Linkuri accesibilitate

Problemele agriculturii bulgare


Un studiu al Academiei de Științe a Bulgariei: 94% din gospodăriile individuale la sate se află practic în afară pieței.

În contextul politicii agrare comune a Uniunii Europene, Bulgaria se desprinde prin înaltul grad de concentrare de pământ agricol. Totodată 94% din gospodăriile individuale la sate se află practic în afară pieței, constata autorii unui studiu elaborat în cadrul Academiei bulgare de Științe.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00
Link direct

În cea mai săracă țara din Uniunea Europeană se află cei mai mari proprietari de pământ agricol din care unul lucrează mai mult de 100 000 de hectare. Din cele 28 de țări membre ale Uniunii numai în Bulgaria 4% din fermierii, denumiți agrooligarhi, lucrează 85% din suprafețele agricole. 60% din pământul agricol al țării este controlat sub diferite forme de numai 22 de companii.

Agricultura bulgară a revenit practic la perioada marilor complexe agroindustriale – a.z. APC-uri din anii 80. Cu două deosebiri – proprietatea nu mai aparține statului ci unor companii private și gradul de prelucrare nu merită adjectivul industrial. Adică se produce și se exportă cu precădere cereale și plante tehnice. Agrooligarhii lucrează pământul cu cele mai moderne, cele mai puternice și scumpe tractoare și combine. Este folosită pe scară largă aviația agricolă.

Numai câțiva din marii producători se ocupă de creșterea animalelor, de producția de legume sau de fructe. Atenția este îndreptată spre subvențiile europene destinate producției de grâu, porumb, orz și plante tehnice.

Drept urmare Bulgaria a devenit țară importătoare de produse agricole prelucrate. Se importă 70% din carnea, 50% din laptele și brânzeturile, și 80% din legumele și fructele.

94% din gospodăriile individuale la țară produc numai pentru nevoile familiei și se află practic în afară pieței. Jumătate din muncitorii agricoli lucrează în aceste gospodării.

Pentru marii producători scopul nr. 1 sunt subvențiile europene. Autorii studiului semnalează cazuri în care producția din suprafețe mari este lăsată pe câmp.

Subvențiile de 1200 de euro pe hectar au făcut ca suprafețe mari să fie semănate cu dovleci la care cheltuielile de producție sunt sub 250 de euro. În acest caz vânzarea producției nu este atât de importantă.

Autorii studiului constată că în ultimii 27 de ani agricultura bulgară s-a îndepărtat de tradițiile naționale. Suprafețele cu fructe și legume au fost reduse de peste 10 ori fața de anii '80. Practic nu există sisteme de irigații. Au fost lichidate 500 000 de locuri de muncă în sectorul agricol. Guvernul Borisov încearcă să repare situația prin redirecționarea subvențiilor spre produse cu grad maxim de prelucrare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG