Linkuri accesibilitate

„Privighetorile americane” din Oberlin pe scena Chișinăului


Campusul Colegiului de arte din Oberlin, statul Ohio, în zilele noastre.
Campusul Colegiului de arte din Oberlin, statul Ohio, în zilele noastre.

La început de aprilie 1964 publicul spectator din Chișinău a avut ocazia de a aplauda renumitul cor al Colegiului de arte Oberlin, Ohio, din America. Fondat în 1929, corul era condus de dirijorul Robert Faunten.

De pe scena Chișinăului au răsunat mai multe melodii medievale, bisericești, clasice și populare. A fost interpretat cu măiestrie „Ecoul” lui Antonio Lotti, iar audierea „Crucifixului” de același autor, mai ales când sopranele întrerupeau murmurul recitativ al corului cu triluri subțiri, tăia respirația publicului. Valsurile lui Brahms fremătau ca un suflu de primăvară prin sală.

O profundă impresie a lăsat interpretarea cântecului lui Ceaikovski „A înnoptat un nouraș de aur”, precum și a unor melodii populare rusești, între care „Svetit mesiaț” și „Șcedrik”.

Spectatorii au fost impresionați și de aranjarea coriștilor: nu pe voci, ci alternând un băiat, o fată, două fete, un băiat, un tenor lângă o soprană, fiecare voce răsunând curat. Îmbrăcați în mantii negre de magiștri, coriștii, după cum se observa într-o cronică a vremii, „nu stau drepți”, ondulându-se ca valurile melodiilor.

Deși publicul din Chișinău a ovaționat cu frenezie „privighetorile americane”, în presa de atunci n-a apărut nici o fotografie cu corul din Oberlin.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG