Linkuri accesibilitate

Proiectul „Belene” afectat de corupția și incompetența din Bulgaria


O imagine a proiectului la locul construcției centralei nucleare în 2013
O imagine a proiectului la locul construcției centralei nucleare în 2013

Bulgaria a fost condamnată să plătească penalități pentru neîndeplinirea de angajamente în cadrul proiectului nuclear „Belene”.

Bulgaria a fost condamnată să plătească penalități în valoare de 32 de milioane de euro companiei de consultanță „WorleyParsons Nuclear Services” pentru neîndeplinirea de angajamente în cadrul proiectului nuclear „Belene”.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00
Link direct

Penalitățile sunt datorate faptului că primul guvern condus de Boiko Borisov nu a informat într-un mod oficial cunoscuta companie de consultanță despre decizia sa din ianuarie 2013 de a îngheța construcția centralei atomoelectrice. În perioada următoare s-a ajuns la o înțelegere de a fi reduse taxele datorate, dar Compania bulgară de electricitate (NEK) nu și-a onorat angajamentele. Autoritățile bulgare nu au inițiat tratative în vederea rezolvării disputei juridice. Contractul de consultanță a fost reziliat cu o întârziere de 17 luni, timp în care s-a acumulat datoria respectivă, se arată în decizia Curții de Arbitraj Internațional.

Compania NEK a achitat în zadar 2,4 milioane de euro unei companii juridice internaționale – dublul cheltuielilor companiei de consultanță prilejuite de proces, constată săptămânalul sofiot „Capital”. Comportamentul neprofesionist al conducerii Companiei de stat a avut drept rezultat triplarea cheltuielilor fața de cele prevăzute în acordul cu „WorleyParsons Nuclear Services”.

Bulgaria a cumpărat în finele anilor '80 un reactor de 1000 de MW produs la uzinele cehoslovace Pilzen pe care a fost nevoită să-l vândă cu mare pierdere singurului cumpărător posibil – Rusia, după prima renunțare la proiect. A mai comandat două reactoare de 1000 de MW în Rusia, apoi a renunțat fără a informa într-un mod oficial compania producătoare „Atomstroiexport” și a fost condamnată, de către Curtea de Arbitraj de la Paris, să le achite cu peste 620 de milioane de euro.

Cheltuielile prilejuite de proiectul nuclear lansat la începutul anilor '80, apoi înghețat, relansat de guvernul Simeon de Saxa Coburg Gotha și iar înghețat de primul guvern Borisov au depășit până acum două miliarde euro. Experții avertizează că de pe urma acestui joc du-te-vino câștigă numai lobby-ul rusesc.

Costul final al centralei va putea ajunge la 10 miliarde euro, constată săptămânalul „Capital”. Guvernul Borisov caută un investitor strategic dispus să investească în continuare. Au loc tratative cu companii din China și Rusia, dar încă nu s-a ajuns la un rezultat sigur.

Previous Next

XS
SM
MD
LG