Linkuri accesibilitate

Primul an al președintelui Donald Trump la Casa Albă (VIDEO)


Primul an al lui Donald Trump pe scena mondială
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:37 0:00

Primul an al lui Donald Trump pe scena mondială.

Promisiuni, controverse, rezultate, și realități „alternative”.

Președintele Donald Trump a afirmat de multe ori că este cel mai eficient președinte american, că nimeni nu a făcut mai mult decât el în primul an de mandat. O exagerare desigur, se spune într-o analiză a agenției Associated Press, care atrage atenția că marea majoritate a inițiativelor legislative semnate de Trump cu mare pompă în primele 100 de zile nu s-au materializat, au fost blocate sau sunt încă în stadiu de proiect.

Sistemul de asigurări de sănătate creat de administrația Obama pentru a face asigurările mai accesibile, mai ales pentru cei cu venituri mici, funcționează.

În timpul campaniei electorale, Trump a criticat foarte dur așa-numitul sistem Obamacare și a promis că-l va anula, pentru a-l înlocui cu unul mult mai eficient.

Nu s-a întâmplat asta, în parte și pentru că în lunile în care președintele a încercat să elimine Obamacare, sistemul de asigurări de boală a devenit din ce în ce mai popular printre americani, iar aleșii din Congres, republicani și democrați, nu au vrut să-și riște șansele electorale în alegerile din noiembrie, votând eliminarea asigurării de sănătate, în absența unei alternative viabile.

Zidul la granița cu Mexic promis de Trump în cursul campaniei pentru a mări securitatea Statele Unite nu a început să fie construit. iar Mexicul sigur nu se grăbește să-l plătească, așa cum promitea candidatul Trump.

La fel, încercările președintelui de a bloca migrația dintr-o serie de țări musulmane au fost blocate în repetate rânduri în tribunalele americane.

Lăsând la o parte însă declarațiile incendiare sau exagerările care au devenit marca administrației Trump, președintele american a reușit să impună o agendă legislativă tipic republicană: reducerea drastică a taxelor și impozitelor, reducerea birocrației, numirea unui conservator la Curtea Supremă și retragerea Statelor Unite din acorduri internaționale nepopulare între republicani, cum ar fi acordul de la Paris privind reducerea încălzirii globale, sau acordul comercial transpacific.

În domeniul comerțului, Trump s-a dovedit mult mai conciliant față de China, pe care o acuza de practici neloaiale și a amenințat cu taxe exorbitante pentru exporturile sale pe piața americană.

A renunțat se pare și la ideea de a penaliza firmele americane care își mută producția în străinătate.

Pe de altă parte, reducând substanțial taxele și impozitele, Trump încearcă să facă piața internă mult mai atractivă pentru firmele americane. Mai mult, cele care-și vor „repatria” afacerile, își vor putea „repatria” și câștigurile în condiții fiscale foarte avantajoase.

În politica externă și de securitate națională, Statele Unite și aliații lor au înregistrat succese semnificative, mai ales în Siria, în lupta cu organizația teroristă Statul Islamic. Numai că aceste succese își au rădăcinile în strategii gândite și aplicate de administrația precedentă, a lui Barack Obama.

Trump nu a mărit încă bugetul apărării pe măsura promisiunilor de campanie, dar a reușit să forțeze majoritatea țărilor NATO să accepte că trebuie să-și mărească pînă la cel puțin 2% din PIB,cheltuielile pentru apărare, respectiv pentru apărarea colectivă.

Administrația Trump pare să fi renunțat, cel puțin pentru moment, la rolul tradițional de promotor al valorilor democratice în lume, o consecință logică a politicii „America pe primul loc”.

Dar nu a reușit să normalizeze relațiile cu Rusia, în pofida declarațiilor entuziaste făcute de Trump în timpul campaniei electorale cu referite la președintele Vladimir Putin.

Din contră, tensiunile între cele două mari puteri au crescut pe măsură ce s-a intensificat și polemica privind presupusul amestecul al rușilor în alegerile prezidențiale americane din 2016.

Deși Moscova respinge categoric orice amestec, Congresul american a lansat mai multe anchete pe această temă, la care se adaugă, desigur, ancheta federală condusă de procurorul special Robert Muller, care a pus deja sub acuzare patru foști membri ai echipei lui Trump, între care și fostul consilier pentru securitate națională Michael Flynn.

Realizările primului an al lui Donald Trump la Casa Albă, atâtea câte sunt, constată Associated Press, au fost de multe ori înecate de cascada de mesaje pe Twitter a președintelui, de declarațiile sale controversate sau afirmațiile departe de realitate, care descriu, de fapt, o realitate „alternativă”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG