Linkuri accesibilitate

Tinerii din Partidul DA cer publicarea integrală a raportului Kroll-2 despre „furtul miliardului” (FOTO)


Protestatarii au prezentat o proprie listă a celor pe care-i consideră responsabili de frauda bancară.

Un grup de tineri din Partidul Platformei DA au protestat astăzi în PMAN din capitală față de o declarație controversată a premierului Pavel Filip. Luna trecută, el spunea că al doilea raport Kroll despre furtul miliardului nu poate fi făcut public integral pentru că ar cuprinde în proporție de 90% nume de „oameni absolut onești” care au fost numai „prinși în circuit”. Cei ieșiți astăzi în stradă au văzut în acea declarație o încercare de a-i proteja pe demnitarii puterii, iar o nuanțare dată publicității chiar astăzi de premier nu i-a făcut să renunțe la protest.

Recenta declarație a premierului Filip - care i-a scos din nou în stradă pe inițiatorii mişcării protestatare de acum trei ani - a fost difuzată în boxe pe durata protestului.

„Dacă ar fi acum să facem publice toate numele care se găsesc în acest raport, eu vă asigur că 90% din aceste nume sunt oameni absolut oneşti, dar care pur şi simplu au fost în acest circuit”, declara Filip în decembrie, justificând decizia autorităților de a nu publica integral raportul Kroll 2, ci doar o sinteză a acestuia.

Organizatorii protestului au depus o petiţie la guvern în care au cerut între altele, publicarea raportului Kroll-2 fără omisiuni, precum şi a listei complete a beneficiarilor de împrumuturi din care s-a constituit jaful din sistemul bancar. Ei au prezentat o proprie listă a celor pe care-i consideră responsabili de frauda bancară. Machete cu fețele acestora au fost expuse în PMAN, în faţa Guvernului. În lista prezentată de preşedintele aripii tinere a platformei DA, Dinu Plîngău, se regăsesc, între alţii, liderul PD Vlad Plahotniuc, spicherul Andrian Candu, premierul Pavel Filip, fostul procuror general Corneliu Gurin, fostul director CNA Viorel Chetraru, fostul guvernator BNM Dorin Draguţanu, precum şi foştii premieri Iurie Leancă şi Chiril Gaburici, demnitarii care au condus guvernele sub a căror garanție au fost oferite băncilor devalizate zisele împrumuturi compensatorii.

Dinu Plângău: „Aici avem o scurtă listă dintre cei pe care probabil Pavel Filip îi consideră oameni absolut oneşti. Îi avem pe cei care sunt vinovaţi de jaful din sistemul bancar. Noi doar am anunţat despre organizarea manifestaţiei de astăzi şi deja premierul Filip a venit cu o replică, şi-a cerut scuze de la noi, de la presă, dar probabil cel mai mult şi-a cerut scuze de la Plahotniuc când a primit o săpuneală la sediul PD pentru declaraţia aberantă că 90% din raportul Kroll sunt oameni absolut oneşti.”

Cu doar câteva ore înainte de protestul anunţat de aripa tânără a partidului Platforma DA, premierul Pavel Filip şi-a nuanţat declaraţia pe care o făcuse în urmă cu o lună. „A fost o exprimare nereuşită”, a spus Filip la o conferinţă de presă în care a prezentat un bilanţ la doi ani de la învestirea cabinetului pe care-l conduce. Pavel Filip a precizat că raportul Kroll 2 nu ar fi fost văzut de nimeni, cu excepţia funcţionarilor BNM:

Pavel Filip
Pavel Filip

„Cei de la Kroll au solicitat ca raportul să nu fie făcut public pentru că în experienţa şi practica lor de lucru au avut multe cazuri în care odată făcute publice mai multe nume care se regăsesc în raportul lor s-au dovedit a fi absolut nevinovate, i-au atacat în judecată şi au plătit despăgubiri enorme. Să fie clar – ei au făcut această investigaţie a tuturor fluxurilor financiare şi nu se exclude că în acest flux se vor regăsi nume care nu am nimic în comun cu furtul miliardului şi care pot fi numiţi oameni absolut oneşti. Acest lucru am vrut să-l spun şi încă o dată îmi cer scuze pentru această greşeală de exprimare.”

Pavel Filip a mai spus că investigatorii de la Kroll ar urma să prezinte încă un raport, cel final care va fi pus la dispoziţie organelor de drept.

Atât în primul raport din 2015, cât şi în cel de-al doilea din 2017 firma americană de investigații financiare Kroll angajată de autoritățile moldovene pentru descoperirea banilor furaţi, îl menționează doar pe fostul șef al Băncii de Economii, Ilan Shor, drept „unul dintre, dacă nu singurul beneficiar” al furtului din 2014. Cel puțin asta rezulta din rezumatele prezentate la Chișinău.

Condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare pentru escrocherie, Ilan Shor se declară nevinovat și insista că băncile și firmele sale au fost folosite abuziv în calitate de instrumente. Shor a spus că avocații săi au depus cerere de chemare în judecată a companiei Kroll la Curtea Supremă din Londra pentru defăimare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG