Linkuri accesibilitate

„Pro-Moldova tot lor li-i convenabil, ca să ne ducă în brațele Rusiei” (VIDEO)


La Ciuciuleni, Hâncești
La Ciuciuleni, Hâncești

Valentina Ursu în dialog cu locuitori de la Ciuciuleni, Hâncești și cu Olga Poparcea, stabilită de 14 ani în Maroc.

Cu puțin timp înainte de alegeri, Partidul Democrat s-a hotărât să devină un partid pentru toți moldovenii. „Multe partide au împărțit geopolitic cetățenii, dar niciun partid nu a acționat pentru moldoveni, pro-Moldova”, a argumentat liderul democraților, Vlad Plahotniuc, la un briefing. „De ce îl plagiază Plahotniuc pe Dodon?”, se întreabă editorialistul Nicolae Negru, referindu-se la repoziționarea Partidului Democrat în partid pro-Moldova. Poate fi doar o manevră electorală, admite Negru, în acest caz rămâne de văzut dacă va aduce sau nu voturi suplimentare principalului partid de la guvernare. Pentru electoratul pro-Moldova, PD va avea de concurat cu socialiștii și cu partidul lui Șor. Repoziționarea Partidului Democrat mai poate fi o găselniță de ordin strategic. În acest caz, crede Nicolae Negru, lucrurile par mai grave, pentru că e o recunoaștere tacită a unui eșec, PD nu a reușit să ia locul PLDM ca partid pro-european pe scena politică. Plahotniuc își declară indirect înfrângerea, e de părere Nicolae Negru. Cum înțeleg simplii cetățeni eforturile unor partide de a se concentra pe o politică pro-Moldova?

La sfârșit de săptămână cu Radio Europa Liberă. O emisiune de Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:49 0:00
Link direct

La Ciuciuleni, localnicii cu care am discutat spun că vor persoane noi la guvernare. Ei sunt dezamăgiți de clasa politică actuală și văd la ea doar materialism, vorbe în vânt și luptă pentru bani și imagine. Sătenii așteaptă de la clasa politică mai mult profesionalism, viziune și responsabilitate.

– „Parcă tot mai bine ar fi în partea asta, în Europa asta. Tot mai bine ar fi.”

Europa Liberă: Acum a ieșit dl Plahotniuc și a zis că mesajul Partidului Democrat este pro-Moldova; socialiștii și Igor Dodon vorbesc tot despre pro-Moldova, pro-statalitate; Ilan Șor zice și el că construiește Moldova...

– „Toți construiesc Moldova! De când îs ei la putere trebuia să fim de-amu îndeobște cu Europa asta, îndeobște trebuia să fim de când îs ei la conducere. De ce stăm pe loc? De ce stăm? Că s-a furat, s-a amăgit și de întors n-au mai întors și nici n-au să mai întoarcă, miliardul nu-l mai întorc, de-amu tot noi îl întoarcem. Venim aici și facem câte-o copeică,așa, ca să trăim și iaca asta-i viața la noi la țară.”

– „Nu ne mai așteptăm la bine.”

Europa Liberă: Dar de ce?

– „Fiindcă se vede ce fel de conducere avem. Totu-i într-aiurea, fură.”

Europa Liberă: Acum a ieșit dl Plahotniuc și a zis că partidul său va promova ideea pro-Moldova. Ideea asta a promovat-o și Igor Dodon, și Partidul Socialiștilor, și Ilan Șor. Cum înțelegeți Dvs. mesajul acestor politicieni?

– „Nu Dodon, nu, nici Partidul Socialist; ei în Asia vor să ne ducă, nu în Europa și poate să facă federalizare Dodon. De ce îl ia la Condrița pe acela de la Transnistria?”

Europa Liberă: Pe Krasnoselski?

– „Da, da. Și el vrea să deschidă puncte de votare în Transnistria ca să câștige alegerile. Dar vedeți și blocurile acestea care sunt, pro-europene ori cum le mai zic, și acestea nu-s unite între dânsele. Dacă ar fi unite toate într-un bloc, s-ar primi ceva, dar așa, fiecare vrea să fie tare și mare și vrea la scaun.”

Europa Liberă: Și unde ajunge Moldova?

– „Moldova, cu rușii. Dacă ar dovedi dreapta, apoi ar ieși ceva bun, dar așa nu.”

Cei mai buni se duc peste hotare și rămâne Moldova tot așa...

Europa Liberă: Cine-i dreapta astăzi?

– „Alde Maia Sandu, alde Năstase...”

Europa Liberă: Dar cine-i stânga?

– „Îi Plahotniuc, Dodon, socialiștii și cu Plahotniuc, Partidul Democrat, ei îs înspre Moscova.”

Europa Liberă: Dar Șor?

– „Șor? Șor vrea любой ценой (cu orice preț), că a deschis niște magazine cu pâine, cu altele, el vrea să intre în Parlament, vrea să intre deputat în Parlament, ca să scape de pușcărie.”

Europa Liberă: Pe politicienii ăștia îi aleg cetățenii.

– „Cetățenii... Cetățenii la noi nu-s uniți. Dacă ar fi uniți așa-ia toți unul cu altul, cum e în Armenia, în Gruzia ori încolo, dacă ar fi uniți, dar așa, ei nu-s uniți.”

Europa Liberă: Cine i-a dezbinat? De ce i-a despărțit?

– „I-a despărțit lagărul socialist, comuniștii, frica ceea se mai păstrează, se teme că dacă ceva îl pune la punct, ori cu pensia, ori cu nalogurile (impozitele), ori cu altele. Îi găsește pricini dacă îl vede pe unul că ridică vocea. Iaca-s bătrân, acuși am 80 de ani, dar înțeleg lucrul ista. Dacă ar înțelege toți ca mine, ar fi altceva mai bun.”

– „Cei mai buni se duc peste hotare și rămâne Moldova tot așa.”

– „Dacă s-ar schimba conducerea, poate oleacă s-ar mai... dar cu aiștia din ce în ce mai rău.”

– „Dar se schimbă și conducerile, conducerile acestea se schimbă și-i votăm și nimic absolut.”

Europa Liberă: D-apoi dvs. decideți cine trebuie să conducă?

– „Da, eu poate decid drept, dar restul...”

Europa Liberă: Acum mai mulți actori politici încearcă să promoveze ideea pro-Moldova. Iată când zice pro-Moldova Vladimir Plahotniuc, Igor Dodon sau Ilan Șor, la ce vă duce gândul?

– „Să nu mai întoarcă miliardul. Cum l-au dus și l-au împărțit și să mai fure vreunul, o! iaca asta ar fi bine. Dar pro-Moldova tot lor li-i convenabil. Îi unire între dânșii ca să ne ducă într-o parte, în brațele Rusiei. Așa cred eu. Și noi am vrea, doar suntem și noi pentru Moldova, că-i țara noastră și trebuie să ne luptăm pentru binele Moldovei ca ea să devină o țară înfloritoare, să avem locuri de muncă în țara noastră, să deschidă multe...”

Europa Liberă: Dar e o diferență cum înțeleg ei pro-Moldova și cetățenii cum înțeleg pro-Moldova?

– „D-apoi asta eu nu știu cum înțeleg ei și cum înțeleg cetățenii. Poate unii o înțeleg ca și dânșii, care îs de-o teapă cu dânșii, dar iștilalți o înțeleg și ei, săracii, cum le mai spune moș Vasile, cum spune mătușa Catinca, cum mai zic și din acești tineri. Vine acasă, „mamă, iaca așa trebuie să faci, așa...” Copiii mai sfătuiesc părinții, dar unii mai ascultă, alții nu mai ascultă. Dar noi suntem pentru Moldova, pentru o Moldovă înfloritoare și să trăiască toți bine, toți. Eu vreau ca toți oamenii să trăiască bine și să fie îndestulați. Că ce fac eu cu o pensie de 1.300 de lei? Iaca mai lucrez, ca să-mi ajungă. Și salariul mi-i tot așa de mititel, dar cu un salariu și cu o pensie mă descurc eu oleacă. Dar săracul acel care are o pensie de 500 sau 600 de lei, cum se descurcă el, ce face?”

La Ciuciuleni, Hâncești
La Ciuciuleni, Hâncești

Europa Liberă: Dvs. aveți o vârstă respectabilă și ați prins toate regimurile, toate guvernările. Este o diferență cum conduc țara cei de stânga sau cei de dreapta?

– „Acești care se luptă să intre la putere promit că au să facă și când se văd la putere, și aceștia devin hoți. Și ei își fac vile, și ei își cumpără mașini și iar uită de țărani. Iaca la patru ani o să-i vedeți iar cum au să vină în sat la noi și toți au să ne promită și marea cu sarea.”

Europa Liberă: Dar ideologia unui partid de stânga și a unui partid de dreapta e asemănătoare sau diferă?

– „Care îs spre Rusia îs toți cu o platformă, care îs spre Uniunea Europeană îs cu altă platformă. De-amu îi dezbinată prea tare țara noastră, prea multe partide, prea multe partide partizele, cum se mai cheamă ele. Și nu cred eu să poată să se unească și să facă un lucru bun. Ei în fața lumii fac show, că acela-i așa, că acela-i așa, dar când se întâlnesc, îs prieteni și toți trăiesc bine. Dar voi, proști de la țară, bateți-vă cap în cap, scoateți-vă ochii neam cu neam că unul ține cu unul și celălalt ține cu altul și nici nu vorbesc unul cu altul, și nici nu...”

Europa Liberă: Se ajunge la ceartă, se ajunge la dușmănie între frați, între surori, între rude, între vecini?

– „Se ajunge! Iaca chiar eu am pățit așa cu o săteancă de-a mea. Nu vorbea cu mine, nu-mi dădea „Bună ziua!”, m-a înjosit în autobuz, în rutieră, că eu țin cu un partid. Dar eu nu-s în niciun partid. Acum când a biruit alt partid, iar eram la primărie și-mi zice: „Dar eu nu te înțeleg pe tine. Cu cine ești tu”? Eu îs cu Dumnezeu, eu îs cu aceea care-i om și care are să facă bine pentru sat și n-o să pună în buzunarul lui. Politicienii trebuie să se gândească și să nu dezbine poporul, dar să-l unească, ca să fie toți uniți...”

Ei în fața lumii fac show, că acela-i așa, că acela-i așa, dar când se întâlnesc, îs prieteni și toți trăiesc bine...

– „Ne ducem la sapă de lemn. Totul se vinde și se cumpără în țara asta. Iată așa-i în ziua de azi.”

Europa Liberă: Și unde o să ajungă republica?

– „Eu știu unde o să ajungem?... Cred că departe nu.”

Europa Liberă: Ce trebuie de făcut?

– „Trebuie de schimbat conducerea.”

Europa Liberă: În ultimul timp, tot mai mulți actori politici spun că o să promoveze ideea pro-Moldova. Mesajul acesta cum îl înțelegeți Dvs.?

– „N-avem încredere în ceea ce spun ei. Ei își fac interesul lor și gata, dar restul ce vorbesc, astea-s vorbe goale.”

Europa Liberă: Ce v-a dezamăgit cel mai mult?

– „Furtul miliardului. Și până la furt a fost dezastru și se vinde nelegitim totul, terenurile la Chișinău, chiar și pământurile se acaparează nelegitim.”

Europa Liberă: Până la urmă, responsabilitatea cui e mai mare – a politicianului sau a cetățeanului?

La Ciuciuleni, Hâncești
La Ciuciuleni, Hâncești

– „Eu cred că a politicianului, în primul rând.”

Europa Liberă: Trimis la putere de către cetățean.

– „Tot de noi. Noi când alegem, nu știm ce alegem, pentru că îs plătiți majoritatea cu zahăr, cu șașlâcuri, cu toate celea.”

Europa Liberă: Vin alegerile, puneți o speranță.

– „Ce folos că o punem, dacă lumea nu înțelege? Nu înțelege, iaca uitați-vă la alegerile acestea ce se face – totul se vinde și se cumpără în ziua de azi.”

Europa Liberă: Ați discutat cu cei care-și vând votul. Ce spune în general lumea, de ce a ajuns în situația că trebuie să-și vândă votul?

– „Pentru că pe primul loc eu cred că este banul în ziua de azi. Mai mult decât bani, ei nu văd nimic mătincă. Iată asta e.”

– „Suntem în mlaștina cea mai mare. De ce suntem în mlaștină? Pentru că din ‘92 nu mergem pe calea care trebuie.”

Europa Liberă: Ați luptat la Nistru?

– „Nu, eu am trăit în Bender 26 de ani și am luptat de la A până la Z. Eu știu ce zace în moldoveni. Noi suntem niște lași; trădătorul încă îl mai întorci, dar lașul, gata, aista-i laș. Lașul îi cum ar fi mielul tăiat, el îi gata, nu faci nimic, numai trebuie să-l mănânci.”

Lașul îi cum ar fi mielul tăiat, el îi gata, nu faci nimic, numai trebuie să-l mănânci...

Europa Liberă: A ieșit acum dl Plahotniuc și a zis că Partidul Democrat va promova mesajul pro-Moldova; ceva mai înainte Igor Dodon și Partidul Socialiștilor pro-stataliști și ei spun că vor merge către cetățean și vor promova ideea pro-Moldova; Ilan Șor cu aceeași idee că trebuie construită o Moldovă. Cum înțelegeți Dvs. mesajul acestor actori politici?

– „Pe noi iar ne fac tolomaci și noi îi credem. La ruși nu poate să se ducă, pentru că rușii au să le sucească capul, gâtul și spre Europa tot noi nu putem să ne ducem în Occident, fiindcă doar aceștia-s niște tâlhari și bandiții cine o să-i primească, dacă ei știu că aceștia fură. Înțelegeți cum e? Dacă noi avem un vecin rău, noi cu dânsul tratative n-o să facem, pentru că știm că el fură; și mămăliga din ceaun ți-o ia de pe foc.”

Europa Liberă: Dar ceva mai devreme, democrați ziceau că vor încerca să modifice Constituția, să introducă vectorul extern care ține de integrarea europeană. Credeți că s-au dezis de acest deziderat?

– „E greu de răspuns, foarte greu, pentru că ei îs vicleni tare. Aceștia-s ca vulpile rănite acum, ei îs răniți, pentru că ei singuri nu știu în care parte s-o ia, fiindcă ei atâta amar și dezastru au făcut în țara asta, că ei se tem singuri. Ei îs lași.”

Europa Liberă: Pentru Dvs. contează de cine se apropie mai mult Moldova – de Federația Rusă sau de Uniunea Europeană?

– „Eu fug înaintea lor ca să trec hotarul la Prut. Ei pe urmă o să fie târziu când au să ajungă din urma noastră. Târziu, că au să rămână numai ei în Moldova.”

Europa Liberă: Are viitor Moldova?

– „Nu! Moldova asta-i o țară făcută de ruși, de sovietici. Viitorul nostru îi România!”

Europa Liberă: Ziceți și Dvs.: pe ce cale merge Moldova astăzi?

– „În prăpastie! În prăpastie, fiindcă cu așa politicieni care conduc țara noi departe nu ajungem.”

Europa Liberă: Dar și politicienii aceștia au fost aleși tot de cetățenii Moldovei?

– „Tot de cetățeni, da, da. Tot noi i-am ales, dar se vede că noi am greșit.”

Europa Liberă: Ca să vorbească lumea despre un drum drept, despre un parcurs corect, care ar trebuie să fie?

– „Poate cu Uniunea Europeană ceva, dar o cale corectă va fi o justiție adevărată, legile să fie pentru toți totuna, nu pentru parlamentari e o lege, pentru clasa de jos e altă lege.”

Europa Liberă: Dar acest mesaj pe care îl promovează acum actorii politici, pro-Moldova, cum îl înțelegeți Dvs.?

– „Se apropie alegerile și ei iar induc lumea în eroare, dar n-o să fie nimic. Eu, de pildă, nu cred în nimeni. Vă spun sincer. Am pierdut încrederea și...”

Europa Liberă: Cum o recâștigați?

La Ciuciuleni, Hâncești
La Ciuciuleni, Hâncești

– „Foarte greu, foarte greu. Mie mi se pare că nu trebuie lumea să iasă la alegeri absolut defel și ceva poate s-ar schimba. Uitați-vă ce salarii au parlamentarii, ce case, ce casteluri au și duceți-vă prin sate și vedeți cum lumea moare de foame, moare de foame, dar ei merg înainte și-și bat joc de oameni.”

– „Fură și fură încontinuu.”

Europa Liberă: Cine poate să le pună piedică?

– „Nu știu...”

Europa Liberă: Tot cetățenii când îi votează.

– „Tot cetățenii...”

– „Dar eu nu cred în voturile astea.”

– „Iaca uitați-vă, l-au ales pe dl Năstase. Ce-au hotărât? Nimic, gata.”

Europa Liberă: Ce preț are votul cetățeanului?

– „La zero.”

Europa Liberă: Dar promisiunea politicianului?

– „Promisiunea îi pe zece și-i făcută tot pe zero.”

– „Și parlamentarii, și partidele de acum gata, nu... ”

– „Aș da așa o propunere: toți parlamentarii să fie dați afară de acolo.”

Europa Liberă: Dvs. îi aduceți, dvs. îi duceți o dată la patru ani. În Parlament dvs. îi trimiteți.

– „Păi da, dar sunt care le mai pune câte ceva în culiocel (pungă) de 100 de lei, ca Șor, și omul merge, dar el nu știe unde se duce mai departe. Dar ei trebuie toți alungați, dați afară, nu că așa, dar alungați; alungați cu bâtele.”

Ei trebuie toți alungați, dați afară, nu că așa, dar alungați; alungați cu bâtele...

Europa Liberă: Pe 24 februarie, data alegerilor parlamentare, votul cetățeanului va decide cine să guverneze în următorii patru ani Republica Moldova.

– „Dar cine o să se ducă la votare? Nimeni nu vrea să se ducă la alegeri, pentru că ei și-au arătat ce pot.”

– „Degeaba ne ducem, că ei de acum îs aleși.”

– „Da, ei îs aleși!”

Europa Liberă: Din contra, știți că 51 vor fi aleși pe circumscripții, 50 pe liste de partid?

– „Dar cine, dacă ei îs toți cumpărați? Îs toți de la Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Dar Dvs. o să mergeți să votați?

– „Numaidecât o să merg.”

Europa Liberă: Știți cine merită votul Dvs.?

– „Știu, dar e secret (râde).”

Europa Liberă: Și ce preț are votul?

– „Îi tare prețios! Mult face un vot, tare mult face.”

Europa Liberă: Dar promisiunea politicianului?

– „Apoi depinde ce politician o fi fiind. Conducători înțelepți și buni să fie, să aibă grijă de norod, nu numai pentru dânșii.”

Europa Liberă: Valentina Ursu de la Radio Europa Liberă. Iată am ajuns cu microfonul aici, la Ciuciuleni. Încercăm să aflăm de la săteni pe ce cale merge Moldova azi?

– „Pe calea greșită.”

Europa Liberă: Și cine duce Moldova pe o cale greșită?

La Ciuciuleni, Hâncești
La Ciuciuleni, Hâncești

– „De la Parlament, de acolo. Pe cine să mai alegem? De-amu ne-am săturat de ales. Pe care-i alegi, tot înapoi ne dau, de-amu iaca-i fugăresc pe tineret, toți se duc peste hotare. Și acești care suntem bătrâni, vai de capul nostru, fără ajutor. Cine să te ajute? Nu vine nimeni.”

Europa Liberă: În ultimul timp, partidele încearcă să vă aducă un mesaj pro-Moldova. Cum înțelegeți Dvs. mesajul acesta pe care îl aduc politicienii?

– „De-amu n-avem încredere în nimeni. Toți care intră îți promit că o să facă așa, că o să facă așa, dar, iaca, noi rămânem tot...”

Europa Liberă: Dar Dvs. îi votați pentru promisiune?

– „De-amu nici nu știu, să mai votăm sau să nu mai votăm.”

Europa Liberă: Dacă nu mergeți să votați, oricum cineva o să guverneze?

– „Apoi da, dar nu știm pe cine să votăm să ne fie mai bine.”

Europa Liberă: De ce ați ajuns în situația asta că nu știți cui să-i dați votul?

– „Parlamentarii așa au făcut. Pensia-i mititică, ai vreo doi struguri de poamă și pe aceia îi dai degeaba și putere de-amu nu-i, copiii s-au dus. Zice: „La ce să șed aici, ce să stau cu matale să trag sapa fără niciun rost”? Ce, lucrezi la via asta o grămadă și nu iei nimic, nu ieșim cu banii pe care îi cheltuim... Vedeți că toți care promit că am să intru și am să fac și când intră... tot pentru dânșii fac. Pentru păcătosul ista de la țară nu fac nimic.”

Europa Liberă: Contează dacă Moldova e mai aproape de Rusia sau mai aproape de Uniunea Europeană?

– „Mai bine ar fi cu Uniunea Europeană decât cu Rusia, poate ar fi pensia mai bună.”

Europa Liberă: Pe ce cale merge Moldova azi?

Pe care-i alegi, tot înapoi ne dau, de-amu iaca-i fugăresc pe tineret, toți se duc peste hotare...

- „La noi drumul niciodată n-a fost drept și nici nu-i drept, nu știu când are să fie drept, să mergem. Mă uit cu producția asta de pe deal, noi nu putem să dăm producția. Îi ieftin, niște perje așa de mari șed și se strică pe deal; poama iar tot așa, șede pe deal și n-ai cui o da.”

– „Iaca, eu azi am venit la piață, am venit să vând și vând cu bănuți, dar trebuie să mă întrețin.”

Europa Liberă: Câți bani ați făcut?

– „N-am făcut nimic. Am lucrat un an de zile la vie și dăm poama cu doi lei kilogramul, iar o jumătate de litru de bere costă 12 lei.”

Europa Liberă: Dvs. cum înțelegeți drumul acesta pe care îl parcurge azi Moldova și mai ales direcția unde vrea să ajungă?

– „Tare rău! Eu am numai un singur copil și a împănat-o peste hotare și nu mai am nădejde că el o să vină acasă. Eu o viață am lucrat pentru dânsul, dar el acolo are leafă la timp... Amu cât mai putem cred că o stăm acasă, dar pe urmă o să ne ducem și noi. Cu cine a rămas țara asta, că cresc scaii prin fundamente la case, rămân gospodăriile pustii? Ce Moldovă avem noi, că-s toate câmpurile numai măslini? Ce a rămas Moldova, ce a rămas?”

Europa Liberă: Acum, actorii politici în ajun de alegeri o să vină să vă convingă că trebuie să le dați votul.

– „Da... o să ne convingă.”

Europa Liberă: Și vedeți, dl Plahotniuc zice că vor veni cu mesajul pro-Moldova; Igor Dodon și Partidul Socialiștilor – pro-Moldova, pro-stataliști; Ilan Șor – pro-Moldova?...

– „Dar care îs mai mari hoți? Ilan Șor îi glavariul (principalul), care a dat în stânga și în dreapta. Ce fel de pedeapsă are el, că i-au dat șapte ani și jumătate și el n-a făcut o zi?”

Europa Liberă: Dar mesajul acesta al lor, pro-Moldova, cum îl înțelegeți?

– „E o fățărnicie absolută! Ei nu se gândesc la nimeni, dar se gândesc la buzunarul lor. Dar toate-s până la o vreme, nu se duc departe, pentru că este ceva, o putere supraomenească care o să le dea și lor în cap, dar ei nu înțeleg lucrurile acestea. Ei cu dânșii n-au să ia nimic. Cu toate că ne jefuiesc pe noi, pe țăranii aceștia de la sate, ne jefuiesc, nu-și dau seama.”

Europa Liberă: Vă întrebam mesajul acesta, pro-Moldova, la ce gând vă duce?

– „Dacă o să fie schimbări, cred că o să fie și Moldova, are s-o ia olecuțică. Cam îi greu de la început, dar pe urmă credem că o să fie mai normal ca să putem și noi să viețuim, nu să umble lumea cu cerșitul. Nu li-i rușine când văd cum din urnele cu gunoi băbuțele acestea aleg de acolo rămășițele celea bătute și de colb, și de muscă, și de tot?!...”

Europa Liberă: Dar pentru Dvs. contează ideologia, orientarea – de stânga, de dreapta a unui partid?

– „Dacă o să fire schimbări la Guvern, are să se normalizeze, dar cu Plahotniuc al nostru... Nu se uită la nimeni, iaca, le unge ochii oleacă acolo, pe la Nisporeni nu știu ce mai face; Dodon iarăși nu știu ce pe la Sadova pe acolo, pe la Călărași; Șor la Orhei. Dar noi, ăștilalți, cu ce am rămas? Ai nimănui! Dar de ce să nu-mi mărească mie pensie și eu să-mi iau singură cu mâna mea ceea ce îmi trebuie, nu să-mi dea el un kilogram de orez oleacă mai ieftin? Pe mine asta nu mă aranjează.”

Europa Liberă: Dar vă întrebam: ideologia asta a partidului – de stânga sau de dreapta – face diferență?

– „Noi vrem să fie Moldova, să nu fim nici români și nici ruși. Noi ne-am născut moldoveni. Că vorbim aceeași limbă ca și românii, da, îi drept, dar că eu îs mol-do-van-că, mai aproape de lumea europeană, că ceva-ceva acolo lumea-i altfel și legile-s legi.”

Europa Liberă: Ce vă doriți cel mai mult acum?

– „Vrem alegerile să fie corecte și lumea să deschidă ochii și să voteze așa ca să poată trăi, că lumea răcnește, dar răcnește în pustiu, pentru că nimeni n-o aude și n-o înțelege.”

* * *

Moldoveanca Olga Poparcea s-a stabilit de 14 ani în Maroc. De ceva vreme se gândește la soarta țării sale și regretă că moldovenii sunt ținuți cu capul plecat. În momentul de față, crede ea, cetățenii simpli sunt neglijați, un număr mare care este bine să fie ținut în neștiință și folosit o dată la patru ani pentru votul politicienilor și atât.

Europa Liberă: Olga, noi ne-am cunoscut pe Facebook, după ce am postat fotografiile și discuțiile cu oamenii de la Ciuciuleni, satul tău de baștină. Am aflat că ești născută acolo, însă plecată prima dată în 1990 peste Prut.

Olga Poparcea: „Da, la Timișoara.”

Europa Liberă: Tu spuneai că anul acesta ai simțit atâta durere, tristețe, văzând cum se usucă cireșele neatinse pe copaci, semn că Republica Moldova este o țară goală, semn că nici cireșele care se culegeau de verzi nu mai interesează pe nimeni. Când ai văzut aceste portrete de oameni pe care le-am făcut la Ciuciuleni, aceste realități, unde te-a dus gândul?

Olga Poparcea: „La ceva foarte autentic, dar dintr-o altă epocă, care nu are nimic în comun cu 2018. Ați reprezentat atât de bine prin pozele alea! De multe ori vorbele nu mai pot spune nimic, pozele au fost atât de bine făcute – lacăte ruginite la porțile încuiate, se vede că nu au fost deschise de zeci de ani. Este foarte trist...”

Europa Liberă: Cum apreciezi tu situația curentă din Republica Moldova? În ce direcție se îndreaptă țara?

Olga Poparcea
Olga Poparcea

Olga Poparcea: „Faptul că cireșele le-am găsit uscate pe copaci m-a întristat. M-a cuprins o tristețe de astea care te penetrează și te depășește. Eu cred că Republica Moldova merge într-o direcție opusă bunului-simț, eu cred că Republica Moldova merge într-o direcție opusă dreptului fundamental al omului la o viață decentă, cred că Republica Moldova merge în direcția opusă principiilor europene și opusă principiilor de integrare europeană. Chiar dacă sunt la zece mii de kilometri distanță de Chișinău, chiar dacă sunt plecată în prima promoție de cetățeni ai Republicii Moldova în România, cu gândul de a reveni în țară, eu cred că politica asta măgulitoare și de a dezmembra familia, și de a ajunge la rezultatul de a dezmembra o nație este o politică de genocid...”

Europa Liberă: Știi că este o vorbă: „Poporul își merită guvernarea”? Cum se face că cetățenii Republicii Moldova au greșit în cei 27 de ani de independență cu alegerea slugilor lor, conducătorilor, cei pe care îi trimit în Parlament?

Olga Poparcea: „Toată clasa politică din Republica Moldova, indiferent de culoare, este iresponsabilă, este o clasa politică incapabilă. Bine, avem poate și politicieni cu un nivel intelectual mare, cu bun-simț, cu un simț al responsabilității, pentru că noi putem avea bun-simț, putem avea niște chestii bazice, dar trebuie să fim capabili pentru a putea ține în mâini o țară și a o putea duce pe un drum spre progres, care să oprească cetățenii Republicii Moldova pentru a nu emigra și pentru a nu avea în aceeași gospodărie cinci cetățenii. M-a întristat foarte mult în ultimele zile felul în care se gestionează agricultura în Republica Moldova. Văzând că este printre singurele surse de venit, să vedem cum au organizat politicienii noștri recoltările de fructe, legume, struguri, cum au pregătit ei sezonul acesta de toamnă. Toată lumea plânge. Dacă asta este încurajare pentru a rămâne în țară... Oamenii care au rămas în țară sunt temerari, sunt oameni care au depășit ideea asta financiară și au rămas acolo pentru a face o reușită. Cu ce-i încurajează clasa politică din ’90 până acum? Pardon, ultima clasă politică eu n-o pot numi clasă politică. Este o – să mă scuzați de expresie – este o cocină de porci, după mine.”

Europa Liberă: Dar și acești politicieni tot din sânul acestei națiuni au venit să se afle la cârma Republicii Moldova. În momentul în care cetățeanul votează repetat pe cineva care minte, care amăgește, care fură, nu este victimă, ci este complice. Asta se spune.

Olga Poparcea: „Bineînțeles!”

Europa Liberă: Și nu te poți plânge. Iar în ziua alegerilor să stai acasă cu pașaportul sub pernă, sub pat, înseamnă că nu-ți pasă de nimic.

Olga Poparcea: „Bineînțeles. Dar, dacă ne întoarcem înapoi și ne gândim un pic cine sunt alegătorii, alegătorii din Republica Moldova au o vârstă care depășește vârsta medie, adică 50, 60 și 70 de ani. Deci, când ne gândim că este cea mai frumoasă perioadă din viața noastră, este perioada din tinerețe, eu cred că alegătorii din Republica Moldova confundă tinerețea cu „cum era înainte”. Înainte era bine, pentru că acești alegători erau tineri, erau frumoși, erau sănătoși, erau alături de familie. Deci, ei confundă, ei spun că era mai bine; era mai bine, pentru că erau tineri și frumoși, nu pentru că le plăcea să nu aibă acces la absolut nimic. Eu cred că sunt într-o confuzie totală alegătorii din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Eu deseori când stau de vorbă cu oamenii de la firul ierbii aud și explicații de felul că Republica Moldova ar fi o țară destul de tânără, că cetățenii nu au în sânge capacitatea de a critica faptele și nici cea de a analiza lucrurile după valoarea lor reală și asta într-un fel tot e un bătut al pasului pe loc.

Acești alegători au crescut cu ideea capul aplecat sabia nu-l taie...

Olga Poparcea: „Bineînțeles, dar problema este, iarăși ne întoarcem la vârsta alegătorului și la calitățile alegătorului ca om. Acești alegători au crescut cu ideea capul aplecat sabia nu-l taie. Deci, această categorie sunt alegători care au trăit cu frica în sân, care au muncit o viață întreagă pentru doi zloți, care au stat la rând la o mașină 40 de ani, fără ca să se schimbe modelul mașinii. Deci, acești alegători sunt niște alegători tipici care de la prima zi de când s-au născut și până acum sunt niște oameni cu niște frustrări imense și sunt niște oameni care merg după ideea capul aplecat sabia nu-l taie. Așa este.”

Europa Liberă: Ce-i de făcut? Iată, tu descrii situația din țară, o definești foarte bine, dar ce e de făcut? Cum se face schimbarea? Cine face schimbarea? Pe umerii cui cad toate grijile statului acesta?

Olga Poparcea: „Deci, eu am 25 de ani de meserie ca medic veterinar și specialist în agricultură și zootehnie. Eu am întrebat de mai multe ori, am bătut la mai multe uși ca să fiu voluntar. Dacă Republica Moldova are nevoie de specialiști care sunt plecați în afara țării pentru a face programe de dezvoltare în toate domeniile, eu cred că Republica Moldova are destui specialiști care locuiesc în afară și care sunt disponibili ca să participe la aceste programe, chiar și voluntar, exemplul meu. Însă eu nu știu dacă clasa politică din Republica Moldova în momentul de față are intenția de a face schimbări. Eu aș caracteriza situația din Republica Moldova acum ca o femeie care face nu știu câți copii și-i trimite la cerșit, o țară care lasă bătrânii nesupravegheați, copiii nesupravegheați, femeile trimise în toate colțurile lumii numai pentru a aduna bani și a-și umple buzunarele. Eu cred că, dacă s-ar dori o schimbare la cel mai înalt nivel al politicii Republicii Moldova, eu cred că există destui specialiști. Dvs. știți, există atâția cetățeni ai Republicii Moldova medici, ingineri plecați în afară, care sunt foarte triști ca și mine pentru situația din țară și noi am fi disponibili să venim să ajutăm. Eu v-am spus, cazul meu este și voluntar pentru a face ceva. Dar întrebarea este dacă se dorește acest lucru.”

Europa Liberă: Diaspora a menținut pe linie de plutire Republica Moldova prin aceste remitențe, prin banii pe care i-ați trimis voi acasă rudelor, părinților, cunoștințelor.

Olga Poparcea: „Exact, exact!”

Europa Liberă: Dar de ce atât de greu diaspora își face loc în politică?

Olga Poparcea: „Dacă s-ar simți numai un pic de așa un fond de voință politică, eu cred că diaspora ar încerca să se introducă în sistem, dar când tu vezi nivelul intelectual al persoanelor care ne reprezintă... Eu nu știu cum să vă spun. Eu când văd zile ale orașului pe sute de mii de euro, când văd mârlănie sută la sută, deci nu este niciun punct așa, alb, în tot balamucul acesta care să-ți dea un pic de... une vitesse se numește în franceză, care să te împingă în față și să spui: „Dom’le, acum e momentul să încercăm să facem ceva”! Eu v-am spus cazul meu. Eu de mai multe ori am încercat să ajut; să ajut, pentru că sunt tristă. Eu din punct de vedere profesional am ajuns la cel mai înalt nivel, copiii mei sunt mari, fac școli foarte bune. Deci am ajuns la vârsta la care aș vrea să fac ceva pentru țară, dar cum? Asta-i problema – cum?”

Europa Liberă: Păi trebuie să găsești și soluția. La Ciuciuleni m-am oprit în preajma mai multor porți, am văzut lacătul la poartă, mi-au zis și localnicii că, dacă altădată satul număra mai mult de zece mii de cetățeni, astăzi aproape că nici jumătate nu au mai rămas. Lumea continuă să-și facă bagajele și să plece. Ori că le este frică, ori că le este teamă pentru ziua de mâine și această depopulare a Republicii Moldova face ca statul acesta să devină și mai vulnerabil.

Olga Poparcea: „Bineînțeles, bineînțeles, dar dacă depopularea Republicii Moldova este o chestiune voită sau este o întâmplare grație acestei clase politice făcută. Cu câteva zile în urmă vorbeam cu cineva la Ciuciuleni despre oamenii care s-au dus, care un an de zile au recoltat niște struguri. Toată lumea la Ciuciuleni are vii, o persoană care are 10 hectare de vie, care a băgat toate economiile familiei, acum se trezește că i se cere un certificat al produsului cu care a stropit strugurii acum un an de zile. Deci trebuie anunțați, regulile nu se stabilesc nici în timpul jocului, nici după joc; regulile se stabilesc înaintea jocului. La noi în țară, la momentul de față regulile se stabilesc după încheierea jocului sau în timpul jocului. Deci, oamenii sunt lehămetiți. Acum se spune că cine nu cultivă terenurile, va trebui să le vândă la persoanele care cumpără terenuri care sunt străine; dacă le lucrează, nu pot să-și valorifice bunurile pe care le-au obținut. Este o situație de lehămetuire din partea tuturor cetățenilor. Acum, în toamnă, dacă faceți un reportaj și mergeți pe la direcțiile sanitar-veterinare, o să vedeți că lumea plânge și se roagă la Dumnezeu să nu mai facă nimic, nu le mai primește nimeni nicio marfă. Deci, acești oameni ce vor face? Vor pleca în Europa, bineînțeles. Când tu ești medic și ai un salariu de 200 de euro sau 300 de euro pe lună, tu ești încurajat să faci ce? Să pleci! Când tu ești agricultor și lucrezi un an de zile și după aia ți se cer niște lucruri pe care tu nu știai că ești obligat să le ai, deci, ce faci? Pleci! Viața e atât de scurtă, doamnă, știți că nu merită, la un moment dat nu merită să bați pasul pe loc, așa, pentru că avem copii, avem sănătate de care trebuie să avem grijă. Și fiecare emoție negativă duce la un pH acid în corp, care este butonul pentru declanșarea tuturor bolilor. Și atunci, ce facem? Plecăm!”

Europa Liberă: Se apropie alegerile. Politicienii vor bătători cărările iarăși pe la poarta alegătorului să-i cerșească votul. Mai nou, actorii politici, care au scindat societatea între cei care au viziuni pro-estice și cei care au viziuni pro-vestice, acum zic că se lasă de vectorul geopolitic și militează pro-Moldova. Și Partidul Democrat al lui Vlad Plahotniuc, și socialiștii, care l-au avut în frunte pe Igor Dodon, și Ilan Șor cu partidul său – toți cheamă cetățenii acum să-i sprijine pe cei care îmbrățișează acest mesaj pro-Moldova. Din afara țării, cum se vede acest mesaj, pe care îl promovează acești actori politici?

Deci, noi suntem europeni, trebuie să păstrăm relațiile de vecinătate foarte bune și cu Ucraina, și cu Rusia...

Olga Poparcea: „Lupu-și schimbă părul, dar năravul ba. Eu cred că deja ideea pro-Moldova, pro-Rusia, pro-Europa... deci, cetățenii Republicii Moldova sunt români. Deci, noi trebuie să vedem lucrurile cu niște ochi limpezi, trebuie să avem relații de vecinătate foarte bune, cum avem în gospodărie, în casă. Când cumperi un apartament, trebuie să ai relații bune cu toți vecinii pentru a avea un trai liniștit. Deci, noi suntem europeni, trebuie să păstrăm relațiile de vecinătate foarte bune și cu Ucraina, și cu Rusia. Nu există ai noștri și ai lor, albi, negri, verzi și roșii. Există o populație a Republicii Moldova, basarabeni, care suntem români și de aici trebuie să începem să gândim logic, și nu Dodon astăzi e roșu, mâine-i verde. Lupu tot lup rămâne, aceia care au spus că-și schimbă părul și năravul ba au fost oameni înțelepți.”

Europa Liberă: Despre ziua de mâine a Republicii Moldova vorbești în termeni pesimiști sau optimiști?

Olga Poparcea: „Republica Moldova depinde foarte mult de politica externă. E o șansă dacă am putea să negociem foarte bine grație localizării geostrategice a Republicii Moldova. Dacă politicienii, indiferent de culoarea politică, ar ști foarte bine să negocieze interesele Republicii Moldova văzând amplasamentul acestei țări, eu cred că am avea foarte mult de câștigat și de la Est, și de la Vest, dar faptul că suntem atât de prost reprezentați face să devenim victime și de la Est, și de la Vest.”

XS
SM
MD
LG