Linkuri accesibilitate

Moldova se teme de un război în regiunea transnistreană (Nezavisimaia Gazeta)


Punctul de trecere al frontierei Cuciurgan-Pervomaisk, unde se desfăşoară control comun
Punctul de trecere al frontierei Cuciurgan-Pervomaisk, unde se desfăşoară control comun

Presa de limbă rusă despre evoluţia relaţiilor moldo-ucrainene.

Republica Moldova se teme de un război în regiunea transnistreană, iar Ucraina îl prezice, titrează ziarul rus Nezavisimaia Gazeta. Interesul Republicii Moldova față de Uniunea Economică Eurasiatică a slăbit, mai cu seamă după ce guvernarea se arată gata să rupă relațiile cu Rusia din cauza prezenței sale militare în regiunea transnistreană, menționează jurnaliștii ruși: „Igor Dodon rămâne susținătorul apropierii de Moscova, dar are și el îndoieli.”

În articol se mai spune că situația devine explozivă: degradarea finală a CSI se va accelera, iar Uniunea Eurasiatică se va transforma într-o zonă de risc, în pofida speranțelor de integrare ale Moscovei. Citez: „Rusia va fi nevoită să trăiască în condiții noi, deja fără aliați din cercul imediat.”

Despre ratificarea acordului cu privire la controlul comun la frontiera moldo-ucraineană scrie și portalul rus EurAsia Daily. Jurnaliștii încearcă să pună în context aceste evoluții și amintesc că în vara anului 2017 a început controlul comun al frontierei, în punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk, aflat pe teritoriul Ucrainei. Asta a nemulțumit partea transnistreană care a promis agravarea conflictului, dar, „consecințe politice ale acestor declarații formale nu au urmat, iar conducerea transnistreană, care a rămas fără vreun sprijin, nu a întreprins ulterior acțiuni diplomatice în acest sens.”

Republica Moldova „va convinge” Ucraina ca Rusia să se retragă din stânga Nistrului, traversând granița ucraineană, relatează agenția informațională rusă REGNUM. Prim-ministrul moldovean Pavel Filip a declarat joi la Kiev că trupele rusești din regiunea transnistreană sunt „principalul risc de securitate din regiune”. Jurnaliștii ruși precizează că în ciuda încercărilor constante de a discredita misiunea pacificatorilor ruși, Chișinăul încă nu a denunțat Acordul cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului armat din regiunea transnistreană.

Autoritățile moldovene au decis să se înțeleagă cu Ucraina pentru a crea un coridor prin care contingentul militar rus să plece din regiunea transnistreană odată și pentru totdeauna, scrie Andrei Smirnov, redactorul portalului ucrainean Novoye Vremya. Anterior, astfel de declarații erau rebutate de Federația Rusă cu argumentul că pentru soldații ruși este periculos să traverseze teritoriul „instabil” al Ucrainei, precizează autorul. „Acum, Chișinăul a decis să coordoneze stabilitatea respectivă direct cu Petro Poroșenko”, conchide Smirnov.

Într-un interviu oferit în ajunul vizitei lui Filip la Kiev, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatișin, a declarat pentru publicația Ukrinform că ambele țări fac față unor provocări și amenințări similare, iar obiectivul de integrare europeană acționează ca un factor unificator: „În ultimii ani, relațiile dintre Ucraina și Republica Moldova au devenit mai apropiate și mult mai strânse.”

Publicația ucraineană mai scrie că demarcarea frontierei este o prioritate a Kievului în relația cu Chișinăul. Citez: „Ne îngrijorează influența semnificativă pe care o are Kremlinul asupra proceselor interne din Republica Moldova, prin intermediul mass-mediei și a unor forțe politice”.

XS
SM
MD
LG