Linkuri accesibilitate

Beneficiile şi riscurile programului guvernamental Prima Casă


Bloc de apartamente în Chişinău
Bloc de apartamente în Chişinău

Bănuiala expertului Viorel Gârbu e că se încearcă transmiterea poverii creditelor neperformante acumulate de bănciile aflate sub supraveghere specială în contul statului.

Programul de stat Prima Casă destinat mai ales tinerilor a fost lansat oficial. Începând de luni, 26 martie, doritorii de a se înscrie în program pot depune cereri de creditare. Trei cele mai mari bănci din Moldova, aflate sub supraveghere, şi-au anunuţat deocamdată disponibilitatea de a oferi credite pe termen de maxim 25 de ani în cadrul acestui program guvernamental. Care sunt beneficiile, dar şi riscurile acestui proiect?

Beneficiile şi riscurile programului guvernamental Prima Casă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:39 0:00


Creditele imobiliare vor fi oferite sub garanţii de stat, ceea ce înseamnă că dacă un beneficiar se va pomeni în incapacitate de plată, statul va restitui băncilor comerciale jumătate din valoarea creditului. Asumându-şi această obligaţie, guvernul a reuşit să ofere mai multe facilităţi pentru tinerii care vor accesa aceste credite, a explicat ministrul Finanțelor Octavian Armaşu:

„Programul oferă garanții băncilor comerciale din partea statului care, la rândul lor, nu mai au nevoie de garanţii suplimentare sub formă de gajuri ce pot să reducă contribuţiile iniţiale pe care trebuie să le facă beneficiarii şi pot să mențină şi o marjă la rata dobânzii mai moderată. În felul acesta facem creditul cât se poate de accesibil. În felul acesta vrem ca tinerii să-şi construiască viitorul acasă. Sigur că vor fi şi efecte benefice colaterale cum ar fi creşterea economică odată cu dezvoltarea pieţii imobiliare. Credem că vom da un imbold şi acestei piețe.”

Contribuția inițială constituie minim 10 la sută din costul locuinței. Termenul de rambursare a creditului e de maxim 25 de ani. Rata dobânzii, acum de 9,03 la sută, va putea fi revizuită o dată la 6 luni. E un prim risc pe care ar trebuie să-l ia în calcul potenţialii beneficiari, atrag atenția unii experți. Indicatorul de referinţă la acordarea creditului este venitul lunar al familiei, dar şi al rudelor de gradul întâi, ceea ce e o practică netradiţională pentru activităţile de creditare, spune expertul Transparency International Moldova Veaceslav Negruţă, fost ministru al finanţelor. El mai observă că de Prima Casă vor putea beneficia nu doar cei care nu au avut în proprietate niciodată o locuinţă, ci şi cei care nu au avut-o în ultimile 12 luni:

„Vedem o încercare de a atrage cât mai multă lume în această inginerie financiară care are altă menire decât rezolvarea unei probleme a unor tineri care într-adevăr au nevoie de o locuinţă.”

Bănuiala fostului ministru al finanţelor Veaceslav Negruţă, dar şi a altor experţi economici, este că principalul beneficiar al acestui program este de fapt sectorul imobiliar, despre care actualul ministru al finanţelor Octavian Armaşu spunea că va avea de câştigat doar colateral.

Veaceslav Negruţă
Veaceslav Negruţă

Veaceslav Negruţă: „Categoric nu e vorba de cetăţeni şi de grija de necesitatea cetăţeanului de a avea un apartament. De fapt, se rezolvă o problemă a unor investitori în construcţii, în locuinţă care nu pot să le vândă. Problema pe care o au cei care activează în domeniul construcţiilor se pun pe umerii celor care intră în programul Prima Casă, pe de o parte, dar categoric problema se pune pe seama statului, pe seama contribuabilului prin oferirea acestei garanţii de stat.”

Negruţă crede că e ciudată implicarea în realizarea acestui program a Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), care, aparent, nu are nimic cu creditarea persoanelor fizice:

„ODIMM este o organizaţie ce ţine de dezvoltarea înpreprinderilor mici şi mijlocii. Or noi vorbim de beneficiari de locuinţe persoane fizice. Deci care întreprinderi mici şi mijlocii sunt obiectul activităţii ODIMM? Poate companii de construcţie? Şi asta pe undeva demască unele intenţii ascunse.”

Viorel Gârbu
Viorel Gârbu

Un alt expert, Viorel Gârbu sugerează că programul guvernamental vine şi în ajutorul celor trei bănci mari supravegheate de BNM de la care s-au împrumutat companiile de construcţii şi care sunt deocamdată singurele care vor acorda credite pentru Prima Casă. Expertul spune că peste 200 de milioane de lei este valoarea creditelor eşuate acordate de băncile comerciale în domeniul construcţiilor. Marea majoritatea au fost acordate anume de cele trei bănci care s-au oferit acum să participe în programul guvernamental. Bănuiala expertului Viorel Gârbu e că se încearcă transmiterea poverii creditelor neperformante acumulate de bănci în contul statului.

Reprezentanţii celor trei bănci prezenţi astăzi la conferința de lansare a programului Prima Casă au evitat să spună cât de profitabil este pentru ei acest program. Aceștia au spus însă că programul vine să ajute nu doar cumpărătorii de imobile, dar și jucătorii de pe piaţă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG