Linkuri accesibilitate

„Mai multă echitate socială și mai multă Europa”


Martin Schulz la Convenția Partidului Social-Democrat
Martin Schulz la Convenția Partidului Social-Democrat

Partidul Social-Democrat din Germania și programul său electoral.

În Germania, Social Democrații par hotărâți să câștige alegerile generale din septembrie cu noul lor președinte și candidat la cancelarie: Martin Schulz, fostul președinte al Parlamentului European. Numai că electoratul încă nu știe de ce ar schimba cancelarul în timpuri tulburi, mai ales pentru Europa unde au început negocierile pentru Brexit. Duminică, Social Democrați au organizat un congres special la care a fost adoptat program electoral al partidului.

„Mai multă echitate socială și mai multă Europa” cer social democrații într-un program care a fost adoptat în unanimitate. Așa cum Martin Schulz fusese ales la conducerea partidului, la începutul anului, cu 100% din voturi. Premieră în istoria modernă a social-democraților germani, care par hotărâți să nu mai permită ca luptele interne din partid să le submineze șansele electorale. O strategie care ar putea aduce noi alegători partidului, dar mai ales i-ar putea readuce la partid pe cei care s-au simțit trădați de o social-democrație a „lumii de afaceri” și și-au găsit alți avocați ai nevoilor și fricilor lor: Partidul „Linke”, urmaș al comuniștilor est-germani și Alternativa pentru Germania, partidul xenofob de extrema dreaptă.

În acest moment, după cum arată ultimele sondaje de opinie, Uniunea Creștin Democrată a cancelarei Angela Merkel conduce cu circa 15% în intențiile de vot în fața Social Democraților. Iar până la alegeri au rămas numai trei luni.

Programul social-democraților cere o reducere a impozitului pentru cei cu venituri mici și o creștere a impozitelor pentru marile câștiguri, o politica tradițional social-democrată. Dar nu și o taxă pe moștenire, o problemă mult prea controversată pentru moment.

Social democrații vor să oprească întoarcerea în Afganistan a refugiaților care nu primesc drept de ședere în Germania, din cauza situației precare a securității. Ei cer legiferarea dreptului la căsătorie a cuplurilor de același sex. O revendicare care se găsește și în actualul program de guvernare cu Uniunea Creștin Democrată a cancelarei Angela Merkel, dar care nu a ajuns nici odată în Parlament.

Întrebarea pentru alegători, remarcă săptămânalul „Der Spiegel”, este de ce ar fi nevoie de o schimbare ? Economia merge foarte bine, Merkel a reușit să limiteze drastic numărul de refugiați care vin în Europa, iar pe scena internațională pare să fie singurul lider european de calibru, capabil să strunească UE prin „Brexit” și să-i facă față președintelui american Donald Trump. În replică, social-demcrații reamintesc că, potrivit sondajelor de opinie, 60% din alegători sunt indeciși.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG