Linkuri accesibilitate

Promo-LEX: Campania electorală a început prematur cu cadouri și resurse administrative


Activiștii democrați din Nisporeni împărțind ajutoare
Activiștii democrați din Nisporeni împărțind ajutoare

Cele mai mari cheltuieli neraportate, potrivit asociației, se referă la evenimentele publice organizate de către Partidul Şor, PSRM și PDM.

Asociația Promo-LEX a dat publicității joi un nou raport de monitorizare electorală, al doilea dinaintea alegerilor de la 24 februarie. Primul asemenea raport, publicat la sfârșitul anului trecut, fusese criticat foarte aspru de Partidul Democrat; autorii studiului scoteau în evidență printre alte neajunsuri faptul că tocmai PD profită de rolul de partid de guvernământ pentru a-și asigura avantaje pre-electorale injuste. Corespondenta Europei Libere ne-a spus că al doilea raport critică, printre altele, manifestările electorale premature, de care s-ar face vinovate multe partide.

Promo-LEX: Campania electorală a început prematur cu cadouri și resurse administrative
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00
Link direct


PSRM, Partidul Şor şi PD sunt formaţiunile care au început înainte de vreme campania electorală, organizând sute de evenimente, inclusiv concerte, caravane de Crăciun, mese festive, evenimente dedicate copiilor. O treime din ele au fost calificate de Promo-LEX drept cadouri oferite cetăţenilor, începând de la materiale didactice, dulciuri, şampanie şi până la lemne de foc şi bani. Şi asta chiar dacă Codul Penal interzice concurenţilor electorali să ofere alegătorilor bunuri sau alte beneficii, inclusiv produse alimentare sau alcool.

Unele evenimente electorale organizate de socialişti au fost sprijinite financiar de Fundaţia de binefacere „Din Suflet”, condusă de soția președintelui Igor Dodon, iar cele anunțate de Partidul Şor au fost în grija Fundaţiei „Miron Şor”, ceea ce la fel contravine normelor legale, spune experta Promo-LEX, Cornelia Călin.

Cornelia Călin
Cornelia Călin

„De fapt, este vorba despre o finanţare ilegală a partidelor, o finanţare indirectă. Dorim să atragem încă o dată atenţia ca să se ia măsuri şi să se spună lucrurilor pe nume. Fundaţia este o asociaţie care nu face promovare politică şi nu acordă niciun ajutor de oricare gen unui partid sau concurent electoral, or în cazul nostru acest lucru s-a întâmplat.”

Observatorii Promo-LEX au mai constatat cel puţin zece cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative de către PD, PSRM şi Partidul Nostru, inclusiv în procesul de colectare a semnăturilor în susţinerea candidaţilor din circumscripţii, ceea ce din nou este inadmisibil în campanie.

Promo-LEX mai observă repeziciunea cu care au reuşit să colecteze semnăturile candidaţii Partidului Democrat de la guvernare. Colectarea, în medie, a 800 semnături în câteva ore, cu un grup de colectori relativ redus, nu este o sarcina imposibilă, dar trezește suspiciuni justificate privind corectitudinea mecanismului de colectare a semnăturilor și completarea listelor de subscripție, spun experţii. Ei au alăturat pentru comparaţie performanţa democraţilor, care au reuşit să colecteze în doar 2 zile semnături în sprijinul a 86 la sută dintre candidaţi, cu rata de recrutare a socialiștilor, care în două zile au obținut semnături pentru 29 la sută din candidați. De altfel, PCRM a și depus o contestaţie la CEC privind viteza cu care un candidat democrat a reuşit să adune semnături.

Promo-LEX a depistat la PD şi la Partidul Şor câte trei cazuri de implicare a persoanelor din străinătate în scopuri electorale. Implicarea străinilor în campanie este strict interzisă şi poate duce chiar la excluderea concurentului din cursă, potrivit legii. Promo-LEX critică şi implicarea şefului statului în promovarea candidaților desemnați de PSRM.

O altă constatare e că PD, PSRM şi Partidul Şor au început deja să utilizeze publicitate electorală, în special sub formă de bannerele stradale şi billboard-urile. Experta Promo-LEX Mariana Focşa spune că un fenomen oarecum ciudat este creștere considerabilă a numărului de membri ai Partidului Şor la începutul perioadei electorale.

Se pare că cadourile cu tentă electorală contribuie la majorarea numărului membrilor de partid...

„Se pare că cadourile cu tentă electorală contribuie la majorarea numărului membrilor de partid. Aceasta se întâmplă în situaţia în care circulă zvonuri în târg, şi am avut raportat şi un eveniment în acest sens, precum că Partidul Şor oferă carduri sociale cu bonus de o mie de lei pentru persoanele care sunt de acord să semneze în calitate de membre ai partidului respectiv.”

La capitolul finanţarea campaniei, Promo-LEX constată că doar 60 la sută din grupurile de iniţiativă ce colectează semnături au depus rapoarte financiare în termenul cuvenit. Cheltuielile raportate la CEC sunt majoritatea pentru publicitate, urmând cheltuieli de transport și doar 2 la sută constituie cheltuieli raportate pentru evenimente și locațiunea spațiilor. Pe de altă parte, calculele Promo-LEX arată că cele mai mari cheltuieli neraportate se referă anume la evenimentele publice organizate de grupurile de inițiativă în circumscripțiile uninominale. Cele mai mari cheltuieli neraportate se referă la evenimentele publice organizate de către Partidul Şor, PSRM și PDM, cuantumul lor depășind 1,5 milioane de lei.

Raportul de monitorizare al Asociaţiei Promo-LEX a fost criticat dur de unul din membri CEC, Iurie Ciocan. El a spus în cadrul şedinţei CEC la care a cerut convocarea reprezentanţilor Promo-LEX că aceste rapoarte intermediare ar reprezenta o interferență în procesul electoral, o influență nepotrivită asupra alegătorilor și asupra „mediului de organizare a alegerilor”.

Iurie Ciocan
Iurie Ciocan

„Cred că ar trebui curmată această situaţie. Observatorii sunt în drept să aibă acces la orice informaţii, dar să se abţină să facă orice comentarii în public, inclusiv în faţa mass-media faţă de procesele electorale.”

Este prima dată când un reprezentant al CEC critică Asociaţia Promo-LEX, care de ani buni monitorizează scrutinele atât locale, cât şi cele generale. Asociaţia a respins acuzaţiile, spunând că rapoartele de monitorizare, atât cele intermediare, cât și cele finale, au scopul de a preveni încălcările constatate şi de a contribui la încrederea cetățenilor în alegeri și rezultatele acestora.

XS
SM
MD
LG