Linkuri accesibilitate

Relațiile moldo-ruse și cazul Rogozin, ecouri în presa de la Moscova


Agenția de stat rusă, RIA Novosti publică o analiză semnată de politologul Ghevorg Mirzaian. El califică drept ostile acțiunile României și Republicii Moldova în raport cu vicepremierul Dmitri Rogozin și crede că Moscova ar trebui să răspundă dur, dar și cumpătat. Autorul scrie despre două posibile motivații care au stat la baza deciziei autorităților de la Chișinău de a-l declara pe Rogozin indezirabil în Republica Moldova. Politologul susține că este posibil ca autoritățile române să-i fi cerut guvernării de la Chișinău să-și asume rolul de „prima vioară” în conflictul apărut după ce Bucureștiul nu l-a lăsat pe Rogozin să tranziteze teritoriul României. În același timp, s-ar putea ca această decizie să fie doar inițiativa guvernării- un răspuns la acuzațiile lui Rogozin adresate lui Vlad Plahotniuc, este de părere Ghevorg Mirzaian. Politologul susține că cetățenii moldoveni poartă responsabilitate pentru acțiunile guvernării pe care a ales-o și pe care o suportă.

Portalul Gazeta.ru îl citează pe adjunctul Comitetului Federației Ruse pentru securitate și apărare, Franț Klințevici, care susține că în această situație Moscova este impusă să reacționeze, și o poate face, în opinia sa, atât cu măsuri pe pan economic, cât și social. Senatorul este de părere că decizia autorităților moldovene este legată de situația din interiorul țării și anume de faptul că guvernarea de la Chișinău ar fi în aprecierea sa „ruptă de interesele oamenilor”. El sugerează că președintele Dodon ar trebui să înlocuiască aparatul puterii executive în Republica Moldova.

„Moldova vrea să aibă un rol important în campania anti rusească a occidentului”, titrează agenția informațională regnum.ru. Jurnaliștii scriu că decizia de a-l declara indezirabil pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, înseamnă, de fapt, înghețarea relațiilor moldo-ruse în mai multe domenii-cheie și va duce la apariția unui crize în reglementarea conflictului transnistrean. Autorii susțin că acest pas al guvernării de la Chișinău poare înrăutăți situația politică pe plan intern în Republica Moldova. Ei menționează în articol că autorități din autonomia găgăuză și-au exprimat dezacordul față de tendința guvernanților moldoveni de a limita relațiile cu Federația Rusă.

Portalul news.ru îl citează pe fostul deputat în Duma de Stat, Nicolai Travkin, care se întreabă cum a fost posibil ca vicepremierul rus Dmitri Rogozin să fie declarat indezirabil, din moment ce, scrie el, „Putin e aproape, umăr la umăr cu Igor Dodon” iar la canalele de televiziune rusești Igor Dodon declara că „Moldova se va întoarce din calea europeană și va ajunge în brațele Rusiei.” Concluzia fostului deputat este că președintele Republicii Moldova nu deține o putere reală, este doar un clovn”, scrie Nicolai Travkin.

„S-au supărat de o evaluare directă: Rogozin a fost declarat persona non grata în Moldova”, scriu jurnaliștii de la portalul vesti.ru. Ei notează că Moldova face parte din Comunitatea Statelor Independente, iar din acest considerent, decizia cabinetului de miniștri este una ,,tăioasă” în opinia lor. Autorii scriu că la întâlnirea de azi cu Vadim Krasnoselski, liderul de la Tiraspol, Dmitri Rogozin a evitat să comenteze acest subiect, însă, notează jurnaliștii Rusia intenționează să mențină relațiile cu societatea moldovenească și distinge clar unde este puterea și unde sunt oamenii.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG