Linkuri accesibilitate

Proiectul nuclear „Belene” provoacă majorări de prețuri în Bulgaria


La site-ul construcției Centralei nucleare de la Belene, în 2013
La site-ul construcției Centralei nucleare de la Belene, în 2013

Noile prețuri vor avea la baza creșterea, în medie cu 350%, a tarifului de energie electrică pentru industrie.

Anul 2019 va începe în Bulgaria sub semnul scumpirii de mărfuri și servicii. Noile prețuri vor avea la baza creșterea, în medie cu 350%, a tarifului de energie electrică pentru industrie.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct

Șocul fără precedent al prețurilor este generat de cheltuielile foarte mari ale Companiei naționale de electricitate prilejuite de proiecte precum CAE „Belene”. Deficitul în energetica impune majorarea tarifelor, la aceasta etapă, numai pentru industrie.

Membrii patronatului au avertizat că este inevitabilă creșterea prețurilor la mai toate mărfurile alimentare. Vor fi afectate produsele de panificație. Energia electrică reprezintă 10% din cheltuielile de producție la pâine. La mezeluri procentul este și mai mare, între 13 și 15%.

„Este inevitabilă majorarea prețurilor cu cel puțin 5%”, avertizează Atanas Urdjanov din Asociația producătorilor de mezeluri.

După ce a fost majorat cu 18% în luna martie, prețul apei la Sofia va crește cu încă 10%. Se va scumpi apa și în alte 10 orașe.

Anul nou va demara cu prețuri mai mari la gaze. „Bulgargaz” a cerut acordul Comisiei pentru reglementări în energetică pentru majorarea cu 3,5% a tarifului. În unele orașe apa caldă din termoficare a devenit mai scumpă decât cea încălzită cu energie electrică.

Prețul energiei termice a crescut cu 8% începând de luna decembrie.

Patronatul consideră că la baza scumpirii cu 350% a tarifului la energie electrică pentru industrie se află înțelegeri de cartel. Organele de stat nu reacționează pentru că au de acoperit pierderi de sute de milioane prilejuite de proiecte comune cu Rusia precum CAE „Belene” și gazoductul de tranzit spre Serbia.

Deocamdată guvernul se abține de a majora tariful la energie electrică pentru consumatorii casnici pentru că riscă să provoace proteste în masă. Scumpirea tarifelor în 2013 a scos în stradă zeci de mii de oameni și a dus la căderea guvernului condus și atunci de Boiko Borisov.

Astfel de proteste și blocaje de drumuri în noiembrie i-au „convins” pe proprietarii de benzinării și pe producătorul „Lukoil Bulgaria” să reducă repede prețurile la motorină și benzină.

Protestele continuă pe o scară mai redusă cu cererea de a fi majorate salariile și pensiile.

O inflație mult mai mare de cea din țările din zona euro va pune la grea încercare stabilitatea consiliului monetar care fixează cursul levei de cel al monedei europene unice. Prăbușirea consiliului va putea avea drept efect creșterea bruscă, cu 50-70% a cursului euro fața de leva, un salt fără precedent al prețurilor pe fundalul scăderiii iminente a salariilor și pensiilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG