Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata rubricii este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00
Link direct


„Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, consideră că actualul guvern are ce le propune medicilor moldoveni, ca alternativă a exodului către România. O indexare a salariilor cu 3.7 la sută și posibilitatea de procurare a locuințelor prin programul „Prima Casă” ar fi câteva din posibilele motive care i-ar ține pe medici acasă.

„Pentru unele categorii de medici s-a dublat salariul, adică de la 3.300 la 6.500 de lei. Și pentru cadrele medicale cu studii medii de specialitate tot s-a dublat, și a ajuns la 4.200 de lei. Începând cu anul curent, de la 1 aprilie, acest salariu se indexează cu 3.7 la sută. Deci, oricum se fac pași pe acest segment”, a declarat Svetlana Cebotari în cadrul unui interviu pentru Radio Sputnik. Ministrul este de părere că nu doar salariul contează, iar exodul este încurajat și de alți factori, cum ar fi infrastructura și dotarea tehnică a spitalelor.

Numărul îmbolnăvirilor de rujeolă este în creștere alarmantă în Ucraina și România, ceea ce pune în alertă autoritățile moldovene. Având o rată a vaccinării cu rujeolă sub normele recomandate la nivel internațional, medicii se tem că Moldova ar putea pierde controlul asupra infecției. Până acum în Republica Moldova au fost înregistrate două cazuri de rujeolă, ambele fiind cazuri de import din Ucraina. Copiii au fost tratați la timp, până ca infecția să genereze complicații. Datele din 2017 privind vaccinarea cu rujeolă nu sunt făcute publice, însă cele din 2016 relevă o rată de acoperire cu imunizarea primară, cea de la 12 luni, de numai 88,8 la sută, în comparație cu minima recomandată de 95 la sută. Pentru regiunea transnistreană rata de acoperire este chiar îngrijorătoare – de 78,5. În Bălți, Dubăsari, Râbnița și Slobozia ratele au variat între 70 și 77 la sută, potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a propus pentru dezbateri publice un program de intervenție în domeniul controlului și siguranței dispozitivelor medicale. Este anul 2018, însă strategia este, în mare parte, cea din 2014, când funcționarii de pe vremea ex-ministrului Sănătății, Andrei Usatîi, pregăteau o strategie similară. Astfel, după patru ani nici nota informativă nu a fost modificată foarte mult, fiind trecute aceleași fraze și aceleași argumente. Și statistica privind starea tehnicii medicale este, în mare parte, aceeași. Dacă în patru ani nu avea de unde să fie mai bine, nici la capitolul acțiuni nu am evoluat foarte mult – guvernul încă își propune să se alinieze la standardele europene și să creeze acel Centrul Național de Inginerie Medicală din cadrul Universității Tehnice din Moldova”.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG