Linkuri accesibilitate

Cum explică autoritățile graba cu care au înstrăinat Air Moldova


Aeronavă Air Moldova
Aeronavă Air Moldova

Secretarul de stat al Ministerului Economiei, Vitalie Iurcu, neagă că operatorul naţional ar fi fost gestionat ineficient cu bună știința, ca să fie privatizat la preț simbolic.

A venit rândul Comisiei de economie, buget și finanțe din Parlament să examineze privatizarea destul de rapidă și, susțin unii experți, netransparentă a companiei Air Moldova: parlamentarii sunt mai ales interesați de modul cum a fost aleasă oferta câștigătoare după ce se știe acum că noii patroni s-au angajat să stingă în numai trei-patru luni datoria Air Moldova de peste un miliard de lei.​

„Nu am avut alte oferte”, astfel a justificat, directorul general al Agenției Proprietății Publice, Vladimir Baldovici, decizia de a privatiza Air Moldova în pofida faptului că la concurs a participat o singură companie. Nici nu aveau cum să apară mai multe oferte pe durata unei singure luni, cât a durat concursul, în plină vacanţă, iar anunțul şi condiţiile fiind publicate doar în limba română, a sugerat deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac:

„De ce nu s-au lansat invitaţii la cei mai serioşi investitori? Ca şi în cazul Aeroportului Chişinău noi nu avem dovadă că despre această privatizare au ştiut cei mai mari investitori.”

În replică, Vladimir Baldovici a spus că procedura de privatizare corespunde întocmai prevederilor legale.

Pe liberalul Valerian Bejan nu l-a convins argumentul birocratic:

„Poate trebuia de amânat, de aşteptat un an, să mai vină şi alte propuneri. Ce grabă a fost?”

Dacă se amâna o lună sau două privatizare companiei Air Moldova putea intra în insolvabilitate, a răspuns Vladimir Baldovici:

Am încercat să nu punem pe umerii statului această datoriile imensă...

„Nu statul să-şi ia obligaţiunile de plată pentru acele datorii, dar să vină altcineva să plătească datoriile de peste 1 miliard de lei. Asta am făcut noi. Am încercat să nu punem pe umerii statului această datoriile imensă. Noi riscam ca acest operator naţional să nu mai poată opera în spaţiul european. Era cert pentru toată lumea.”

Deputaţii s-au mai interesat dacă noii patroni de la compania Civil Aviation Group au capacitatea de a stinge datoria fabuloasa de peste 1 miliard de lei din moment că deţin un capitat statutar de 500 de mii de lei. Vladimir Baldovici a amintit că luni, în prima apariţie publică, noii patroni au dat asigurări că datoria va fi stinsă în decurs de 3-4 luni. El a mai precizat că în contractul de privatizare exista obligaţi ferme legate de stingerea acestor datorii, lucru pus la îndoială anterior de unii experţi.

„Conform contractului, putem interveni în orice moment dacă întreprinderea dată nu va îndeplini obligaţiunile din contract şi din caietul de sarcini”, a mai precizat Baldovici.

Ceea ce nu prevede însă contractul e suma pe care ar urma să o investească în compania Air Moldova noii patroni care au promis, de altfel, creşterea în următorii ani a flotei companiei până la 14 aeronave. Vladimir Baldovici a explicat că suma investiţiei nu a fost inclusă pentru că preţurile aeronavelor fluctuează.

Parlamentarii au fost curioși sa afle cum a ajuns Air Moldova în prag de faliment. Secretarul de stat al Ministerului Economiei, Vitalie Iurcu, a negat suspiciunea unor experţi că operatorul naţional ar fi fost gestionat ineficient cu bună știința, ca să fie privatizat la preț simbolic. Iurcu a spus că mai mulţi factori obiectivi au dus la acumularea datoriilor de peste un miliard de lei.

„Situaţia s-a agravat în 2015. E legat şi de liberalizarea regimului de vize ce a dus la creşterea numărul de pasageri, precum şi de liberalizarea pieţii şi apariţia mai multor companii low-cost şi concurenţi pe destinaţiile principale. Situația s-a agravat și din cauza majorării prețurilor la produsele petroliere. Totodată, vorbim despre o flotă învechită de 20 de ani, cu șase aeronave, dintre care două în proprietate, patru în leasing.”

Deputatul democrat Corneliu Dudnic s-a arătat mulțumit de procedura de privatizare a fostei deja companii de stat. El a respins criticile lansate de opoziție, dar şi de câțiva experți notorii, negând, inclusiv presupusa legătură a noilor patroni cu actuala guvernare.

Air Moldova a ajuns în proprietatea a trei acţionari ai companiei Civil Aviation Group, constituită pentru operațiunea de privatizare a operatorului național licitat în regim de urgenţă. Pachetul de 49 la sută din acţiuni îl deţine compania românească Blue Air, care însă nu a participat cu bani la tranzacţie. Ceilalţi doi acţionari, ce deţin 51%, sunt cetăţenii moldoveni Andrei Ianovici şi Serghei Melnic, care au participat cu suma 50 de milioane de lei, asumându-şi și obligația de a achita datoria preluată la pachet.

Directorul Agenției Proprietății Publice, Vladimir Baldovici, a sugerat azi că deţinerea pachetului majoritar de către cetăţeni moldoveni a fost o condiţie a concursului, întrucât doar astfel va fi păstrat statutului de operator naţional al companiei Air Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG