Linkuri accesibilitate

Proiectul nuclear „Belene”, sub semnul întrebării


Macaralele la stația de construcție a celei de-a doua centrale nucleare din Bulgaria, Belene
Macaralele la stația de construcție a celei de-a doua centrale nucleare din Bulgaria, Belene

Proiectul nu este viabil din punct de vedere financiar.

Academia Bulgară de Ştiințe avertizează într-un raport, elaborat la cererea executivului, că proiectul nuclear „Belene” nu este viabil din punct de vedere financiar. Raportul va îngreuna eforturile guvernului de relansare a construcției celei de-a doua centrale nucleare bulgare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct

Bulgaria nu are nevoie de CAE „Belene” întrucât curentul electric produs va fi foarte scump, iar investitorii nu-și vor putea recupera investiția cu un profit normal. Aceasta este principala concluzie ce se desprinde din Raportul elaborat de Academia Bulgară de Științe la cererea guvernului Borisov. Extrase din acest raport au apărut în mai multe ziare sofiote înainte de publicarea sa oficială.

În martie executivul a cerut oamenilor de știință să evalueze situația după ce Bulgaria a fost condamnată la Arbitrajul internațional de la Paris să plătească cele două reactoare de 1000 de MW fabricate în Rusia.

Președintele Academiei, Iulian Revalski, a declarat că în raport au fost evaluate, cu ajutorul unui model economico-matematic, peste 90 de scenarii. În cazul unei investiții private veniturile de pe urmă exploatării centralei nu vor putea asigura profitul considerat normal în acest sector.

Numai realizarea integrală a investiției de către stat va putea asigura viabilitatea acesteia cu profit minim într-un viitor îndepărtat.

Modelul economico-matematic a fost testat la bază datelor asigurate de Holdingul energetic bulgar și de diverse surse internaționale.

Ex-ministrul energeticii Traiko Traikov a avertizat că la cheltuielile de peste 11 miliarde euro luate în calcul acum, se vor adăuga între timp alte câteva miliarde.

Concluziile negative ale experților vor îngreuna reluarea proiectului, înghețat în urmă cu 6 ani de primul guvern Borisov. Ministrul energeticii Temenujka Petkova a declarat că mari investitori și-au demonstrat interesul fața de proiectul nuclear. Cu alte ocazii au fost menționate companii din China și Rusia.

Exista posibilitatea realizării proiectului de către stat la baza unui împrumut rusesc, după modelul centralei „Paks 2”. Noile capacități ale centralei ungare sunt evaluate la 10 miliarde euro, din care mare parte ar fi acoperite dintr-un credit acordat de banca rusească „Vnieşeconombank”.

Până acum statul bulgar a investit la „Belene” peste 1,2 miliarde euro.

XS
SM
MD
LG