocmai dați-i un sfat lui Vasile Botnari, cum poate el să procedeze în spațiul public, astfel încât să fie credibil ceea ce face el. Cum, ce fel de informație ați fi vrut să aflați?

Anatolie Golea: „Eu bănuiesc că vor fi audieri parlamentare, dar nu cred că vor fi publice.”

Europa Liberă: Închise, evident...

Anatolie Golea: „Vor fi în comisia lui Eugen Carpov. Am văzut adresările și dlui Candu, și dlui Leancă, adresări publice adică. Dl Leancă i se adresează dlui Carpov prin Facebook „te rog...”. Aceste discuții probabil în comisia lui Eugen Carpov vor avea loc, după care ni se va spune că SIS-ul a prezentat probe concludente, dar ele nu pot fi făcute publice, pentru că constituie secret de stat. Noi știm cum se face.”

Europa Liberă: Eu de ce insist pe chestiunea asta? Și Lorena Bogza mă întreba. Spuneam, una din consecințe este, sunt convins, și dvs. o să-mi dați dreptate, că după acest scandal-monstru sunt înspăimântați nu numai cetățenii turci care sunt pe aici, care sunt la șantiere, care fac diferite activități, dar sunt convins că cel puțin zece cetățeni moldoveni, care mai ezitau, au pus mâna pe valize și au zis că „dă-l naibii”.

Anatolie Golea: „De ce zece? Zeci!”

Europa Liberă: Așa am dat eu o cifră care mi-a venit la gură.

Vitalie Călugăreanu: „Sute chiar cred că-s.”

Europa Liberă: Și atunci iar mă întorc la scenariștii care pun la cale asemenea chestii sau nu ezită să acționeze foarte prompt și nu se îngrijesc de prezentarea în mass-media, în fața publicului. Recent s-au publicat datele cele mai proaspete de la Levada Center, care nu este foarte antagonistă în raport cu Putin, dar recunoaște că a scăzut brusc popularitatea guvernării și a crescut starea de anxietate, care se diminuase odată cu propaganda pro-putinistă în campanie și acum s-a dat la o parte, s-a retras și fațada asta de marțipan. Dovadă este reforma pensionară care a întins arcul la maximum, după care, chipurile, a mai dat înapoi, dar lumea este foarte îngrijorată în Rusia și se întreabă: „Dacă aveți bani de Siria, de ce n-aveți bani de pensii? Dacă aveți bani de majorat salariile la poliție și nu știu ce, de ce?”. Și, după mine, este comparabil, este bine să se uite guvernatorii acolo, pentru că sub aspect sociologic spațiul moldovenesc mai mult seamănă cu spațiul rusesc decât cu oricare altul. În sensul acesta, nu-și taie creanga de sub picioare oamenii ăștia care se dau de ceasul morții să facă activități de spălare a imaginii și cu un gest de acesta?...

Vitalie Călugăreanu: „Ei au făcut câteva teste în ultima vreme. Au testat puterea protestelor în Republica Moldova și s-au convins că forțele de poliție și toate structurile pe care le au ei sunt capabile să înăbușe un protest maxim posibil în momentul acesta în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Așa le-a spus ministrul Jizdan sau, într-adevăr, așa stau lucrurile?

Vitalie Călugăreanu: „Eu așa îmi imaginez, pentru că am văzut cum s-a acționat în timpul protestelor, am văzut tentativa poliției de a impune frica în noaptea în care au protestat unioniștii în Piața Marii Adunări Naționale, acele dubițe care se roteau prin Piața Marii Adunări Naționale cu girofarele aprinse și cu semnalul sonor ș.a.m.d.”

Anatolie Golea: „Și cu lumina stradală stinsă.”

Vitalie Călugăreanu: „Da, exact! Deci încercarea de a intimida și puținii oameni sau masa critică care a mai rămas, care ar putea cumva să genereze această reacție de protest a societății, ei încearcă s-o înăbușe. Și, din păcate, le reușește. Și atunci când nu mai ai frică de oameni, de popor, că oamenii ăștia te pot da jos altfel, atunci nu mai ai frână, da?”

Europa Liberă: Mergi cu tăvălugul.

Vitalie Călugăreanu: „Exact asta se întâmplă în momentul actual în Republica Moldova.”

Anatolie Golea: „Eu vorbeam zilele acestea cu doi deputați de la Partidul Democrat, care mi-au recunoscut că guvernarea se aștepta la proteste mult mai semnificative, mult mai mari și pregătirea forțelor de ordine a fost pe măsură, a fost pentru zeci de mii de oameni în stradă și mai violenți. Și evident că a fost exagerată, a fost o demonstrare de forță, demonstrare a forței poliției: „Noi suntem înarmați, bine dotați, nu rău plătiți deja și vom opune rezistență și vom da ripostă”. Unu.”

Europa Liberă: Pardon, aici vreau să vă întreb: Dar te îngrădești cu patru cordoane și în timpul acesta tu faci o față de asta, evlavioasă, în fața lui Ștefan, dar de fapt perimetrul acesta ți-l asigură patru cordoane, oare nu dai un mesaj că de fapt tu ești absolut străin de popor, așa cum scrie iarăși Călugăreanu?

Anatolie Golea: „Nu, iarăși dai un mesaj că ți-i în cot.”

Vitalie Călugăreanu: „Exact!”

Europa Liberă: Dincolo de cordoane, acest vuiet crește.

Anatolie Golea: „Fanfara poate acoperi strigătele mulțimii.”

Europa Liberă: Așa...

Vitalie Călugăreanu: „Plus posturile de televiziune pe care le au ei. Ați văzut ce au arătat. Ei n-au arătat că mulțimea scanda acolo. Exact, au dat sunetul în jos și au pus alt sunet unele posturi de televiziune...”

Anatolie Golea: „Da, au pus orchestra...”

Vitalie Călugăreanu: „Au pus orchestra...”

Europa Liberă: Deci, demonstrația de forță și-a avut efectul?

Anatolie Golea: „Demonstrarea de forță, da. Și aici punctul doi, voiam să revin: modalitatea moldovenilor de a protesta. Mi-o spunea chiar ambasadorul Statelor Unite, James Pettit, când îl întrebam eu ceva timp în urmă, nu știu, un an-doi în urmă – era la noi o situație tensionată –, dacă este posibil ca în Moldova să se întâmple un Maidan, dacă Statele Unite ar încerca să stimuleze un asemenea Maidan, la care dânsul a răspuns tranșant: „Noi ne-am convins că în Moldova nu există pericolul sau iminența unui Maidan, unui protest public, pentru că moldovenii protestează în alt fel – își fac valiza și pleacă. După 7 aprilie, s-au convins, își iau valiza și pleacă”. Și acum impactul acestui gest al SIS-ului asupra cetățenilor Republicii Moldova că, bine, avem grijă de cetățeni străini și turci inclusiv, dar impactul asupra cetățenilor. Închipuiți-vă cum se simt acei zeci de profesori, sunt zeci de profesori care activează în liceele „Orizont”, în toată rețeaua, începând cu Ceadâr-Lunga și terminând cu Bălți și Chișinău. Ce se gândesc ei? Pentru că mâine pot fi și ei învinuiți de faptul că „uite, colegul vostru este terorist, dar voi ați activat cot la cot timp de 20 de ani”. Una. A doua: cum se simt alți profesori din același spațiu? De exemplu, nu-mi place să fac referință la persoane, dar, dacă am spus că copiii dlui Candu învață la „Orizont”, trebuie să menționez că copiii dlui Dodon învață la „Prometeu”, cel mai pro-românesc liceu. Și acești profesori sunt unioniști în mare parte. Ei nu pot fi învinuiți de faptul că vor să lichideze statalitatea Republicii Moldova?”

Vitalie Călugăreanu: „Cum a zis dl Dodon, trebuie expulzați.”

Anatolie Golea: „Ei trebuie expulzați, alungați din țară...”

Vitalie Călugăreanu: „Din propria țară.”

Anatolie Golea: „Și aici stai și te gândești: ce se întâmplă, oameni buni?”

Vitalie Călugăreanu: „Deci, noi trăim în absurditate totală în momentul acesta în Republica Moldova. Dacă ne uităm la modul cum acționează cei care ar trebui să diriguiască treburile publice aici, noi rămânem șocați în fiecare zi de incompetența și de marele rău pe care acești oameni îl fac Republicii Moldova pe termen lung, pentru că noi nu vom reuși să readucem Republica Moldova într-o stare normală atât de repede, chiar dacă ei pleacă.”

Anatolie Golea: „Situația este extrem de gravă și ceea ce vorbeam despre 26, 27 august, anul acesta, pentru prima dată, Ziua Independenței mi-a lăsat un gust atât de amar. Nu sunt fan al acestor concerte gălăgioase, dar chiar așa cum a fost anul acesta...”

Vitalie Călugăreanu: „A mai fost cu doi ani în urmă, când ne-au ținut după gard.”

Anatolie Golea: „Cel puțin a fost mai multă gălăgie, nu au fost aceste zile de odihnă anunțate intenționat.”

Vitalie Călugăreanu: „Da. Și nu i-au bătut.”

Anatolie Golea: „Orașul era gol, era pustiu orașul de Ziua Independenței. Stăteau niște vânzători la tarabă și ziceau: „N-avem cui vinde. Toată lumea a plecat din țară”. Și cred că acesta este simbolul Zilei Independenței în Republica Moldova – toată lumea a plecat din țară.”

Vitalie Călugăreanu: „Aceștia nu au nevoie de oameni în Republica Moldova, ei au nevoie ca ștampila de țară Republica Moldova să fie la ei în buzunar.”

Europa Liberă: Dar cineva trebuie să le pună benzină în pompă, cineva trebuie să le măture de sub picioare?

Vitalie Călugăreanu: „Sunt cetățenii străini care trimit bani în Republica Moldova și finanțează bătrânii, părinții rămași acasă. Lor le este suficient, ei n-au nevoie de oameni deștepți în Republica Moldova care să protesteze. Deci, ei nu au nevoie de astfel oameni, ei au nevoie de oameni pe care să-i poată șantaja, cumpăra și au nevoie de această...”

Anatolie Golea: „Hrișcă și tușonkă să le dea și...”

Vitalie Călugăreanu: „Exact!”

Europa Liberă: Dl Călugăreanu, dar există totuși carne de tun pentru racolare și o să vedem asta în parlamentare, s-a găsit cineva care să justifice necesitatea Arenei, da? Deși toată lumea înțelege că acolo sunt niște mișmașuri, sunt niște aranjamente, la televizor vedem că e nevoie și sportul suferă fără asta, deși pe față se vede că e un troc, vedem dezlegarea lui. Deci sunt cetățeni care continuă să creadă și o să-i voteze?

Anatolie Golea: „Păi, Vasile, federațiile de sport, într-adevăr, consideră că trebuie. Și trebuie, probabil chiar trebuie o arenă, un complex sportiv, dar...”

Europa Liberă: Cu ce preț?

Anatolie Golea: „Dar nu în primul rând. Și cu ce preț? Dacă vorbim despre dezvoltarea sportului și vor să investească banii, să meargă la Liceul cu profil sportiv din Chișinău, să vadă ce dezastru este acolo, în ce condiții învață copiii ăștia dotați din punct de vedere fizic. Viitorii sportivi de performanță din Republica Moldova nu au veceuri, nu au canalizare, nu au apă, nu au condiții de studii. Și noi ce propunem, să facem sport de performanță? Cine o să-l facă? Cei care cu sportul de performanță își iau și cetățenia Azerbaidjanului sau a României și pleacă din țară. Dar noi nu-i creștem, pentru că aceștia... Și eu vreau să-i văd chiar, atunci când vorbesc demnitarii că avem nevoie, pentru că vor merge copiii să practice sport și trebuie să practice sport, eu vreau să-i văd cum au să meargă ei la Stăuceni, să-și ducă copilul acolo, să-l aștepte două ore și să-l aducă înapoi și ce ambuteiaje vor fi în jurul acestei arene.”

Europa Liberă: Eu la Paris eram și am filmat într-un stadionaș de acesta, de cartier, eu mă gândeam: Oare câte sute de stadioane de astea mici pot fi construite din banii care se alocă pentru Arena? Cel mai eficient stadion și sport este...

Anatolie Golea: „...sigur, este cel de lângă casă.”

Europa Liberă: ...în perimetrul unui cartier, când omul are timp, un sfert de oră să iasă. Nu-i o construcție foarte sofisticată, e un teren de baschet, practic, dar cu un înveliș sintetic perfect – de la căzut nu se întâmplă nimic, mingea nu sare din cauza la o plasă, sunt niște țevi acolo, nu-i foarte scump.

Anatolie Golea: „Și iluminare, pentru că aceste terenuri se folosesc, practic, și noaptea, până la 12 noaptea, în toate cartierele.”

Vitalie Călugăreanu: „Dar vă amintiți de promisiunea lui Igor Dodon de a construi câte un stadion în fiecare sat din Republica Moldova? Câte a construit?”

Anatolie Golea: „Dl Igor Dodon a spus anul trecut în felul următor: „Zece până la sfârșitul anului”. Deci, în 2016: „Zece până la sfârșitul anului, 100 până la sfârșitul lui 2017 și 300 până la sfârșitul lui 2018”. Cred că au fost construite vreo cinci-șase, la Băcioi și încă nu știu unde. Deși ideea a fost bună, ideea a fost mult mai bună decât Arena Chișinău.”

Europa Liberă: Da, pentru că, dacă vrei să nu moară satele, te apuci să dai salarii la pedagogi...

Anatolie Golea: „Ideea a fost perfect de bună, începând cu localitățile mai mari și până la cele mai mici, în jos deci piramida.”

Vitalie Călugăreanu: „Nu, toată miza Arenei acolo sunt hectarele celea și atât, ca să înțeleagă și cei care nu cunosc.”

Anatolie Golea: „Cele 59, care vor rămâne.”

Vitalie Călugăreanu: „Da. Și acolo sunt pur și simplu mănării. După ce pleacă aceștia, încă o să rămânem șocați de foarte multe ori. Dacă pleacă.”

Europa Liberă: Eu vreau să mă întorc la întrebarea mea și vă rog să înțelegeți de ce încerc să vă contrazic, ca să intru cumva în modul de gândire al puterii. Din momentul în care pentru satele astea necăjite faci un kilometru de șosea – și acesta-i un gest, fără îndoială, foarte bun și necesar –, după ce depui atâta efort, cheltuiești bani pe știri care să-ți lustruiască imaginea, o faci de boacănă cu o chestie de asta sau cu polițiștii pe care-i scoți în față, în același timp, cadrele didactice nu mai pot din cauza salariilor. De ce îți dai cu stângul în dreptul, de ce te împuști în picior când, după mine, s-ar putea și altfel? Și apropo de polițiști, în discuții cu un fruntaș democrat, el mă întreba: „Dar cum ai fi făcut tu, că altfel nu se poate”? Ba se poate! De cu noapte, când s-a spus că au să stea ei la statuia lui Ștefan, atunci începi negocierile, inviți presa, spui: „Iată ce propunem noi, dar ei sunt îndărătnici, nu vor”. A doua zi dimineață faci un perimetru cu niște fete îmbrăcate în uniforme de polițist și cu flori. Și atunci este clar că ai intenții foarte pașnice, nu aduci trupe ninja. Se poate guverna și altfel, astfel încât să nu induci starea asta de frică și anxietate, or, dacă vrei, într-adevăr, să ai față europeană, nu?

Vitalie Călugăreanu: „Declarat pro-europeană, pentru că ceea ce avem noi astăzi în Republica Moldova nu sunt pro-europeni și noi despre asta am zis. De ce își dau cu stângul în dreptul? Eu cred că își dau seama ce urmează, dacă se întâmplă să cadă.”

Europa Liberă: Dacă scapă hățurile?

Vitalie Călugăreanu: „Deci, dacă scapă hățurile, ei ajung, o bună parte din ei ajung în pușcărie. Și atunci când soarta îți spune că te duci la pușcărie pe mulți ani, faci pe dracu-n patru ca să te menții. Și atunci ți-i totuna că o să te acuze Uniunea Europeană că institui regim dictatorial în Republica Moldova. Nu-i mai interesează chestia asta. Mai mult decât atât, dacă nu îi oprim nici la alegerile din februarie 2019, Republica Moldova o să se scufunde în tiranie și o să fie mult mai grav decât dictatura cu care trăim astăzi.”

Europa Liberă: Dar poziția lui Dodon care spune că „hai, nu mai plângeți de mila acestor turci, pentru că voi ați expulzat diplomați ruși și atunci presa, dumneata Golea și dumneata Călugăreanu, vezi Doamne, nu v-ați sesizat”. Mie mi s-a părut atât de cinică reacția asta prezidențială, adică, dacă cineva a făcut-o de oaie, mai trece o dată, putem s-o facem și mai de oaie”?

Anatolie Golea: „De ce nu ne-am sesizat? Întotdeauna am scris și am spus despre aceste expulzări și am spus că trebuie și ele argumentate. Trebuie argumentate! Eu nu știu pentru ce au expulzat-o pe Daria Aslamova sau nu știu pe cine. Ar trebui să știm – că a scris ceva, a spus ceva? La noi nu se mai poate de scris, nu se mai poate de spus? Atunci...”

Vitalie Călugăreanu: „Dodon probabil l-a avut în vedere pe Rogozin. Când a fost expulzat, crede el că noi am aplaudat. El așa interpretează toată treaba asta. Da, într-adevăr, inclusiv expulzarea lui Rogozin a trebuit explicată de către autorități.”

Europa Liberă: Da, numai că Dodon știe foarte bine că, în cazul unor diplomați, cutumele spun că nu este nimeni obligat să explice. Dacă vrea explică, dacă nu, nimeni nu-l strânge cu ușa. Doi: lucrurile sunt absolut incomparabile, pentru că diplomații expulzați bine-mersi, ca niște victime, s-au retras la Externe.”

Anatolie Golea: „Vasile, noi comentăm lucruri absurde, pentru că nu e vorba de standarde duble. Eu l-am întrebat pe dl Candu în emisiune, în emisiune în direct l-am întrebat și am spus: „De ce Republica Moldova trebuia să expulzeze tocmai trei diplomați ruși, să se afilieze Marii Britanii, care este în proces de Brexit și părăsește Uniunea Europeană, Marea Britanie care mare ajutor nu ne-a dat, Marea Britanie care l-a primit pe liderul Krasnoselski la Londra, de ce noi trebuia să ne solidarizăm atât de mult cu Marea Britanie? România a expulzat un diplomat, unele țări din Uniunea Europeană – niciunul, iar noi tocmai trei”. Am spus acest lucru.”

Europa Liberă: Și răspunsul care a fost? Pentru ca să ne arătăm răi cu Moscova, nu-i vorba de loialitatea față de Londra...

Anatolie Golea: „Da, noi suntem впереди планеты всей (înaintea întregii planete).”

Europa Liberă: Da.

Anatolie Golea: „Și atunci s-a făcut o prostie, dar lucrurile sunt incomparabile – să expulzezi diplomați care întotdeauna...”

Europa Liberă: Stau cu valiza făcută, da.

Anatolie Golea: „Cum ați spus, există acest risc și au venit și cei de la Moscova, diplomații moldoveni care, îmi pare rău, au lucrat trei sau patru luni și este speranța lor de câțiva ani să meargă să facă un ban și au fost expulzați. Acestea sunt riscurile profesiei și sunt riscuri asumate. Aici este altceva – liceele funcționează începând cu ’94-’96, au fost deci peste 20 de ani. Acești oameni nu sunt toți de 20 de ani, dar sunt veniți destul de demult și și-au depus, cum spuneam, toate eforturile și cunoștințele. Să știți că toți acești turci vorbesc româna perfect, marea majoritate au absolvit Universitatea Pedagogică de la Bălți. La sfârșitul anilor ’90 au absolvit Facultatea de Litere la Universitatea din Bălți, nu sunt cetățeni, sunt oameni loiali statului Republica Moldova, care voiau să aibă și cetățenie, și-au găsit aici a doua patrie.”

Europa Liberă: Eu vreau să vă mai întreb ceva pe finalul acestei emisiuni. Dacă vocea – ați spus – lui Hahn contează mai puțin, Amnesty International cred că la fel, dar ale cui voci mai contează încă sub aspect electoral, mai cu seamă? Am făcut trimitere la Mihai Cotorobai, ditamai ombudsman, care va include acest fapt într-un raport critic și-l va prezenta în fața parlamentarilor. Deci, dacă mai există voci la care ei ar putea apleca urechea, ca să rectifice ce se mai poate rectifica?

Vitalie Călugăreanu: „Miza acestei guvernări este faptul că ei vor reuși să combată orice raport al dlui Cotorobai, orice reacție a Uniunii Europene. Miza lor este acest holding mediatic puternic. Miza din punct de vedere electoral, la asta mă refer, care va spăla mințile și va prezenta faptele așa cum îi convine Partidului Democrat.”

Europa Liberă: Deci, asta-i tușonka mediatică?

Vitalie Călugăreanu: „Exact! Și pe asta se mizează, și pe asta am văzut. Noi ne enervăm, uneori îți vine să-ți dai palme de ciudă, de modul cum sunt prezentate lucrurile, nu mai au scrupule pur și simplu, dar pentru dânșii e ceva normal să prezinte distorsionat și total aiurit faptele. În condițiile în care controlezi 80 la sută din piața media televizată din Republica Moldova, poți să anihilezi orice mesaj, orice reacție critică la adresa Guvernului.”

Europa Liberă: Dl Golea, mai sunt voci care ar putea să-i pună pe gânduri?

Anatolie Golea: „Eu aș vrea să aud vocea Washingtonului. Nu am văzut nicio reacție din partea Statelor Unite. Ambasadorul este cu valiza făcută, pare-mi-se în prezent este plecat din Chișinău, dar mai revine oricum. Aș vrea să văd reacția, în primul rând din considerentul că Fethullah Gulen este în Statele Unite și americanii nu extrădează acești cetățeni turci și nu numai americanii, dar în primul rând Statele Unite. Aș vrea să văd reacția la acest gest al Chișinăului din partea Washingtonului, pentru că guvernanții de la Chișinău, deja certându-se la modul direct cu europenii, încearcă să păstreze relații cât posibil de bune cu Statele Unite, a fost trimisă...”

Europa Liberă: Judecând după știrile la care faceți trimitere, acolo-i „всё в шоколаде” (totul e excelent), cum zice rusul.

Anatolie Golea: „A fost trimisă Cristina Balan, pentru ca să informeze „corect”. Am văzut cum a informat în cazul protestelor din 26-27 august...”

Vitalie Călugăreanu: „Dar ambasadorul Statelor Unite a avut cred că cea mai dură poziție posibilă după ce Parlamentul de la Chișinău a adoptat acele legi privind amnistia fiscală, acea, iarăși, o mare nedumerire.”

Anatolie Golea: „Și după nerecunoașterea alegerilor din Chișinău.”

Vitalie Călugăreanu: „Și nu i-a deranjat.”

Anatolie Golea: „Nu i-a deranjat, este adevărat. Aș vrea să văd pur și simplu, dar nu cred că-i mai deranjează ceva.”

Europa Liberă: Dar Statele Unite sunt o posibilă destinație pentru căutarea refugiului?

Anatolie Golea: „Sunt! Din acest considerent, cred că nu ar vrea să se certe prea tare cu Statele Unite și Statele Unite mai sunt marea putere care, spre deosebire de Bruxelles, mai crede în pericolul tancurilor rusești. Este o sperietoare în mâinile guvernării de la Chișinău.”

Europa Liberă: Da, numai că dilema autorităților sau celor care sunt în vârful puterii este pe cine să mizeze. Noi ne-am convins de mai multe ori că democrații au mizat pe un candidat, după aia s-au reorientat spre alt candidat și până acum ei sunt în mare derută, pentru că, așa cum vedem, în administrația prezidențială apar voci care-l contestă pe Trump și aici îi foarte greu să faci lobby când nu știi pe ce teren te afli acolo, adică pe terenul american, pentru că acolo e un teren democratic, unde există branșe ale puterii care-și fac meseria. Iar la ceea ce spunea Vitalie Călugăreanu, vreau să vă amintiți de pronosticurile care erau cândva SF și acum devin realitate. Eu îmi amintesc de filmul și revin la poliția scoasă masiv în Piața Marii Adunări Naționale, pe care, recunosc, am văzut-o de la distanță, n-am putut să trăiesc această stare în mijlocul protestatarilor, mă uitam la televizor și mă treceau fiorii și mi-am amintit de filmul lui Besson „Districtul al 13-lea”. Dacă acesta este idealul spre care vrea să ajungă puterea și acolo crede că se va simți confortabil, mie mi se pare că e o mare eroare. Vuietul crește și dacă nu-l auzi și nu iei măsuri nu doar să-l atenuezi, nu doar să dai mai tare orchestra prezidențială, dar într-adevăr să cobori în mijlocul oamenilor, să încerci să le rezolvi problemele, să le dai ceea ce este vital pentru ei, atunci nu poți avea viață lungă ca putere și, mai ales, trebuie să te pregătești pentru faza în care a ajuns oricine de la putere – s-a dus dincolo, în opoziție și acolo, de fapt, se testează adevăratele condiții pe care le-ai făcut sau nu le-ai făcut atunci când erai la putere și ai avut posibilitate.

XS
SM
MD
LG