Linkuri accesibilitate

Proteste de amploare în Israel. Ministrul Apărării avertizează despre o posibilă amenințare a securității țării


Israelienii protestează față de o reformă judiciară inițiată de guvernul lui Benjamin Netanyahu, Tel Aviv, 25 martie 2023
Israelienii protestează față de o reformă judiciară inițiată de guvernul lui Benjamin Netanyahu, Tel Aviv, 25 martie 2023

În Israel, continuă protestele în masă față de viitoarea reformă judiciară. Potrivit protestatarilor, reforma este antidemocratică. Ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, a propus suspendarea procesului de reformă. El a numit situația actuală o amenințare la adresa securității țării.

Galant a sugerat oprirea procesului pentru cel puțin câteva luni, subliniind că dorința de a protesta există și în armată, și în serviciile de securitate israeliene. El a fost susținut de liderul opoziției, fostul premier israelian Yair Lapid. Lapid a numit anunțul lui Galant drept o mișcare îndrăzneață și vitală pentru securitatea Israelului.

Protestele față de reforma judiciară din Israel durează de 12 săptămâni. Potrivit organizatorilor, peste 600.000 de manifestanți au ieșit sâmbătă, 25 martie, în stradă. Acesta este cel mai mare protest din istoria țării. Populația Israelului este puțin peste opt milioane de oameni.

Reforma judiciară propusă de guvernul lui Benjamin Netanyahu presupune că majoritatea parlamentară va alege judecătorii Curții Supreme, iar instanța însăși își va pierde capacitatea de a anula deciziile guvernamentale. Parlamentul urmează să supună reforma la vot săptămâna viitoare. Manifestanții cred că adoptarea reformei va însemna pierderea independenței instanțelor.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a fost ales în decembrie anul trecut, consideră că obiectivul protestatarilor este să-l înlăture de la putere. Unii dintre manifestanți susțin într-adevăr demisia lui Netanyahu. Acesta a preluat funcția de prim-ministru pentru a șasea oară în cariera sa politică. În acest moment, împotriva lui Netanyahu au fost deschise trei dosare penale de corupție, dar el însuși neagă vinovăția.

XS
SM
MD
LG