Linkuri accesibilitate

Demisia președintelui parlamentului de la Sofia...


Clădirea parlamentului de la Sofia.
Clădirea parlamentului de la Sofia.

... a dezamorsat o gravă criză politică în ajunul preluării de către Bulgaria a președiției UE.

Speakerul parlamentului de la Sofia a demisionat

Dimitar Glavcev și-a dat demisia fără să aștepte ca deputații să voteze propunerea Partidului Socialist ca el să fie îndepărtat de la conducerea legislativului bulgar, iar asta a dus la dezamorsarea unei grave crize politice în ajunul președinției bulgare de șase luni a Uniunii Europene ianuarie-iunie 2018.

Decizia lui Glavcev a pus în lumină fragilitatea coaliției dintre GHERB și Patrioții uniți. Opoziția va începe în următoarele zile colectarea de semnături pentru o moțiune de cenzură având ca temă eșecul guverului Borisov în combaterea corupției.

La baza cererii de demitere a speakerului Glavcev a stat decizia acestuia de a o scoate din sala parlamentului pe șefa Partidului Socialist Kornelia Ninova.

Glavcev a văzut în cererea Ninovei ca premierul să explice afirmația sa că între deputați se află un un traficant de droguri și un cumpărător de voturi o ofensă la adresa guvernului.

Premierul însă a calificat sancționarea șefei opoziției drept o acțiune neinspirată.

Grupul parlamentar socialist a decis în unanimitate să boicoteze ședințele până la demisia lui Glavcev. La boicot au aderat deputații turci însă din alt motiv – participarea naționaliștilor la guvernare.

În absența opoziției guvernanții au reușit cu greu să asigure în ultimele zile cvorumul de 121 de deputați necesar pentru funcționarea parlamentului.

În această, situație Borisov l-a sfătuit pe Glavcev să demisioneze. Primul ministru a declarat că stabilitatea țării este deasupra intereselor partidului său.

Opoziția socialistă a mai cerut în trecut demisia speakerului, dar acesta a reușit să-și păstreze postul cu o majoritate de numai 4 voturi.

Surse neoficiale au declarat că s-a ajuns la demisia lui Glavcev după ce președintele Parlamentului European Antonio Tajani ar fi avertizat că va fi nevoit să-și amâne apropiata vizită la Sofia pentru că nu dorește să vorbească în fața parlamentului bulgar în absența opoziției.

Borisov în zadar a cerut socialiștilor să-și întrerupă boicotul. Vizita lui Tajani face parte din pregătirile pentru președinția bulgară a Uniunii europene.

Cu 139 de voturi din 240 în postul de președinte al parlamentului a fost aleasă Țveta Karaianceva din GHERB.

XS
SM
MD
LG