Linkuri accesibilitate

„Prostituate gratuite” sau cum protopopul Dmitri Smirnov a jignit „întreaga Rusie”


Dmitri Smirnov (în picioare), la colegiul ministerului justiției de la Moscova, februarie 2013
Dmitri Smirnov (în picioare), la colegiul ministerului justiției de la Moscova, februarie 2013

Protopopul Bisericii Ortodoxe Ruse, președintele Comisiei patriarhale pentru problemele familiei, Dmitri Smirnov, le-a numit „prostituate gratuite” pe femeile care trăiesc cu bărbați, fără să-și oficializeze relația.

„În țara noastră, femeile nu înțeleg ce reprezintă căsătoria. Ele ezită să zică: „sunt o prostituată gratuită”, astfel încât spun: „am o căsătorie neînregistrată oficial (civilă)”. Bună ziua! Păi, dar nu faci altceva decât să oferi gratuit diverse servicii și atât. În rest, nimeni nu te consideră „soție”, a spus Smirnov, duminică, 16 februarie, la o întâlnire cu membrii comunității ortodoxe OrthodoxBRO.

Dmitri Smirnov este cunoscut pentru acțiunile și declarațiile sale mai puțin ortodoxe. În 2012, el a afirmat că teroriștii musulmani „se sinucid, aruncându-se în aer, pentru că nu doresc să aibă un stat condus de pederaști”. La începutul lunii curente, protopopul rus a explicat de ce sunt sfințite rachetele nucleare, afirmând că armele nucleare sunt singura metodă de apărare a poporului rus și a culturii ruse. Anterior, Dmitri Smirnov i-a îndemnat pe credincioși să-și lase tot salariul la biserică și le-a sfătuit pe rusoaicele necăsătorite să-și caute soți în Africa. Este însă pentru prima dată, se pare, când clericul rus a reușit să insulte cu o singură declarație un număr atât de mare de oameni.

Declarația preotului despre femeile angajate în căsătorii neoficiale a provocat un val de critici, inclusiv în Duma de Stat, reușind să „solidarizeze” reprezentante din zone politice total diferite: de la șefa canalului rus de propagandă (Russia Today) la activiste ale opoziţiei.

Margarita Simonian șefa canalului rus de propagandă (Russia Today):

„De fiecare dată când mă decideam să mă căsătoresc – iar pentru mine aceasta este o decizie monstruos de dificilă, pentru că eu consider că (nu impun nimănui acest punct de vedere) căsătoria oficială este un lucru lipsit de sens, care complică mai multe aspecte ale vieții, pe când căsătoria religioasă este o decizie ireversibilă, luată o dată și pentru totdeauna (de aceea e greu să te hotărăști) - respectiv, fiecare declarație despre prostituatele gratuite, statut (...) care nu au nicio legătură cu credința în Dumnezeu, toate acestea mă conving din nou să nu mă căsătoresc. Din principiu”, a scris Simonian pe contul său de Facebook.

Oksana Pușkina, vicepreședinta Comitetului pentru familie, femei și copii, Duma de Stat, co-autarea proiectului de lege pentru prevenirea violenței în familie, a catalogat cuvintele protopopului drept „hype” bazat pe insulte.

„Este neplăcut să-l auzi din nou pe protopopul Dmitri Smirnov cum generează și promovează fără scrupule noi insulte și prostii... Întreg acest proces de „tămâiere cu ventilatorul” nu-i face cinste nici domnului Smirnov, nici apărătorilor săi”, a scris Pușkina pe canalul său de Telegram.

Elena Vtorîghina, vicepreședintele Comitetului pentru problemele familiei rus, Duma rusă de Stat, a declarat că cele spuse de Smirnov nu fac decât să îndepărteze oamenii de biserică și nu duc nici la dezvoltarea instituției căsătoriei.

Mesajul protopopului rus a provocat o avalanșă de reacții pe rețelele de socializare.

Tatiana Grîmzova: „Vrem drepturi egale pentru toți! Cer ca și soții care trăiesc în căsătorii neoficializate să fie numiți gigolo gratuiți!”

Kristina Bobrova: „Altfel spus, pentru el, căsătoria reprezintă mai întâi de toate „un set de servicii” oferite de soție. Scurt, clar și cuprinzător...”

Maria Zakharova, Director, Departamentul de Informații și Presă, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei:

„Am o singură rugăminte față de Vladimir Legoida (un reprezentant al bisericii ruse – n.r.). Cred că femeile mă vor susține. I-am putea numi oare cumva și pe bărbații care trăiesc în căsătorii neoficializate?”

Mesajul femeilor afectate de afirmațiile protopopului rus a fost auzit de în cele din urmă de reprezentanții bisericii ruse.

Astfel, președintele Departamentului Sinodal pentru relația bisericii cu societatea și presa, Vladimir Legoida, a scris pe canalul său Telegram că declarația lui Smirnov nu este altceva decât „trolling nefericit”:

„Din păcate, trolling-ul prin intermediul căruia părintele Dimitri încearcă periodic să transmită anumite gânduri de-ale sale, are un efect exact invers. În plus, aceasta nu este nicidecum poziția Bisericii Ortodoxe Ruse, ci doar opinia unui preot. Și nici măcar nu e o opinie, ci un „trolling”. Și încă unul nereușit”, a scris Legoida pe canalul său de Telegram, menționând totodată că astfel de declarații i se par inacceptabile, mai ales că Smirnov „s-a referit la femei, iar de bărbați pare să fi uitat”.

Inițial, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse au sugerat că afirmațiile protopopului despre femeile necăsătorite oficial n-ar trebui înțelese la modul direct. „Părintele Dmitri a încercat - în maniera sa specifică - să atragă atenția asupra problemei femeilor care sunt nevoite să conviețuiască cu bărbați, fără să-și înregistreze oficial căsătoria”, a declarat Vahtang Kipșidze, un responsabil din cadrul Departamentului Sinodal pentru relațiile cu presa.

În cele din urmă, mitropolitul Ilarion, șeful departamentul de relații externe ale Patriarhiei Moscovei, și-a cerut oficial scuze pentru cuvintele protopopului, transmite RIA Novosti. Mitropolitul a spus că Smirnov „își permite adesea declarații extravagante” la adresa femeilor, dar că face acest lucru mânat de „cele mai bune intenții”. Potrivit mitropolitului, protopopul Smirnov încearcă astfel să atragă atenția asupra necesității protejării căsătoriei și a familiei.

„Îmi cer scuze pentru numeroasele femei care s-au simțit jignite de pe urma acestei declarații epatante ale preotului”, a spus mitropolitul Ilarion.

După valul de reacții, Smirnov însuși s-a văzut nevoit să-și revadă declarațiile despre femeile angajate în relații neoficializate, afirmând luni că, de fapt, s-a adresat și bărbaților care nu doresc să meargă la Oficiul Stării Civile.

XS
SM
MD
LG