Linkuri accesibilitate

Aplicarea abuzivă a arestului preventiv. Cazul Serghei Cosovan...


Imagine generic
Imagine generic

... care suferă de ciroză hepatică în fază terminală, dar procesul său ar urma să fie reexaminat, pentru că procurorii au recuzat judecătorul.

Asociația Promo-LEX spune că un bărbat de 46 de ani riscă să moară în detenție preventivă, fiind grav bolnav de ficat, acesta fiind, potrivit organizației neguvernamentale pentru drepturile omului, un nou caz de aplicare abuzivă a acestei măsuri. Procurorii spun, însă, că Serghei Cosovan, fost consilier local în suburbia Codru a capitalei, arestat pentru escrocherie cu peste jumătate de an în urmă, ar fi perfect sănătos. Cazul se află deja în atenția Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Aplicarea abuzivă a arestului preventiv. Cazul Serghei Cosovan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00
Link direct


Avocații Promo-LEX au invocat în fața Înaltei Curți de la Strasbourg violarea articolelor din Convenția Europeană care se referă la dreptul la viață și dreptul de a nu fi supus torturii și relelor tratamente. Avocatul Vadim Vieru spune că a mai făcut trimitere la lipsa unei motivări din partea judecătorilor, care să justifice menținea lui Serghei Cosovan în arest preventiv.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a examinat și i-a comunicat guvernului moldovean cauza la nouă zile după înregistrare, un termen nemaiîntâlnit în practica adresărilor. Rapiditatea examinării certifică gravitatea situației, în opinia lui Vadim Vieru. El atrage atenția că extrasele medicale care atestau problemele de sănătate ale învinuitului au fost ignorate atunci când a fost trimis în penitenciar:

„Se indică anumite fapte care denotă o abordare formalistă și superficială a unor judecători. De exemplu, un extras din această încheiere în care se menționează că „învinuitul Cosovan Serghei este o persoană care are o condiție fizică bună, starea lui de sănătate este normală și nu suferă de vreo maladie.” Dar la acel moment cetățeanul Cosovan avea o stare de sănătate foarte precară și avea documente medicale care dovedeau necesitatea urgentă de a avea un transplant de ficat.”

Ulterior, măsura arestului preventiv a fost menținută și la Curtea de Apel, unde avocații au mers cu contestații. Avocata Asociației Promo-LEX Nicoleta Hriplivîi spune că în cele şapte luni de detenție Serghei Cosovan a suferit o intervenție chirurgicală, iar starea lui de sănătate s-a înrăutățit. Ea precizează că la examinarea cauzei au fost prezentate probe medicale incontestabile, iar medici de la Spitalul Municipal Toma Ciorbă au confirmat ciroza hepatică în fază terminală.

În 87 la sută din cazuri judecătorii acceptă solicitările procurorilor pentru aplicarea arestului preventiv, chiar dacă ar putea sa aplice măsuri alternative, cum ar fi obligația de a nu părăsi localitatea sau țara...

Nicoleta Hriplivâi spune că această cauză, ca și cea a tânărului Andrei Brăguța, care a decedat anul trecut în custodia statului, atestă nu doar aplicarea abuzivă a arestului preventiv, dar și lipsa unei asistențe medicale adecvate în sistemul penitenciar:Potri

„Spitalul penitenciar numărul 16 este de fapt un penitenciar în care se asigură doar detenția temporară a tuturor categoriilor de deținuți care necesită asistență medicală, însă care nu este acreditat în calitate de instituție medicală. Ce este acreditare? Este o procedură prin care o autoritate responsabilă în sănătate recunoaște în mod oficial că unitatea medico-sanitară și personalul acesteia poate să acorde servicii medicale. Această acreditare, penitenciarul nr. 16, care este numit spital, nu a trecut-o nici până astăzi.”

Informațiile furnizate de Departamentul Instituțiilor Penitenciare atestă o insuficiență a cadrelor medicale în sistem, or numărul lucrătorilor medicali raportat la cel al persoanelor din penitenciare este de 205 la circa 8000 de deținuți.

O altă statistică la care au făcut referință avocații vizează practica aplicării arestului preventiv. Aceasta arată că în 87 la sută din cazuri judecătorii acceptă solicitările procurorilor pentru aplicarea acestei măsuri, chiar dacă ar putea sa aplice măsuri alternative, cum ar fi obligația de a nu părăsi localitatea sau țara.

Avocatul Vadim Vieru precizează că după şapte luni de arest, cauza lui Serghei Cosovan ar urma să intre într-o examinare repetată, pentru că procurorii au cerut schimbarea judecătorului. În aceste condiții, avocații solicită transferul imediat al inculpatului într-un spital de profil și să stopeze acțiunile care încalcă dreptul lui Serghei Cosovan la viață.

Amnesty Moldova constata în cel mai recent raport privind situația drepturilor omului că autoritățile moldovene au eșuat în asigurarea unor condiții de detenție adecvate. Este o critică formulată și de oficiali europeni, inclusiv în cadrul evaluării Moldovei la Organizația Națiunilor Unite.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG