Linkuri accesibilitate

Proteste și contra-proteste la Tbilisi în jurul unei legi controversate „a agenților străini”


Protestatari ai opoziției în altercații cu poliția în fața parlamentului de la Tbilisi, pe 28 aprilie 2024
Protestatari ai opoziției în altercații cu poliția în fața parlamentului de la Tbilisi, pe 28 aprilie 2024

În Georgia, parlamentari ai opoziției au fost dați afară luni de la o ședință la care puterea pregătea pentru adoptare în a doua lectură un proiect de lege controversat, despre care criticii interni și țările occidentale spun că va fi folosit pentru a reprima vocile independente din țară.

Ședința din 29 aprilie a Comisiei Juridice a parlamentului georgian a avut loc după ce zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile capitalei Tbilisi în seara precedentă, pentru a-și exprima protestul față de intenția puterii de a adopta o lege a „agenților străini” care ar fi împrumutată de la Rusia.

Georgienii protestează față de o lege a „agenților străini” înainte de votul în lectură finală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:12 0:00

Legea aprobată în prima lectură luna aceasta ar obliga organizațiile georgiene sponsorizate din străinătate să-și declare activitățile la guvern.

Partidul de guvernământ, Visul Georgian, a spus că ar aduce transparență în activitatea ONG-urilor și ar combate ceea ce consideră „valorile impuse de străini”.

Visul Georgian și-a adunat și el suporterii la Tbilisi în seara de 29 aprilie pentru a arăta că se bucură mai departe de sprijin popular și a da o replică protestelor opoziției.

Suporteri ai Visului Georgian, la demonstrația pro-guvernamentală de la Tbilisi, pe 29 aprilie 2024
Suporteri ai Visului Georgian, la demonstrația pro-guvernamentală de la Tbilisi, pe 29 aprilie 2024

Votul în lectura a doua asupra proiectului de lege este așteptat pe 30 aprilie, când opoziția planifică noi proteste.

Cei șapte membri ai opoziției care au fost excluși din ședința comisiei parlamentare de resort care pregătea legea pentru lectura a doua au fost acuzați de încălcarea regulamentului parlamentului. Ei fac parte din partide diferite. Alți membri ai opoziției rămași în ședință nu au fost lăsați să-și termine pledoariile împotriva legii propuse de Visul Georgian.

Serviciul georgian al Europei Libere relatează că a fost restricționat și accesul jurnaliștilor în parlamentul de la Tbilisi.

UE spune că legea va fi incompatibilă cu valorile europene

Protestul din 28 aprilie al opoziției georgiene, care a fluturat drapelele ale UE, a fost cel mai mare de până acum. Protestul s-a prelungit până în dimineața zilei de 29 aprilie, existând relatări despre faptul că unii protestatari au spart cordoanele poliției din apropierea clădirii parlamentului, ceea ce a determinat poliția să folosească gaze lacrimogene și paralizante pentru a dispersa mulțimea.

Uniunea Europeană a criticat prin ambasadorul său la Tbilisi proiectul de lege, declarând că este „incompatibil” cu valorile UE la care Georgia încearcă să se alăture. Oficialii UE au spus că dacă Georgia adoptă proiectul de lege, acest lucru îi va afecta parcursul de integrare europeană.

Legea a mai fost criticată de Statele Unite, un grup bipartit de 14 senatori americani avertizând într-o scrisoare că adoptarea legislației controversate ar putea duce la o schimbare a politicii americane față de Tbilisi.

(După relatările Serviciului georgian al Europei Libere, editor - Alexandru Eftode)

📰 Europa Liberă este și pe Google News

XS
SM
MD
LG