Linkuri accesibilitate

„Democrația este sub asediu!”


La București au fost reluate protestele antiguvernamentale.

Peste 10.000 de oameni s-au strâns în jurul protestatarilor care au plecat din Piața Victoriei spre Palatul Parlamentului. Marșul a fost organizat pe Facebook sub sloganul „Nu vrem să fim o nație de hoți”, după ce coaliția de guvernământ a depus în Parlament modificările aduse pachetului Legilor Justiției.

Urmează dezbaterea în plen, cu probabile modificări legate de funcționarea Direcției Naționale Anticorupție, după ce PSD și ALDE au acceptat să revină asupra numirii procurorilor șefi de către președinte și după ce au renunțat la mutarea Inspecției Juridice sub Ministerul Justiției.

Oamenii au strigat în această seară „Noaptea hoți, ziua mafoți”, „PSD-ciuma roșie”, „Hoții, Hoții”, „Noaptea ca hoții”, „Jos guvernul”.

În jurul manifestaților au fost aduși mai mulți jandarmi decât de obicei, o mare parte dintre ei erau dotați cu bastoane, căști și restul recuzitei necesare în confruntările cu mulțimea. Pentru prima dată, la astfel de proteste a ieșit și jandarmeria călare, parcă pentru a testa o viitoare eventuală manevră de blocare a protestelor de acest fel.

În peste 20 de orașe din toată România oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva modificării Legilor Justiției, pachet de legi care a fost adoptat prin consultarea cu experții UE în 2005. Proiectele de lege privind justiţia depuse la Parlament de PSD-ALDE menţin preşedintele în procedura de numire a procurorilor şefi, dar nu şi în cea de revocare şi stabilesc că şeful statului poate refuza doar o dată propunerile de numire, prevăd organizarea Inspecţiei Judiciare ca instituţie autonomă, precum şi înfiinţarea Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor Săvârşite de Judecători şi Procurori, în cadrul Parchetului instanţei supreme.

Preşedintele comisiei parlamentare speciale pe legile Justiţiei, social-democratul Florin Iordache, a declarat că, potrivit propunerii comisiei, Inspecţia Judiciară urmează să fie o instituţie autonomă aflată sub controlul unui consiliu de integritate format din reprezentanți ai CSM, ai Înaltei Curți de Justiției și Casație, ai Parchetului General, ai societăţii civile şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor.

XS
SM
MD
LG