Linkuri accesibilitate

„O jumătate de măsură, pentru că propaganda rusă este înlocuită deja de propaganda masivă internă”


Comentarii pe marginea inițiativei legislative de contracarare a propagandei ruse la TV.

Parlamentul de la Chişinău va începe în această săptămână să dezbată iniţiativa democrată privind combaterea propagandei ruse la TV. Într-un comunicat de presă difuzat azi de PD se precizează că proiectul de lege trimis în iunie în legislativ este sprijinit şi de popular-europenii lui Iurie Leancă şi că el vrea să interzică doar programele informativ-analitice, nu şi pe cele de divertisment produse în Federaţia Rusă. Corespondenta noastră s-a interesat de ce a decis partidul dominant al puterii să promoveze acum o lege care, teoretic, ar putea să afecteze şi afacerile mediatice ale liderului său, Vlad Plahotniuc.

Spre deosebire de o încercare anterioară de a interzice în general difuzarea televiziunilor ruseşti pe teritoriul R. Moldova, încercare abandonată însă la mijloc de cale din cauza criticilor că ar limita libertatea de expresie venite inclusiv din partea OSCE, respectiva măsură se limitează la interzicerea programelor informative şi analitice, ceea ce o face oarecum necontroversată în rândurile celor mulţi care consideră propaganda rusă o mare problemă a pieţii mediatice moldoveneşti.

Cu toate acestea, iniţiativa nu a fost întâmpinată cu mare entuziasm de profesioniştii din media, iar directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, ne-a explicat astăzi o data în plus din ce motiv:

„Nu poţi să nu susţii acest demers, dar totodată eu îmi dau seama că este o jumătate de măsură, pentru că propaganda rusă este înlocuită deja de propaganda masivă internă. Sunt departe de gândul că se face lucrul acesta din dorinţa sinceră de a contracara propaganda rusească. Pentru că, dacă s-ar fi dorit, chiar preşedintele PD, încă acum câţiva ani, ar fi închis butonul şi oprit această propaganda. Convingerea mea fermă este că trebuie să luptăm cu fenomenul propagandei în general, inclusiv cu cea internă, nu doar externă. Focusarea aceasta acum pe propaganda externă mi se pare o găselniţă a PD pentru a distrage atenţia de la propaganda internă masivă, care se face în interes politic şi de business al conducătorului acestui partid şi care este diseminată de holdingul pe care îl deţine. Şi celelalte holdinguri sunt pline de propaganda. Să ne uităm ce se întâmplă în holdingul deţinut prin interpuşi de Igor Dodon. Este de groază şi cred că ar trebui să-şi dea demisia membrii CCA in corpore pentru că permit un asemenea conţinut, care încalcă toate normele legislaţiei.”

Liderul democrat, ale cărui televiziunic sunt - aşa cum a aratat-o o cercetare din 2016 a Centrului de Jurnalism Independent - cele mai mari beneficiare ale veniturilor din publicitatea televizată, nu va avea cel mai probabil de suferit nici măcar financiar, mai spune directorul API, nemaivorbind de speranţa că va încerca la modul serios să promoveze o îmbunătăţire de conţinuturi mediatice:

„Emisiunile de divertisment vor fi păstrate, ceea ce înseamnă, din punctul meu de vedere, că efectiv domnul Plahotniuc sau persoanele care gestionează acest holding au înţelegeri cu casele de producţie din Federaţia Rusă care produc emisiunile gen „Pusti Govoriat” şi alte prostii de genul acesta, care şi ele sunt nocive din alt punct de vedere, şi ele vor fi în continuare difuzate. Tocmai că ele sunt celel de raiting, nu ştirile. Publicitatea merge în special la emisiunile de diverstisment, care vor fi păstrate. Deci, ca bani, holdingul dlui Plahotniuc nu va avea de suferit. Totodată, va avea de suferit categoric holdingul dlui Dodon, pentru că ei nu fac produs autohton şi au fost iertaţi cu generozitate de CCA.”

De altfel, socialiştii sunt cei care au reacţionat cel mai dur şi în iunie, când măsura a fost anunţată de liderul PD, Vlad Plahotniuc, şi acum, când partidul său s-a declarat hotărât s-o treacă prin parlament. Într-o declaraţie difuzată astăzi de formaţiunea loială preşedintelui pro-rus, Igor Dodon, se arată că iniţiativa ar exagera pericolul televiziunilor ruse, că ea reprezintă un atac agresiv asupra libertăţii de expresie şi o provocare la adresa partenerului strategic al statului moldovenesc, Federaţia Rusă.

Combaterea propagandei ruse a revenit, ca subiect prioritar, pe agenda democraţilor odată cu ceea ce experţii numesc „răcirea” relaţiei Chişinăului cu Occidentul urmare a adoptării de către partidele guvernamentale şi socialişti a unui sistem electoral considerat dăunător pluripartitismului. În aceste zile, liderul democrat şi coordonatorul coaliţiei de guvernare se află în SUA, unde a plecat după o vizită la Strasbourg în timpul căreia s-a întâlnit cu oficiali ai Comisiei de la Veneţia, instituţia care a dat aviz negativ modificării legislaţiei electorale moldoveneşti.

Previous Next

XS
SM
MD
LG