Linkuri accesibilitate

Proteste la începutul Cupei Mondiale de Fotbal din Rusia


Activistul britanic Peter Tatchell în Piața Manejului la Moscova
Activistul britanic Peter Tatchell în Piața Manejului la Moscova

Corupția care ar fi însoțit pregătirea Cupei Mondiale și încălcarea drepturilor persoanelor LGBT au fost principalele teme.

Începutul Cupei Mondiale la fotbal, din Federația Rusă, a fost marcat de o victorie categorică a echipei țării-gazdă în mediul inaugural, de pe Lujniki, dar și de primele proteste împotriva regimului președintelui Vladimir Putin.

Corupția care ar fi însoțit pregătirea Cupei Mondiale și încălcarea drepturilor persoanelor LGBT – acestea au fost țintele unor proteste înregistrate în Rusia în prima zi a marii competiții fotbalistice, cea mai urmărită manifestare sportivă din lume alături de olimpiade.

Într-o transmisiune video în direct la doar câteva momente după ce echipa Rusia a câștigat cu 5-0 meciul inaugural, cu Arabia Saudită, activistul rus anti-Kremlin Alexei Navalnîi a denunțat costul după el prea mare al organizării Campionatului Mondial, spunând că o parte din banii cheltuiți ar fi fost deturnați spre propriile buzunare de niște oameni de afaceri apropiați președintelui rus Vladimir Putin.

Navalnîi a lăudat performanța sportivă a echipei naționale a țării sale în meciul de debut, adăugând: „E minunat că Rusia găzduiește acest festival fotbalistic, dar nu înțeleg de ce a trebuit neapărat să ne coste, pe mine și pe dvs. 14 miliarde de dolari”.

Activistul rus, eliberat din detenție tocmai la 14 iunie, după ce fusese pedepsit pentru un protest neautorizat, a spus că oamenii de afaceri care ar fi profitat cel mai mult de pe urma organizării CM în Rusia sunt Boris Rotenberg și fratele lui Arkadi, ca și Ghenadi Timcenko, acesta din urmă considerat unul din cei mai apropiați aliați ai lui Putin.

„Rotenbergii și Timcenko au câștigat zeci de miliarde de ruble”, a spus Navalnîi, „și când spun: au câștigat, vreau să spun: au furat”.

Peter Tatchell reținut de polițiști ruși
Peter Tatchell reținut de polițiști ruși

Tot în prima zi a CM, activistul britanic pentru drepturile LGBT Peter Tatchell a fost reținut de poliție pentru un protest solitar ținut în apropierea Kremlinului înaintea deschiderii festive a campionatului.

Tatchell a desfășurat un mic afiș pe care scria în engleză că Putin nu face nimic pentru a-i pedepsi pe cei care oprimă persoanele gay în Cecenia. Într-un mic discurs, tot în engleză, activistul britanic a amintit controversata lege rusească împotriva „propagandei homosexuale”, din 2013, spunând că și ea este de vină pentru climatul de teroare în care sunt nevoite să trăiască persoanele LGBT din Rusia.

Polițiștii i-au spus lui Tatchell că grație unui decret al lui Putin, pe durata CM nu sunt permise nici măcar protestele de unul singur, din motive de securitate, și l-au dus la o secție de poliție. La scurt timp, a fost pus în libertate, urmând să compară în justiție la 26 iunie. Activistul britanic spune că a mai fost reținut de două ori în Rusia pentru asemenea proteste. Eliberarea lui a fost salutată pe Twitter de ministrul de externe britanic, Boris Johnson.

Aleksandr Agapov
Aleksandr Agapov

Joi seară, la deschiderea festivă a CM, activistul rus pentru drepturile LGBT Alexander Agapov a desfășurat și a fluturat steagul în culorile curcubeului, considerat simbolul comunității gay, pe stadionul Lujniki, în timpul discursului lui Vladimir Putin și pe durata meciului inaugural.

„De fiecare dată când rușii au dat gol am fluturat steagul, manifestându-mi bucuria și sprijinul pentru echipă”, a spus Agapov.

Agapov, care este președintele federației sportive LGBT din Rusia, a fost citat de AP cu declarația că oamenii din structurile de securitate nu i-au făcut nimic, fiind insultat doar de un alt spectator, în afara stadionului.

Revista „Sports Illustrated” și o serie de publicații electronice cu tematică LGBT au scris că un cuplu gay francez venit la Cupa Mondială a fost agresat și jefuit la St. Petersburg, unul din ei ajungând la spital cu răni grave. Nu este limpede dacă atacul, în urma căruia poliția a arestat doi suspecți, a avut de-a face cu orientarea sexuală a victimelor.

Înaintea Cupei Mondiale, la Rostov-pe-Don, reprezentanți ai formațiunilor de cazaci au spus postului nostru de televiziune în rusă „Nostoiașcie Vremia” că vor patrula în perioada meciurilor ca să se asigure că suporterii gay nu se sărută și nu se țin de mână.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG