Linkuri accesibilitate

Putin: Este o invenție, o distorsionare, o tentativă de discreditare


Vladimir Putin la conferința sa anuală de presă
Vladimir Putin la conferința sa anuală de presă

Președintele Rusiei a anunțat la conferința sa anuală de presă că va candida pentru un nou mandat în 2018.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că la viitoarele alegeri prezidențiale va candida ca independent, a respins din nou speculațiile că echipa de campanie a președintelui american Donald Trump ar fi colaborat cu Rusia și a acuzat Statele Unite că încalcă unul din acordurile importante privind dezarmarea nucleară. La o conferință de presă maraton, de o oră, la care au participat circa 1.600 de jurnaliști ruși și străini, Putin l-a criticat indirect și pe activistul anticorupție Alexei Navalnîi, că nu ar vrea decât să destabilizeze țara. Navalnîi și-a anunțat intenția de a candida și el în alegerile prezidențiale din martie 2018, dar este de așteptat să nu fie înscris în cursă din cauza unor condamnări, pe care el le contestă drept motivate strict politic.

Putin a declarat la conferința de presă că presupusa intervenție rusă în campania electorală americană de anul trecut ar fi o invenție a oponenților preşedintelui american Donald Trump, o încercare de a-l discredita. În ianuarie, agențiile americane de informații au publicat un raport în care ajung la concluzia că Rusia a încercat activ să influențeze rezultatele alegerilor prezidențiale. În Congresul american au loc mai multe investigații pe această temă, iar procurorul special Robert Muller anchetează posibila colaborare a echipei de campanie a lui Trump cu Rusia. O anchetă care a dus până acum la punerea sub acuzare a fostului consilier pentru securitate națională Mike Flynn și a unuia din șefii campaniei electorale a lui Trump. Rusia a negat de la bun început orice amestec. Flynn este acuzat între altele că a mințit cu bună știință FBI-ul despre contactele sale, în timpul campaniei și a tranziției, cu fostul ambasador al Rusiei la Washington. Astăzi, la conferința de presă, președintele rus Vladimir Putin a ținut să precizeze că aceste contacte între oficiali ruşi şi membri ai echipei lui Trump au fost o rutină în timpul campaniei electorale din 2016, fiind însă „distorsionate” de oponenţii lui Trump.

Referitor la situaţia din estul Ucrainei, președintele Putin a acuzat guvernul de la Kiev de subminarea procesului de pace de la Minsk, ce vizează reglementarea conflictului, precum şi de blocarea eforturilor de aranjare a unui schimb de prizonieri.

O altă criză și alt subiect de controversă cu Statele Unite: Coreea de Nord. Preşedintele rus a avertizat la conferința de presă că un atac american asupra Coreei de Nord ar avea consecinţe catastrofale şi şi-a exprimat speranţa că va putea coopera în cele din urmă cu Washingtonul pentru a soluţiona criza din peninsula coreeană. Mai mult, Putin crede că administrația americană este cea care ar fi provocat Coreea de Nord să încalce acordul din 2005 privind reducerea programului său nuclear.

XS
SM
MD
LG