Linkuri accesibilitate

Promo-Lex: retorica urii este omniprezentă în Republica Moldova


Insigne anti-discriminare la Chişinău
Insigne anti-discriminare la Chişinău

Printre politicienii care o generează cel mai frecvent se află și preşedintele Igor Dodon.

Au politica şi religia probleme cu promovarea urii? Până acum au existat doar anumite semne că da. Un studiu al Promo-Lex, organizaţie care a monitorizat timp de jumătate de an numeroase platforme online, aduce acum şi confirmarea: cel mai des retorica de ură apare în R. Moldova anume în context politic şi religios. Politicianul care practică cel mai frecvent discursul de ură e chiar preşedintele Igor Dodon. Cel mai agresiv o face Ilan Şor. Slăbiciunea cea mare e că toate acestea rămân nepedepsite. În plus, se apropie campania electorală.

Promo-Lex: retorica urii este omniprezentă în Republica Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:27 0:00
Link direct


O concluzie generală după efectuarea studiului e că retorica urii este omniprezentă în R. Moldova. Autorii cercetării au numărat peste 400 de cazuri, peste 700 de difuzori şi peste 3 milioane de vizualizări timp de şase luni – câte două cazuri şi două minute de ură zilnic, prezente atât pe platformele online, cât şi evenimentele publice.

Cele mai surprinzătoare concluzii ţin, totuşi, de profilul celor care îl utilizează cel mai frecvent. Din perspectivă de gen, lucrurile par mai mult decât curioase: 88 la sută sunt bărbaţi şi 12 la sută – femei. Dacă e să analizăm şi contextul tematic, ajungem la o concluzie care chiar ar trebui să lase de gândit: politica şi religia ar fi temele principale în care ura apare în R. Moldova.

Printre politicienii care o generează cel mai frecvent - nimeni altul decât preşedintele Igor Dodon. Acesta a fost observat în 19 cazuri. Nu e la fel de agresiv ca de pildă Ilan Şor, dar oricum foloseşte un limbaj extrem de dur şi cel mai grav – o face constant. Împotriva cui? În primul rând a unioniştilor, şi apoi - a „oponenţilor” familiei tradiţionale pe care o promovează cu frenezie.

Apariţia unioniştilor în lista categoriilor afectate poate părea o surpriză. Sunt mai frecvent ţintiţi decât, de pildă, musulmanii. Puţini poate s-ar fi gândit, dar printre victime nu sunt doar homosexualii sau femeile – două categorii aflate în top şi despre care se ştie deja ca sunt adesea în R. Moldova ţinte ale intoleranţei şi urii - ci şi, de exemplu, vorbitorii de limba română. E de remarcat şi o concluzie mai specifică legată de jurnalişti – dacă anterior erau mai frecvent observaţi în rol de difuzori, în cele şase luni de referinţă au devenit şi victime, şi nu o victimă oarecare, dar dintre cele atacate cel mai virulent.

Valeriu Ghilețchi
Valeriu Ghilețchi

O lege care ar trebui să împingă anchetele şi să înăsprească sancţiunile se prăfuieşte de doi ani în parlament, s-a afirmat astăzi în evenimentul de lansare a studiului. Iar politicianul care ar fi retras-o, după votarea în prima lectură, ar fi Valeriu Ghileţchi, vice-preşedintele de legislativ.

Solicitat de noi, Valeriu Ghileţchi şi-a negat implicarea: „Nu, eu nu l-am retras. Eu m-am exprimat critici împotriva lui. Dar eu nu cunosc parcursul acestui proiect în parlament.”

Totuşi, vice-speakerul nu neagă că anticipează mai multe efecte negative decât pozitive ale legii, motiv pentru care nu priveşte cu ochi buni propunerea:

Eu rămân foarte rezervat faţă de incriminarea discursului de ură în legislaţia moldovenească...

„Teama mea este că el va fi folosit selectiv: când ne va conveni, vom spune că e libertatea de exprimare, iar când nu ne va conveni, vom utiliza discursul de ură ca să închidem gura cuiva sau să sancţionăm un discurs care nu ne place. Eu rămân foarte rezervat faţă de incriminarea discursului de ură în legislaţia moldovenească.”

De ce este totuşi arzător subiectul? Pentru că scrutinul care vine va amplifica negreşit fenomentul, iar asta se întâmplă în timp ce instituţiile statului nu iau lucrurile în serios, adică ezită mereu în procesele împotriva discursului de ură. S-a ajuns ca unii politicieni, precum e Ilan Şor, şi-au ameninţat cu execuţia publică oponenţii în cadrul unor evenimente publice.

Previous Next

XS
SM
MD
LG