Linkuri accesibilitate

Avocaţii acuză că procesele de judecată ar fi dirijate de procurori, nu de judecători (VIDEO)


Protestul avocaților la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00

Protestul avocaților la Chișinău

Zeci de apărători au protestat împotriva aplicării excesive a arestului şi au criticat deficienţile din sistem.

Acest protest nu are legătură cu protestele legate de alegerile din Chişinău, dar el a fost determinat de actuala stare a justiţiei din Moldova, avocaţii spunând, mai clar sau mai pe ocolit, că se fac presiuni asupra lor, că nu își pot face corect meseria şi că, în ultimă instanță, este determinat de starea actuala a justiţiei moldovene.

Protestul avocaților la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00
Link direct

Dumitru Buliga: „Dacă noi vom continua să tolerăm acest aspect, care este foarte grav, eu v-aș îndemna chiar acum să avem un minut de reculegere pentru regretata noastră justiție căci este moartă.”

Dumitru Buliga
Dumitru Buliga

Avocatul Dumitru Buliga a participat la protestul de astăzi de la Curtea de Apel Chișinău împotriva aplicării excesive și nejustificate a arestului. Comunitatea avocaților de mai mulți ani bate alarma încercând să semnaleze perpetuarea de către procurori și instanțele de judecată a aplicării arestului preventiv pe durata acțiunilor de urmărire penală și de judecare a cauzelor în instanțele de fond. Protestul a fost organizat nu doar pentru că astăzi este marcată Ziua Internațională pentru Sprijinirea Victimelor Torturii, dar mai ales pentru că, spun avocații, le-a ajuns cuțitul la os și au epuizat setul de acțiuni care ar fi dus la ameliorarea situației.

Avocata Angela Istrati speră că acum, când tagma avocaților a ieșit în stradă și spune clar și răspicat că situatia a devenit intolerabilă, cel puțin va ajunge și la urechile instituțiilor internaționale că în Moldova drepturile omului nu sunt respectate de către instanțele de judecată și cele de urmărire penală.

„Atâta timp cât oamenii mor în detenție, în custodia statului, atâta timp cât activitatea avocaților este obstrucționată și ferită de la exercitarea drepturilor lor prin persecutări, prin urmăriri, prin intentări de cauze penale, prin nejustificate arestări ale avocaților și ale clienților lor, noi nu putem tăcea.”

Cine îl încurcă astăzi pe domnul magistrat să adopte o hotărâre legală? Cine îl încurcă să ne asculte pe noi până la capăt fără să spună: „îi destul o propoziție și ieșiți afară” ...

Acțiunea avocaților a fost urmată de o reacție din partea Procuraturii Generale. Instituția menționează într-un comunicat că avocații ar trebui să se manifeste prin pledoarii și argumente mai degrabă în cadrul judiciar. Procurorii mai notează că în 2017 doar în 11 la sută din cazuri s-a aplicat arestarea preventivă. Pe de altă parte, avocatul Anatolie Istrati susține că aplicarea arestului este mai degrabă o normă decât o excepție, așa cum ar trebui să fie.

„Cine îl încurcă astăzi pe domnul magistrat să adopte o hotărâre legală? Cine îl încurcă să ne asculte pe noi până la capăt fără să spună: „îi destul o propoziție și ieșiți afară”. Am trei luni de când aștept un recurs, persoana este arestată și își pune toate speranțele în această decizie a Curții de Apel și în trei minute magistrații adoptă hotărârea și-i resping recursul. Dar asta este strigător la cer și cred că este și vina noastră că tolerăm și procurorii, și judecătorii.”

Avocații au anunțat exact un an în urmă că vor intra în grevă generală în semn de protest față de aplicarea excesivă a aresturilor. Ulterior, în octombrie 2017, Congresul avocaților a aprobat o rezoluție prin care au înaintat autorităților mai multe solicitări. Drept reacție la decizia de atunci a apărătorilor, Curtea de Apel Chișinău a calificat acțiunea drept o imixtiune directă în activitatea judecătorilor. Președintele Asociației Avocaților, Emanoil Ploșniță, spune că între timp autoritățile nu au intreprins nimic și că situația degradează constant.

Emanoil Ploşniţă
Emanoil Ploşniţă

„Noi spunem că este un tablou general. Nu este problema doar în aplicarea excesivă a mandatelor de arest. Noi spunem că nu avem astăzi o justiție independentă și liberă. De fapt, procesul de judecată astăzi este dirijat, administrat nu de cel care trebui să înfăptuiască justiția, de către magistrat, dar de către procuror. Asta este o situație care absolut nu poate fi tolerată în continuare. Este o situație foarte alarmantă, atunci când justiția este administrată de procurori. Situația a degradat în ultimii ani.”

Există în jur de o sută de hotărâri ale Curții Europene împotriva Moldovei care vizează atât aresturile, cât și condițiile proaste de detenție. Avocații se declară convinși că atâta timp cât nu se va schimba practica judecătorilor de a aplica arestul, hotărârile instanței europene vor continua să condamne R. Moldova pentru practicile judiciare. Una dintre soluțiile văzute de avocați atât în cazul aresturilor, cât și al sistemului judecătoresc în ansamblu ar fi demisia ori disponibilizarea judecătorilor compromiși, în loc să fie încurajați prin toleranță.

Previous Next

XS
SM
MD
LG