Linkuri accesibilitate

Statele Unite surprinse de măsura unor state arabe de izolare internațională a Qatar-ului


O hartă a statului Qatar
O hartă a statului Qatar

Qatar este locația Comandamentului Central american în regiune și a rețelei de știri Al Jazeera.

Patru tari arabe au rupt relatiile diplomatice cu Qatar, tara si ea araba din regiunea Golfului Arab. Care este reactia la Washington? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

De curind, în cursul vizitei sale in Arabia Saudită, presedintele Trump s-a întilnit cu lideri din tari arabe indemnindu-i sa i se alature in lupta impotriva terorismului de inspiratie islamista.

Cu o zi în urmă, însă, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Egipt si Bahrain au acuzat Qatarul ca sprijina grupari teroriste, in alianță cu Iranul si au intrerupt orice legaturi cu tara respectiva, inclusiv cele diplomatice. Ulterior, lor si s-a alaturat si Yemen.

Qatar este locatia Comandamentului Central american in regiune si este tara de unde provine reteaua de stiri Al Jazeera, care a jucat un rol important in Primavara Araba.

Acest conflict dateaza de-acum de ani de zile, pe fondul sprijinului acordat de Qatar unor miscari precum Fratia Musulmana si luptătorilor islamisti in Libia si Siria.

Aceasta ruptura complica eforturile americane de a crea un front unit impotriva extremistilor suniti si influentei iraniene. Analisti considera ca vizita lui Trump a intarit pozitia saudita in regiune, in ciuda faptului ca aceasta tara este considerata, datorita formei specifice de islam la care adera, Wahhabi, o sursa a extremismului.

Karen Young, de la Institutul pentru Tarile Golfului crede ce Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite consideră că este momentul sa actioneze pentru că Trump le va sprijini. Qatarul a spus ca masura este nejustificata. O alta tara, care s-a alaturat masurilor punitive este arhipelagul, si el cu majoritate musulmana, Maldive. Dar alte doua tari, din Golf, care de obicei joaca rol de mediator – Kuweit si Oman – nu au facut-o.

Secretarul de stat Tillerson si ministrul apararii, Mattis au spus ca situatia creata nu va afecta coalitia internationala anti-terorism. Tillerson a explicat că cele intimplate sint rezultatul tensiunilor acumulate. Turcia si Rusia au cerut partilor să nu extinda conflictul.

Luna trecuta, o Fundatie de la Washington care sprijina Emiratele Arabe Unite, l-a avut ca invitat pe fostul minsitru al apararii, Robert Gates, acesta caracterizind Qatarul drept un aliat strategic al Statelor Unite, dar exprimind temeri cu privire la sprijinul acordat de acea tara unor grupari teroriste.

XS
SM
MD
LG