Linkuri accesibilitate

„Putin a muşcat mai mult decât poate înghiţi” (Iulian Chifu/Adevărul)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei românești.

Din articolul publicat de Iulian Chifu pe blogurile „Adevărul”, rezultă că Vladimir Putin a promis la întâlnirea de la Helsinki cu Donald Trump exact ce nu poate. „Putin a muşcat mai mult decât poate înghiţi şi acum încearcă o renegociere a criteriilor şi angajamentelor luate”. Nu poate rezolva retragerea trupelor iraniene şi a miliţiilor şiite pro-iraniene din Siria.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:51 0:00
Link direct

Premierul israelian Benjanim Netanyahu a respins categoric termenii înțelegerii propuse. Și revenirea în Siria a refugiaţilor din Turcia, Liban şi Iordania, apoi din întreaga Europă, reprezintă „o încercare dincolo de capacitatea de acţiune a Rusiei”. „Dacă acestea sunt probele de bunăvoinţă şi credibilitate cerute de Donald Trump şi establishment-ul american Rusiei lui Putin pentru a-i consacra credibilitatea de partener în Siria, e deja o formă de capcană în care Vladimir Putin a căzut cu brio”, scrie Iulian Chifu.

Declarațiile făcute la Tușnad de reprezentanții guvernului de la Budapesta – e vorba de premierul și de vicepremierul Ungariei – au primit o replică din partea istoricului Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. În speță, textul său, preluat de mai multe publicații, „caută” în textul Hotărârii de Unire a Transilvaniei cu România, adoptată la 1 Decembrie 1918, așa cum au cerut oficialii unguri. Potrivit lor, documentul ar fi acreditat dreptul la autonomie al minorității maghiare.

Ioan Aurel Pop recitește și constată că e vorba doar de „autonomie provizorie”, „până la întrunirea adunării constituante” care a propus actuala Constituție, și de „deplina libertate naţională”, ceea ce, consideră președintele Academiei Române, este explicat fără echivoc în Hotărârea de acum o sută de ani: e vorba de „dreptul «popoarelor conlocuitoare» de a se «instrui, administra şi judeca în limba proprie», de «a fi reprezentate în corpurile legiuitoare» ale României, de a fi reprezentate în guvernarea ţării” (am citat din „Adevărul”).

Ultima gafă a premierului Viorica Dăncilă e adnotată de Andreea Pora în Revista „22” cu un portret deloc complezent cu doamna Dăncilă: „Cu aerul de inocență nevindecabilă, ochii goi și un etern zâmbet lipit pe față, spune senină tâmpenii cu o frecvență mortală. Dăncilă a devenit simbolul național al imposturii, etalon al prostiei (...), vedeta și muza nației”. Iar Mihai Găinușă scrie pe site-ul Recorder.ro: „Gândiţi-vă cum ne văd ceilalţi: o ţară cu doi premieri scoşi în şuturi de propriul partid, condusă acum de o varză de Bruxelles (aluzie la faptul că Viorica Dăncilă a fost europarlamentar) care nu ştie pe ce lume se află. Nici la propriu, nici la figurat”.

„De ziua Imnului Național, premierul Viorica Dăncilă a mutat Câmpia Libertății de la Blaj la Alba Iulia, încheind astfel apoteotic turneul gafelor făcut în Balcani, unde a stârnit un hohot de râs din Muntenegru până în Macedonia. Cum să le mai ceri oamenilor să-și păstreze cumpătul? Ce-ar mai fi de spus când premierul României ne face pe toți de râs planetar, umilind o țară întreagă imediat ce scoate capul în lume sau deschide gura?”, scrie și Dan Tăpălagă pe site-ul G4media.

XS
SM
MD
LG