Linkuri accesibilitate

Un masiv protest la Chișinău al cadrelor didactice din R. Moldova


Potrivit organizatorilor la protest ar fi participat circa zece mii de persoane.

Câteva sute de sindicaliști din educație și cadre didactice au ieșit din nou în stradă, cerând, între altele, o majorare cu 50% a salariilor. Participanţii la acţiunea de protest au mers în marș de la Academia de Ştiinţe a Moldovei şi până la sediul Guvernului. Ei au amenințat cu întreruperea procesului de studii dacă guvernul nu le va îndeplini revendicările.

La cel de-al treilea protest organizat a treia săptămână consecutiv, sindicaliştii din educaţie au reuşit să mobilizeze un număr record de participanţi din mai multe localităţi din ţară. Profesorilor din şcoli şi universităţi li s-au alăturat cei din colegii, educatori, cercetători de la Academia de Ştiinţe, elevii, studenţii, dar şi sindicalişti din alte domenii. Potrivit organizatorilor la protest ar fi participat circa zece mii de persoane. Ele au scandat între altele „Unire profesori!”, „Vrem salarii decente!”, „Vrem salariile mari ca la parlamentari!”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:04 0:00
Link direct

Dascălii s-au plâns din nou că sunt printre cei mai prost plătiți angajați bugetari şi au cerut să li se mărească cu 50 la sută salariile. Liderul sindical din educaţie Dumitru Ivanov, a spus că singurul compromis pe care sunt gată să-l ia în calcul este o majorare cu 30 la sută a lefurilor.

„Dacă şi de data aceasta nu va fi o reacţie respectivă din partea guvernului nu ne rămâne decât să mergem la ultima şi cea mai periculoasă acţiune de protest – să întrerupem procesul de instruire. Grevă generală!”

Corina Fusu, ministrul Educației
Corina Fusu, ministrul Educației

Protestatarii au ajuns în faţa Guvernului cu câteva minute înainte de şedinţa cabinetului. Ministra Educaţiei, Corina Fusu, a ieşit în faţa mulţimii, dar a reuşit să interacţioneze doar cu jurnaliştii, în timp ce mulţimea scanda „Ruşine!” şi „Demisia!”.

Corina Fusu: „Îmi pare straniu acest lucru şi aceste proteste pentru că din ce în ce mai mult par a avea o tentă politică. Normal este ca în timpul negocierilor să se discute, să se găsească soluţii. Parte din revendicările sindicatelor din educaţie au fost deja îndeplinite. Celelalte care sunt foarte complicate, inclusiv majorarea salariilor, necesită timp. Pentru 2017 aceşti bani nu au fost bugetaţi.”

Sindicaliștii din educaţie poartă de mai bine de două luni negocieri cu guvernul, dar nu au reuşit să obţină rezultate aşteptate pentru profesori, motiv pentru care ei şi-ar reluat la finele lunii martie protestele, după o pauză pe durata tratativelor. Guvernanţii au mărit cu 10%, adică cu 100 de lei, salariile angajaților auxiliari ai instituțiilor de învățământ şi au propus o majorare a îndemnizațiilor pentru tinerii specialişti. Pentru majorarea salariilor şi pensiilor cerute de cadrele didactice executivul spune că deocamdată nu are bani.

La încheierea şedinţei cabinetului de miniştri premierul Pavel Filip a comentat protestul dascălilor spunând că în spatele acestor acţiuni stradale ar sta interese politice şi cele personale ale liderilor sindicali.

„Din punctul meu de vedere, motivele reale ale acestor proteste sunt altele. Unul dintre motive este cel politic. Vreau ca toată lumea să se gândească şi să-şi amintească de protestele din 2015 când s-au jucat pe nevoile oamenilor, au fost folosiţi, iar scopul urmărit de organizatori a fost să creeze o nouă formaţiune politică. Al doilea motiv este că liderii sindicali vor să se facă foarte vizibili la următoarele alegeri în consiliile sindicaliste, să se mențină la putere. Pentru dânșii este foarte important să agite spiritele pentru a-și ascunde salariile mari pe care le primesc.”

E lesne de presupus că premierul Pavel Filip a făcut referinţă la Platforma DA, cea care a organizat ample acţiuni de protest în ultimii doi ani şi care în ajunul protestului de miercuri a anunţat că se solidarizează cu dascălii. Premierul a sugerat că o eventuală majorare a salariilor cadrelor didactice s-ar putea produce abia în anul viitor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG