Linkuri accesibilitate

Putin în direct


O nouă ediție a show-ului anual regizat de Kremlin.

Președintele rus Vladimir Putin a participat timp de patru ore la o sesiune televizată de întrebări și răspunsuri, într-o nouă ediție a show-ului anual regizat de Kremlin și transmis în direct de principalele televiziuni din Rusia.

Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:45 0:00
Link direct

Majoritatea întrebărilor primite de V. Putin s-au concentrat asupra chestiunilor economice și sociale interne, ca salariile mici din sectorul bugetar, problemele demografice și sistemul de asistență medicală.

Putin a prezentat date care ar demonstra că starea economiei este din ce în ce mai bună, că sancțiunile internaționale împotriva Rusiei nu și-ar fi atins scopul, că natalitatea este în creștere continuă ș.a.m.d.

Întrebat despre relațiile cu Statele Unite, ajunse la un nou nivel record de scăzut datorită bănuielii implicării Moscovei în alegerile americane de anul trecut, Putin a spus că de vină pentru tensiuni ar fi „rusofobia” din Statele Unite, care la rândul ei ar fi provocată de interese de politică internă, americană.

Într-o remarcă sarcastică, Putin a luat în derâdere dezvăluirile fostului șef FBI James Comey despre conversațiile sale cu președintele Donald Trump pe tema Rusiei.

Putin s-a declarat uimit mai ales de faptul că James Comey a luat notițe la discuțiile sale cu președintele Trump, iar apoi le-a înmânat presei. „Atunci care este diferența dintre fostul director FBI și Edward Snowden?”, a întrebat Putin, într-o aluzie la fostul colaborator al structurilor de securitate americane aflat acum în Rusia. Putin a mai spus că este gata să-i ofere lui Comey azil politic ca și lui Snowden.

La fel de sarcastice au fost remarcile lui Putin la adresa președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, care a spus recent că odată cu liberalizarea vizelor europene ucrainenii își iau rămas bun de la Imperiul rus. În reacția sa ironică, Putin, cunoscut drept un adversar al comunității LGBT, a făcut o tentativă de glumă homofobă, avertizându-i pe ucraineni că în UE sunt mai mulți gay decât în Rusia.

Alte săgeți a trimis Putin în direcția presei occidentale.

Putin a spus reprezentanților BBC că a fost sigur că-l vor întreba de activistul anti-corupție, politicianul de opoziție Alexei Navalnîi, pentru că BBC vrea „să facă propagandă” celor pe care „îi susține” în Rusia.

La conferința de astăzi Putin a făcut un rar comentariu despre propria familie, spunând că are doi nepoței și că ambele sale fiice locuiesc la Moscova și „lucrează în domeniul educației și științei”.

Cum se așteptau observatorii, Putin n-a spus dacă va candida la anul pentru un nou mandat, spunând că e treaba alegătorilor ruși să decidă cine va fi președinte.

Serviciul de televiziune Current Time al Europei Libere a organizat în preajma conferinței lui Putin un fel de proprie consultare a opiniei publice, întrebând în ajun trecători pe străzile unor orașe rusești ce ar vrea ei să-l întrebe pe liderul de la Kremlin.

Вопросы Путину: без цензуры
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:44 0:00

Un bărbat a spus că ar vrea să știe când vor crește salariile și care este averea lui Putin. O femeie din Krasnoiarsk a spus că ar vrea să știe când va fi asistența medicală din Rusia de calitate, iar un cuplu din St. Petersburg a spus că l-ar întreba pe Putin cum pot ajunge oamenii tineri de rând la o ipotecă pentru cumpărarea unui apartament.

Agenția Interfax a scris că Putin a răspuns la 68 de întrebări în aproape patru ore, fără să-și egaleze recordul din 2013, când sesiunea de întrebări și răspunsuri a durat 4 ore și 47 de minute.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG