Linkuri accesibilitate

Partidele Acțiune și Solidaritate și Platforma DA au protestat față de tergiversarea anchetei în cazul furtului miliardului


Activiști ai Partidului Acțiune și Solidaritate au cerut la un protest organizat astăzi să fie reluat procesul de escrocherie al lui Ilan Șor, presupusul beneficiar principal al furtului miliardului din sistemul bancar, dar s-au confruntat cu un contra-protest al simpatizanților acestuia. Într-o evoluție paralelă, Partidul Platforma DA a cerut, la o conferință de presă, ca o serie de foști și actuali demnitari să fie trași la răspundere pentru furtul petrecut cu peste trei ani în urmă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00
Link direct

Reacțiile celor două formațiuni extraparlamentare de opoziție – PAS şi PPDA - vin după cel de-al doilea raport al companiei de investigație Kroll, din care Banca Națională a publicat un rezumat, privind investigarea furtului miliardului. Rezumatul nu dă nume ale participanţilor la fraudă, cu excepția fostului șef al Băncii de Economii, acum primar de Orhei, Ilan Shor care și în prima parte a investigației figura ca unul din presupușii beneficiari principali.

Atât PAS, cât şi PPDA au cerut, separat, finalizarea urgentă a procesului judiciar împotriva lui Ilan Shor.

Lidera PAS Maia Sandu și simpatizanții ei au protestat la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, cea care l-a condamnat în luna iunie pe Shor la șapte ani și jumătate de închisoare pentru rolul său în devalizarea băncilor moldovene, dar l-a eliberat din arest la domiciliu până la pronunțarea deciziei finale.

Lidera PAS, Maia Sandu (centru)
Lidera PAS, Maia Sandu (centru)

Bănuiala liderei PAS este că procesul se tergiversează intenționat pentru ca Ilan Shor să scape basma curată.

„Pe tot parcursul acestui proces am văzut că Ilan Shor este privilegiat, este ajutat de autorităţi. Ceea ce bănuim noi este că autorităţile, PD vrea să-l ajute pe Shor să câştige un mandat de deputat şi astfel să scape fără pedeapsă.”

Partidul Democrat de guvernământ şi primarul de Orhei Ilan Shor nu au comentat deocamdată aceste acuzații. Activiștii PAS s-au confruntat însă cu un contra-protest mai numeros şi mai vocal al simpatizanţilor lui Ilan Shor, majoritatea veniţi din Orhei.

„Unu doi, unu doi Maia Sandu la gunoi!”, „Sandu, vorbește, Shor muncește!”, au scandat contramanifestanții.

Separate de un cordon de poliţişti cele două tabere nu s-au intersectat. Iată cum a comentat Maia Sandu contra-protestul:

„Acest protest cu oameni care au fost mobilizaţi şi aduşi aici în patru autobuze dovedeşte încă o dată pentru ce sunt cheltuiţi banii care au fost furaţi de la noi toţi. Toată lumea trebuie să ştie, inclusiv aceşti bieţi oameni care sunt în spatele nostru şi nu înţeleg că sunt manipulaţi, că au fost furaţi bani de la ei şi ceea ce lise oferă lor astăzi este o mică picătură dintr-un furt enorm.”

PPDA a cerut azi la o conferinţă de presă publicarea raportului integral al companiei Kroll şi tragerea la răspundere penală a mai multor foști și actuali demnitari pentru că ar fi facilitat devalizarea sistemului bancar. Printre cei vizați, liderul PPDA Andrei Năstase i-a enumerat pe Andrian Candu, Iurie Leancă, Dorin Drăguțan, Anatol Arapu și Oleg Efrim, cei are au decis acordarea garanțiilor de stat pentru acoperirea fraudelor bancare.

„Propunem reluarea protestelor masive în vederea obţinerii de la guvernare a publicării complete a raportului Kroll 2, inclusiv a capitolelor despre beneficiarii finali, reluarea protestelor în vederea finalizării cât mai urgente a procesului judiciar lui Ilan Shor cu deschiderea tuturor şedinţelor curţii de apel, precum şi pornirii unui real proces de urmărire penală a tuturor beneficiarilor furtului şi recuperarea de la aceștia a miliardelor furate.”

Fostul premier Iurie Leancă a comentat declaraţiile liderilor PPDA despre care a spus că sunt selective. „Dacă tot spun că acordarea garanțiilor bancare sunt o faptă criminală, de ce nu cer tragerea la răspundere penală a colegilor lor de alianță, Maia Sandu și Viorel Cibotaru, care au votat pentru garanțiile emise de Guvern? Ei, probabil, ar fi lăsat să se prăbușească întreaga economie a țării, 500 000 de cetățeni să-și piardă depunerile, ca mai apoi, așa cum le stă în fire, să dea vina pe alții pentru inacțiunile lor”, a menționat Leancă într-o declaraţie difuzată presei.

În ajun spicherul democrat Andrian Candu a spus că partea a doua a investigaţiei Kroll indică clar că Ilan Shor şi companiile lui sunt „principalii actori şi beneficiari ai fraudei bancare şi că acesta va fi tras la răspundere penală.

Previous Next

XS
SM
MD
LG