Linkuri accesibilitate

Easter Sunday - Duminica de Paște


Un program muzical special cu ocazia sărbătorilor de Paște 2018.

„Easter Sunday”, Duminica de Paște, cînta odinioară Patti Smith... Stimați ascultători, Sărbători fericite tuturor celor care serbează Paștele astăzi! La microfon Victor Eskenasy și, ca în fiecare an, vă propunem pe undele Radio Europa Liberă un program muzical special. Aș vrea să-l dedic astăzi, cu predilecție, tuturor acelor tineri moldoveni care se găsesc, siliți de nevoie sau cu voia lor de a le schimba copiilor viitorul, departe de casa părintească din Moldova.

Easter Sunday - Duminică de Paște
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:27:18 0:00

O cunoștiință din Germania scria zilele trecute pe Facebook, cu umor, că ea, personal, ar fi traversat săptămîna Patimilor „fără să rîdă, fără să danseze de loc, așa cum i-au amintit jurnalele de Paști: nu dansați, nu rîdeți, nu vă mutați, fiindcă Patimile cer să-ți porți crucea, să suferi, să fii îndurerat, să-ți strigi durerea...”. Și adăuga „O Dumnezeule, dacă Tu ai știi cum carnea-mi exaltă, de fiecare dată cînd ascult crucificarea prin muzica lui Bach, m-ai excomunica oare?”

Mutatis mutandis – nu va fi vorba de muzica lui Bach, astăzi - o amintire de ani și ani mi-a revenit în minte: noi, grupul de prieteni și cunoștiințe, din cartierul Cotroceni, toți elevi, fie la Liceul Lazăr, fie la Sava, înșirați pe gardul din fața Bisericii Sf. Elefterie, pentru a privi spectacolul luminilor, ce ne fusese interzis expres, în avertismente severe primite de la profesori în ajun de Paște...

Biserica Sf. Elefterie
Biserica Sf. Elefterie

Iar apoi, tot noi - și cred că eram de toate religiile pămîntului - ca o sfidare a interdicțiilor regimului în care trăiam, adunîndu-ne pentru a asculta muzici care, atunci cînd mai veneau și de la Cornel Chiriac, pe undele Europei Libere, păreau și mai savuroase...

Power to Redeem, forța de a mântui, cîntată de Lauren Daigle.

Lauren Daigle și „Forța de a mântui” dintr-o compilație a casei RCA intitulată „He is Risen”/Cristos a înviat!”.

Și din aceeași compilație, vă propun „Ressurection Power”/„Forța învierii”, cu Cris Tomlin, o altă voce cunoscută.

Născut în 1972, originar din Texas, cu o carieră de succes, consolidată de înregistrări sub etichete de marcă, Sparrow Records și EMI., recompensat, între alte cu două premii Bilboard Music și un Grammy, Cris Tomlin are la activ o colecție de nu mai puțin de 13 discuri compact, înregistrate între 2001 și 2016.

Cris Tomlin
Cris Tomlin

Și tot Cris Tomlin cu piesa „I Will Rise”/„Voi învia” din aceeași compilație de muzică pop avînd ca temă sărbătorile pascale.

Cris Tomlin – „I Will Rise”.

Sărbători fericite, încă odată, amintindu-vă că ascultați Radio Europa Liberă, un program muzical special cu ocazia sărbătorilor de Paște, o muzică ce se poate asculta astăzi liber – nu ca pe vremea tinereții noastre cînd sfidam diverse interdicții și taboo-uri, printre care se înscria atunci și Radio Europa Liberă.

Din aceeași generație de cîntăreți ai credinței în Dumnezeu, face parte și autorul de cîntece și solistul britanic Matt Redman, născut în 1974 la Watford în Anglia. Ascultați una din piesele lui cele mai populare „10.000 de motive (Binecuvîntează Doamne)”, din unul din albumele sale de top.

Matt Redman
Matt Redman

Matt Redman. Și ne continuăm periplul prin muzica pascală cu iz pop, cu David Crowder, din Waco, Texas, alt compozitor de muzică rock și pop creștină, care pînă în 2012 a condus grupul David Crowder Band, pentru a urma apoi o carieră de solist independent. „Come As You Are”/„Vino cum ești”. David Crowder:

David Crowder
David Crowder

Încheiem acest periplu muzical pascal cu Bryan & Kathie Torwalt, un duo cunoscut american din Sacramento, California și piesa lor „Holy Spirit”/„Sfântul Duh”.

Bryan and Kathie Torwalt
Bryan and Kathie Torwalt

Aici se încheie programul muzical special. Dorindu-vă sărbători fericite și o duminică plăcută în continuare, vă reamintim că ascultați Radio Europa Liberă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG