Linkuri accesibilitate

Protestele opoziţiei se mută în raioane


Andrei Năstase şi Maia Sandu, liderii partidelor de opoziţie extraparlamentare
Andrei Năstase şi Maia Sandu, liderii partidelor de opoziţie extraparlamentare

Unii analişti spun că prin mişcarea protestatară PAS, PPDA şi PLDM se pregătesc de alegeri şi că asta ar fi singura strategie pe care o au la dispoziţie

Mișcarea de rezistență națională ACUM, din care fac parte opoziția extra-parlamentară și PLDM, a organizat duminică un protest în raionul Criuleni, pentru validarea alegerilor locale din iunie de la Chișinău și abandonarea sistemului electoral mixt, care ar urma să fie folosit în alegerile generale din toamnă. Lidera PAS, Maia Sandu, e citată de Agora.md cu declarația că protestul de la Criuleni începe o campanie prin toată țara.

Câteva zeci de persoane au mărșăluit pe străzile oraşului Criuleni până la sediul Consiliului Raional, ce a fost declarat de către organizatori drept instituție captivă fiind condusă de un exponent al Partidului Democrat de guvernământ. Participantii la protest au ataşat şi o etichetă cu inscripţia respectivă.

Maia Sandu a anunţat crearea la Criuleni a primei „celule de rezistență națională”, denumire anunțată în cadrul mitingului din data de 1 iulie. Structuri similare care să sprijine mișcarea protestatară în teritoriu vor fi create în toate raioanele, a spus lidera PAS.

Maia Sandu
Maia Sandu

„De acum încolo o să mergem în toate raioanele din ţară, cu toţii ne mobilizăm pentru protestul din 26 august. Cu toţii ne vedem acolo pentru a opri dictatura acestui regim corupt.”

Liderul PLDM, Viorel Cibotaru, a criticat invalidarea alegerilor locale din Chişinău spunând că cetățenilor le-a fost îngrădit dreptul de a alege:

„Ei ne-au lipsit de acest drept. Ei au făcut ca viitoarele alegeri să nu mai aibă rost pentru că deja este clar că alegerile din toamnă vor fi incorecte, fraudate. De aceea eu vă chem la unitate indiferent de partid, de viziune.”

Analistul politic Veaceslav Berbeca de la Institutul „Viitorul” e de părere că protestele în teritoriu anunţate de opoziţia protestatară au drept scop nu doar mobilizarea unui număr cât mai mare de persoane la amplul protest programat la 26 august:

Veaceslav Berbeca
Veaceslav Berbeca

„Sunt nişte mişcări cu o bătaie mai lungă. Scopul acestor evenimente este pentru a pregăti campania electorală din toamna acestui an. Este unul din instrumentele pe care pot să le utilizeze partidele de opoziţie. Neavând instrumentele pe care le posedă partidele de la guvernare, evident calea protestelor este una pe care pot să o folosească pentru a atrage atenţia cetățenilor asupra problemelor care sunt în societate. Dacă vorbim despre eficiența acestor proteste, depinde foarte mult de cât de dezvoltate sunt structurile teritoriale ale partidelor. Este greu să aduni multă lume la proteste dacă aceste organizații teritoriale nu sunt dezvoltate”.

Expertul observă însă că nu doar opoziţia pro-europeană a intrat în febra electorală, dovadă fiind inclusiv acţiunile de contra-protest organizate de Partidul Şor sau de simpatizanţii democraţilor care au încercat azi să împiedice un protest al Platformei DA la Nisporeni. Între timp PD de guvernământ organizează în zile de vineri întâlniri a cetățenilor cu membrii guvernului şi lansează diverse proiecte calificate de experţi ca fiind electorale, cum ar fi cel al drumurilor sau programul Prima casă.

Următorul protest al Mișcării de rezistență națională ACUM va avea loc marţi la primărie împotriva construcție unui edificiu multietajat în locul cafenelei Guguță din centrul Chişinăului. Liderul PPDA Andrei Năstase voia să anunțe despre intenţia de a organiza acest protestul azi în faţa primăriei, dar la orele dimineţii acolo s-au adunat simpatizanţii partidului Şor care au protestat împotriva închiderii așa-numitelor magazine sociale „Merișor”, anunțând iar drept țintă liderii opoziția extra-parlamentară, chiar dacă aceștia nu au cum să decidă dacă vor activa sau nu aceste unități comerciale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG